Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat luni, 03 septembrie 2018 11:10
Nimic nu e logic în fotbalul românesc. Cluburi care demit antrenori după o singură etapă de campionat, jucători care sunt titularizaţi la 48 de ore după ce ajung aici, fotbalişti care devin golgeteri în Liga 1 deşi nu mai jucaseră fotbal de luni de zile, unii chiar de ani.
Până şi modul în care arată stadioanele de 5 stele e aproape imposibil de explicat. Nu mai puţin de 5 arene inaugurate de foarte puţin timp şi în care s-au investit sume extrem de mari propun gazoane care în mod normal sunt la limita impracticabilităţii.
Lista celor 5 este următoarea:
BUCUREŞTI - Arena Naţională
CRAIOVA - "Ion Oblemenco"
CLUJ - Cluj Arena
PLOIEŞTI - "Ilie Oană"
GIURGIU - "Marin Anastasovici"
Suprafeţele de joc s-au deteriorat atât de tare încât în momentul de faţă ele sunt desprinse parcă din terenurile pe care se joacă meciuri la Cupa Africii. Aproape nu mai există nimic verde, totul e galben sau direct se joacă pe pământ!
Şi toate cele 5 au în comun ceva. Sunt administrate de factorii locali. Mai precis de primăriile oraşelor respective. Administraţii cu bugete colosale. De exemplu, numai cel al Primăriei Bucureşti depăşeşte 1 miliard de euro!
GIURGIU - 48 de grade în sol!
Săptămâna trecută, administratorii terenului pe care evoluează Astra au făcut un studiu amănunţit privind cauzele care au dus la degradarea suprafeţei de joc. S-a introdus în gazon un termometru pentru a se afla exact temperatura din sol. Concluzia? 48 de grade la miezul zilei, o temperatură extremă, care practic distruge rădăcina firului de iarbă şi care presupune tratamente şi o întreţinere speciale pentru ca terenul să rămână verde şi să fie proaspăt.
LIGA NAŢIUNILOR - Naţionala e în pericol
România va debuta în Liga Naţiunilor vineri seară, la Ploieşti. Iar calitatea gazonului dă mari bătăi de cap. Inclusiv UEFA s-a arătat extrem de îngrijorată de modul în care se prezintă suprafaţa de joc. În ciuda eforturilor făcută de FRF, care a trimis de o săptămână un om la Ploieşti pentru a reface iarba, aceasta nu şi-a revenit, iar ieri dimineaţă se prezenta tot în condiţii extrem de proaste. România - Muntenegru se va juca vineri, de la 21:45, cu porţile închise.
360.000.000 €e suma cheltuită pentru construcţia celor 5 stadioane
Există şi exemple pozitive
De regulă, principalul alibi al celor care administrează terenurile în România e faptul că pe perioada verii din cauza climei e aproape imposibil de întreţinut un gazon la standarde ridicate. Totuşi, chiar în Liga 1 există şi exemple care demonstrează contrariul. Chiar şi în rândul cluburilor care evoluează pe arene de care se ocupă tot un factor local.
Stadionul din Voluntari are un gazon de o calitate foarte bună. Apoi, există cluburile private care ştiu să se îngrijească foarte bine. La Ovidiu, Hagi deţine un gazon perfect, însă şi costurile de întreţinere sunt cele mai ridicate din Liga 1. De exemplu, pe parcursul iernii, indiferent că e competiţie sau nu, instalaţia de încălzire de sub teren funcţionează non-stop, iar preţul e unul extrem de piperat: în jur de 50.000 de euro pe lună.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”