FOTBAL  »  Superliga  »  INFRASTRUCTURĂ

Se alege praful! Cinci stadioane noi au parte de gazoane execrabile, iar toate au în comun ceva

Articol de , - Publicat luni, 03 septembrie 2018 11:10

Nimic nu e logic în fotbalul românesc. Cluburi care demit antrenori după o singură etapă de campionat, jucători care sunt titularizaţi la 48 de ore după ce ajung aici, fotbalişti care devin golgeteri în Liga 1 deşi nu mai jucaseră fotbal de luni de zile, unii chiar de ani.

Până şi modul în care arată stadioanele de 5 stele e aproape imposibil de explicat. Nu mai puţin de 5 arene inaugurate de foarte puţin timp şi în care s-au investit sume extrem de mari propun gazoane care în mod normal sunt la limita impracticabilităţii.

Lista celor 5 este următoarea:

BUCUREŞTI - Arena Naţională
6

CRAIOVA - "Ion Oblemenco"
4

CLUJ - Cluj Arena
5

PLOIEŞTI - "Ilie Oană"
1

GIURGIU - "Marin Anastasovici"
3

Suprafeţele de joc s-au deteriorat atât de tare încât în momentul de faţă ele sunt desprinse parcă din terenurile pe care se joacă meciuri la Cupa Africii. Aproape nu mai există nimic verde, totul e galben sau direct se joacă pe pământ!

Şi toate cele 5 au în comun ceva. Sunt administrate de factorii locali. Mai precis de primăriile oraşelor respective. Administraţii cu bugete colosale. De exemplu, numai cel al Primăriei Bucureşti depăşeşte 1 miliard de euro! 

GIURGIU - 48 de grade în sol!
Săptămâna trecută, administratorii terenului pe care evoluează Astra au făcut un studiu amănunţit privind cauzele care au dus la degradarea suprafeţei de joc. S-a introdus în gazon un termometru pentru a se afla exact temperatura din sol. Concluzia? 48 de grade la miezul zilei, o temperatură extremă, care practic distruge rădăcina firului de iarbă şi care presupune tratamente şi o întreţinere speciale pentru ca terenul să rămână verde şi să fie proaspăt. 

LIGA NAŢIUNILOR - Naţionala e în pericol

România va debuta în Liga Naţiunilor vineri seară, la Ploieşti. Iar calitatea gazonului dă mari bătăi de cap. Inclusiv UEFA s-a arătat extrem de îngrijorată de modul în care se prezintă suprafaţa de joc. În ciuda eforturilor făcută de FRF, care a trimis de o săptămână un om la Ploieşti pentru a reface iarba, aceasta nu şi-a revenit, iar ieri dimineaţă se prezenta tot în condiţii extrem de proaste. România - Muntenegru se va juca vineri, de la 21:45, cu porţile închise. 

360.000.000 €e suma cheltuită pentru construcţia celor 5 stadioane

Există şi exemple pozitive

De regulă, principalul alibi al celor care administrează terenurile în România e faptul că pe perioada verii din cauza climei e aproape imposibil de întreţinut un gazon la standarde ridicate. Totuşi, chiar în Liga 1 există şi exemple care demonstrează contrariul. Chiar şi în rândul cluburilor care evoluează pe arene de care se ocupă tot un factor local.

Stadionul din Voluntari are un gazon de o calitate foarte bună. Apoi, există cluburile private care ştiu să se îngrijească foarte bine. La Ovidiu, Hagi deţine un gazon perfect, însă şi costurile de întreţinere sunt cele mai ridicate din Liga 1. De exemplu, pe parcursul iernii, indiferent că e competiţie sau nu, instalaţia de încălzire de sub teren funcţionează non-stop, iar preţul e unul extrem de piperat: în jur de 50.000 de euro pe lună.

2

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Superliga
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Superliga
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea
Superliga
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (56)
papuravoda
papuravoda  •  03 Septembrie 2018, 23:00

Eu am mai zis - primariile (institutii publice) dau spre intretinere gazonul pe baza unor licitatii (altfel nu se poate). De regula castiga pretul cel mai mic si in acest caz (ca si in multe altele) acest lucru e in detrimentul calitatii. Ca se reziliezi astfel de contracte nu e deloc simplu cum ati crede. Meseriasii adevarati nu se prea baga constienti ca nu pot rivaliza din punct de vedere al pretului si prefera sa se ocupe de gazoanele stadioanelor aflate in administrare privata. Legea asta cu licitatii si pretul cel mai mic pare buna in teorie, dar in multe cazuri e un fiasco.

albalbastru72
albalbastru72  •  03 Septembrie 2018, 21:47
Postat de daviddraiman pe 03 Septembrie 2018, 14:18

voi nu aveti gazon acolo ...orezarie , prazarie ...

Doar 3-0!

ticbis
ticbis  •  03 Septembrie 2018, 20:03

Uite ce este; hai sa punem punct problemei asteia, ca altfel o lungim pana la calendrele grecesti si pierdem timpul degeaba. Stadioanele sunt facute din bani publici si sunt in proprietatea primariilor sau a ministerelor. Aceste institutii proprietare (de stat sau locale) au doua obligatii: sa le intretina si sa le valorifice pe piata. Asta nu se poate face decat daca le pun, conform legii si contra cost, la dispozitia si spre utilizarea unor societati private. Cu alte cuvinte, un stadion construit din bani publici si aflat in proprietatea unei primarii sau al unui minister nu va putea fi niciodata intretinut daca pe el joaca gratis doar echipa din ligile I-II-III-IV sustinuta de catre primaria sau ministerul respectiv. Nicaieri in lume nu se poate asa ceva! O arena, o sala de sport, un stadion, etc, pot fi intretinute doar daca sunt folosite contra cost, conform legii, de catre entitati private. D-asta la Ploiesti, Cluj si Craiova, stadioanele noi au ajuns in paragina! D-asta la Arena Nationala s-a facut praf gazonul in 2 luni de cand n-a mai fost intretinut de un privat, ca asa a decis Tolontan! D-asta s-a ruinat Ghencea de cand n-a mai intrat un ban privat acolo, ca asa a decis Talpan! D-asta am dat exemplul cu San Siro din Milano sau cu Olimpico din Roma, stadioane ce traiesc strict de pe urma cluburilor private ale oraselor respective! Tov Craitoiu are o problema daca nu intelege macar atata lucru...

Vezi toate comentariile (56)
Comentează