Articol de Eduard Apostol, Raed Krishan (foto) - Publicat vineri, 19 aprilie 2019 11:05
Mike Cestor, 26 de ani, fundașul Astrei Giurgiu, a povestit amuzat cum i s-a recomandat să evite țara noastră și cum s-a convins singur că una se prezintă în Occident, alta e realitatea.
Mike Cestor a venit, vara trecută, de la SAS Epinal, tocmai din liga a patra franceză. A mai jucat în ligile inferioare, trei, patru și cinci, din Anglia. Congolezul născut la Paris a devenit un titular cert în defensiva Astrei, un punct de încredere pentru coechipieri și un străin care a adus un plus Ligii 1.
Apărătorul de 26 de ani a povestit franc cum a fost povățuit să evite România și cum s-a aventurat pentru a-și da un avânt carierei. Discuția cu el este sinceră și directă, imediat după ce a marcat primul său gol în România, la al 28-lea meci jucat aici.
- Mike, cum îți merge la Astra?
- Mă simt foarte bine, joc toate meciurile, sunt foarte fericit. Un fotbalist este fericit dacă e pe teren. Îți spun un secret!
- Care?
- Când am venit la Astra, mi-am zis: „Omule, dacă joci 15-20 meciuri în primul sezon, va fi foarte bine!”. Și am depășit deja target-ul, am 28 de meciuri. Înseamnă că am fost bun, iar oamenii au fost mulțumiți de randamentul meu.
- În România cum te simți?
- Eu locuiesc în București, bine, de fapt, lângă Capitală, într-un complex rezidențial. M-am adaptat repede, viața e frumoasă aici. Nu sunt eu genul turist, merg la mall, la shopping, la o cafea, chestii simple. Am mai ajuns și-n Centrul Vechi, e fain, mai ales când e frumos afară. Eu sunt tipul liniștit, ușor leneș în timpul liber, nu mă aventurez să vizitez tot felul de locuri.
„Sunt idei preconcepute, le-am zis să vină să se convingă”
- Tu ești născut la Paris, ai mai jucat la Londra. Care a fost primul impact cu România?
- Când s-a ivit oportunitatea să vin în România, mulți apropiați mi-au zis: „Vai, nu te duce acolo! Ești nebun, nu știi ce e acolo?!”. „Ce e așa rău?”, am întrebat. „Păi, nu știi că se fură, că nu sunt corecți...?”, mi s-a spus. Francezii habar n-au de România adevărată! Bine, probabil că mulți oameni din Occident se iau după prostiile pe care le văd la TV, nu știu realitatea. Lumea are idei preconcepute despre România, despre voi. Dacă face vreun român vreo tâmpenie afară, ei cred că toți sunt la fel.
- Și tu cum crezi că suntem noi?
- Sincer, îmi dau cuvântul, am fost surprins plăcut, la nivel general! Românii sunt oameni frumoși, deosebiți, în decembrie, când am fost acasă, le-am zis celor din familie, prietenilor: „Veniți și convingeți-vă, e o țară europeană!”. Eu cred că românii sunt inteligenți, deschiși, oameni buni. Ai mei vor veni la finala Cupei României, așa au promis.
- În fotbalul mondial sunt la modă remontadele, nu crezi că accesul în finala Cupei încă se joacă?
- Știu, te referi că nu e totul rezolvat, chiar dacă am învins, 3-1, la Cluj pe CFR. Sincer, nici noi nu suntem convinși că va fi ușor la retur. Dar avem o șansă mare. Pe hârtie e mai simplu, în realitate e mai greu. Trebuie să arătăm determinare. Eu sunt foarte pozitiv și cred că ai mei mă vor vedea în finala Cupei României.
„La voi? Frumos și nu ți-e teamă să trăiești!”
- Cum ai privit incendiul de la Catedrala Notre Dame?
- Mi-a picat rău. A fost un șoc. E o piesă de istorie nu doar pentru francezi, ci pentru omenire. Am fost acolo o dată, m-am simțit deosebit. Am înțeles că o vor reconstrui, e ceva normal.
- Știai că Bucureștiul era denumit pe vremuri Micul Paris?
- Da, am citit pe internet undeva. Are locuri deosebite. Ca o glumă, în privința traficului, de care tot aud că vă plângeți, nu e nicio diferență între București și Paris, amândouă sunt la fel de aglomerate.
- Cum te descurci cu traficul?
- Mi-e simplu, de unde stau mă sui imediat pe autostradă și în maximum o oră sunt la antrenament la Ploiești. Nu mi se pare ceva greu. M-am obișnuit, știu drumul pe de rost.
- Cum ai descrie România într-un cuvânt?
- Frumoasă, acesta ar fi primul cuvânt. E o atmosferă frumoasă la voi. A doua chestie... Nu ți-e teamă să trăiești!
De ce nu suportă câinii
- E ceva ce nu-ți place?
- Ce nu-mi place, ce nu-mi place... Câinii!
- De ce?
- Am eu o chestie contra lor. Iar la voi am tot văzut pe străzi, abandonați. Am fost alergat de un câine în copilărie și-am rămas cu o chestie împotriva lor. Nu-mi plac și-i evit.
- Ce hobby-uri ai?
- Să stau acasă și să mă uit la fotbal. Sunt fan Barcelona și Arsenal. Sper că vor juca Supercupa Europei în vară.
„M-a înspăimântat iarna trecută”
- Cum te-ai aclimatizat aici?
- Vara-mi place, oricât de cald ar fi. Prefer soarele. Dar iarna, uneori, e un coșmar. Îngheți, omule, ce urât! Am jucat și-n estul Franței, și acolo e frig, dar la voi a fost superfrig. Am jucat în decembrie pe o temperatură foarte, foarte, foarte joasă, cu Voluntariul, nu-mi simțeam nici urechile! Ireal, m-a înspăimântat. Așa, zăpada de Crăciun e frumoasă, dar să stai puțin afară. E cool să te uiți pe geam cum ninge.
- Dacă n-ai fi fost fotbalist, ce crezi că se alegea de tine?
- Habar n-am, am visat de mic să devin fotbalist. Nici nu m-am focusat pe școală și i-am zis mamei: „Trag tare cu sportul, că altfel...”. Asta a fost ambiția mea, să fiu fotbalist. În rest, dacă ar fi după dorința mea și m-aș fi ținut de carte, mi-ar fi plăcut mult să fiu arhitect, să construiesc case.
„CFR Cluj campioană, noi luăm Cupa”
- Cine e fotbalistul tău preferat?
- Idoli n-am avut niciodată. Dar îmi place, încă, Thiago Silva. Și, bineînțeles, Leo Messi.
- Crezi că Astra se poate califica în cupele europene?
- Șansele să ajungem în finala Cupei României sunt foarte mari. Am bătut pe terenul celor de la CFR și nimeni nu se aștepta. Dacă trecem de clujeni, care sunt cei mai buni în România, putem câștiga trofeul și atunci să ajungem în Europa. E șansa noastră.
- Cine crezi că va câștiga Liga 1?
- Eram cu gândul la Champions League și era să-ți răspund: Barcelona. În România, CFR Cluj mi se pare cea mai solidă trupă, cred că va fi campioană.
„M-am obișnuit cu Gigi Becali la TV”
- Cel mai dificil adversar direct din campionat?
- Mitriță, el mi-a făcut zile grele. Și mi-a fost dificil să joc contra lui Țucudean și Gnohere, doi atacanți de forță.
- Înțelegi ceva când te uiți la televizor, la vreo emisiune sportivă?
- Nu mi se mai pare ciudat să-l văd pe Gigi Becali atât de mult la televizor. Bine, lui chiar îi place să fie la TV, iubește fotbalul, are echipa lui, e proprietatea lui, vrea să-și protejeze formația tot vorbind despre ea.
- Dacă tot vorbim de FCSB, a fost sau n-a fost...?
- Ce să fie?
- S-a vorbit că ați pierdut voit ori ați lăsat-o mai ușor la meciul direct, când adversarii au învins cu 2-0.
- N-a fost niciun aranjament. Ne-au dat goluri repede și ne-am tăiat. Trebuie să fii nebun să dai un meci! Nu lăsăm pe nimeni să ne învingă. E bullshit că a fost blat. Am auzit și eu ce s-a vorbit, sunt tâmpenii! Frate, vorbim de o țară europeană.
Îi place mai mult fotbalul de aici
- Tu ai jucat în liga a treia engleză, ce diferență e față de Liga 1 din România?
- Sunt diferențe mari. Acolo, se joacă direct, box-to-box, minge lungă și atenție la mingea a doua. Nu prea e fotbal sau nu-mi place mie așa. În România, chiar dacă e mai lent, se încearcă mereu construcția, să se joace fotbal.
- Atmosfera?
- În Anglia, e maiestuoasă. Oamenii sunt îndrăgostiți de fotbal. Poți să joci și-n liga a cincea și să fie 5.000 de oameni care cântă de la început la sfârșit. Anglia și Germania sunt altceva la nivel de spectatori de fotbal.
- E greu să joci cu multe scaune goale la Giurgiu și-n România, în general?
- E cam... urât. Dar te obișnuiești. Nici în Franța n-am prins mulți spectatori.
- Dar acolo ai fost în...
- Știu, în liga a patra, îți făceam doar o comparație.
- Care a fost cel mai dificil adversar pe care l-ai avut acolo?
- Adam Llallana, care acum e la Liverpool. L-am prins când era la Southampton. Fotbalist!
- Și alături de care ai jucat?
- Uite, l-am prins pe Harry Kane coleg, la Leyton Orient, a venit împrumut un sezon de la Tottenham. Superfotbalist!
„Ador vacanțele, de fapt, cui nu-i plac?! Mi-aș dori să merg cu soția în America și în Maldive. Nu știu când vom ajunge acolo, sper cât mai devreme”„Când eram copil, între 15 și 18 ani, am jucat și fundaș stânga, mai pot, la nevoie. Apoi, am trecut în centru și acolo am rămas”
„Aș vrea să-i mulțumesc lui Mihai Joița, care m-a adus vara trecută la Astra pe când era director general la club, iar acum este agentul și prietenul meu. Și datorită lui sunt acum la un nivel bun în fotbal”
Mike Cestor, jucător Astra Giurgiu
550.000 €este cota lui Cestor pe transfermarkt, crescând de 5 ori de când a sosit în România
24din cele 28 de meciuri în tricoul Astrei le-a bifat integral Cestor
Citește și:
Astra - CSU Craiova » Corneliu Papură debutează pe banca oltenilor + Jucători indisponibili + cote
Dan Șucu achiziționează al 3-lea club de fotbal! Vestea momentului: „Lucrăm pe mai multe planuri”