Articol de Costin Ștucan - Publicat marti, 25 februarie 2020 16:00
Fiscul și poliția din Spania au declanșat o investigație de amploare privind transferurile suspecte ale fostului impresar al lui Ianis Hagi, Laurențiu Reghecampf și Christoph Daum, macedoneanul Abdilgafar Ramadani. Ancheta - numită Operațiunea Lanigan - a pornit de la dezvăluirile jurnaliștilor Gazetei Sporturilor, făcute în 2016 în cadrul investigației internaționale Football Leaks
- Ramadani este anchetat pentru achiziționarea a două vile de lux și a unor yachturi în Spania, cu bani provenind din transferuri fictive făcute prin clubul cipriot Apollon Limassol. Detaliile neștiute ale transferurilor au fost expuse de Gazetă
- Unul dintre transferurile fictive este cel al lui Cristian Manea, vândut în secret de Hagi în 2014
- Suma transferului lui Manea a fost de 2,5 milioane de euro, dar Hagi a virat imediat un milion de euro într-o firmă offshore malteză deținută de Ramadani în baza unui contract dubios de consultanță sportivă
- Hagi și Ramadani, agentul anchetat acum în Spania, au mai realizat transferul dubios al Nemanja Radonjici, actualul mijlocaș de la Marseille. El a fost cumpărat de Viitorul cu 300.000 de euro de la Partizan, însă fotbalistul nu a călcat în România și a ajuns la AS Roma
Al treilea cel mai important agent din fotbalul mondial, Abdilgafar “Fali” Ramadani este investigat de autoritățile spaniole pentru acuzațiile de spălare de bani și de apartenență la o organizație infracțională.
La acțiunea judiciară participă ofițeri ai Unității Operaționale Centrale (UCO) din cadrul Guardia Civila, Europol și angajați ai Oficiului Național pentru Investigarea Fraudelor (ONIF) din cadrul Agencia Tributaria, fiscul spaniol.
Investigația are ca punct de pornire dezvăluirile făcute încă din 2016 de jurnaliștii Gazetei Sporturilor despre transferurile fictive realizate de rețeaua din care făceau parte Pini Zahavi, Abdilgafar Ramadani și Pietro Chiodi, impresarul de casă al Academiei Hagi în ultimii ani.
Transferurile a cel puțin șapte fotbaliști din Serbia și România au fost făcute prin clubul cipriot Apollon Limassol (DETALII ÎN LINK), finanțat în secret de impresari printr-un lanț de firme offshore, și prin clubul belgian Mouscron.
Ramadani, un macedonean cu origini albaneze care locuiește în Palma de Mallorca, este investigat pentru achiziționarea a două vile de lux și a unor yachturi, folosindu-l ca paravan pe un alt agent, Nikola Damjanac (cumnatul actualului președinte de la Steaua Roșie Belgrad, Nikola Terzic). Fiscul suspectează că Ramadani a folosit în Spania peste 10 milioane de euro pentru care a plătit taxe doar în paradisuri fiscale.
Pini Zahavi, cel mai important impresar din lume (primul din stânga), alături de prietenul și colaboratorul său din ultimii ani, Abdilgafar Ramadani (primul din dreapta)
7.000.000 de euro este valoarea proprietății din Palma de Mallorca în care locuiește Ramadani
Investigatorii spanioli sunt interesați de originea banilor folosiți pentru aceste achiziții, iar firele duc către o rețea de companii offshore din Malta și Insulele Virgine, rețea descrisă în investigația Gazetei din dosarul Football Leaks.
Mai multe apartamente și sedii de firmă au fost percheziționate. Autoritățile spaniole au trimis solicitări pentru crearea unor comisii rogatorii internaționale, iar 50 de cluburi, companii și firme de avocatură au primit solicitări pentru a furniza documente legate de cele mai importante transferuri făcute de Ramadani.
Macedoneanul a fost implicat, printre altele, în ultimii ani în transferurile:
- lui Luka Jovic la Apollon Limassol, Benfica și apoi Real Madrid
- lui Neymar la Paris Saint Germain
- lui Rebic la Eintracht Frankfurt
- lui Nikola Maksimovic la Apollon Limassol, Torino și apoi Napoli
- lui Ianis Hagi la Fiorentina
- lui Cristian Manea la Apollon Limassol, apoi în împrumutul la Mouscron.
Nu există deocamdată nicio informație despre o solicitare expediată pe adresa Viitorul, dar Gazeta a cerut un punct de vedere oficial clubului patronat de Gheorghe Hagi și așteaptă un răspuns.
În 2016, după dezvăluirile Gazetei care au reprezentat punctul de pornire pentru ancheta actuală a procurorilor spanioli, autoritățile române nu au deschis o investigație privind modul în care a fost realizat transferul fictiv al lui Manea, considerând că nu există date suficiente referitoare la o eventuală proveniență ilegală a banilor primiți de Hagi de la Apollon.
Deși transferul a încălcat regulamentul FIFA TMS care prevede că orice agent implicat trebuie înscris în documentele oficiale electronice, FRF a refuzat să deschidă o acțiune disciplinară împotriva clubului Viitorul.
CE CONȚINE REȚEAUA DEZVĂLUITĂ DE GAZETĂ?
Printre firmele din rețeaua lui Ramadani se numără Lanigan Management Limited, care dă și numele operațiunii procurorilor spanioli. Această firmă malteză a fost folosită, spre exemplu, într-un transfer documentat în exclusivitate de Gazetă (DETALII ÎN LINK), Lazar Markovic de la Benfica la Liverpool, transfer la care a participat și italianul Pietro Chiodi, agentul de casă al Academiei Hagi până de curând.
Lanigan era înregistrată la aceeași adresă cu Dito Trading and Consulting, o altă firmă folosită de Ramadani la transferuri. Unul dintre aceste transferuri este cel fictiv al lui Cristian Manea, în urma căruia Gheorghe Hagi a trimis un milion de euro în conturile Dito Trading (DETALII ÎN LINK). Tot prin Dito Trading a fost trecut și comisionul plătit de Bursaspor pentru aducerea antrenorului german Christoph Daum, cel care avea să devină ulterior selecționer al României.
La aceeași adresă cu Lanigan și Dito funcționa și Lian Sports, compania de impresariat al lui Ramadani pe pagina căreia, la capitolul clienți, a figurat până de curând și Ianis Hagi. Fiul lui Gică Hagi a fost transferat la Fiorentina, club unde Fali Ramadani deține rolul neoficial de consilier principal al proprietarilor Andrea și Diego Della Valle.
De asemenea, Ramadani mai controlează firma SNR Limited, înregistrată în Insula Nevis din Caraibe, din conturile căreia era finanțat clubul Apollon Limassol. La transferul lui Markovic la Liverpool, documentele SNR Limited sunt semnate de Pietro Chiodi, agentul care i-a reprezentant în ultimii ani pe Florinel Coman, Ianis Hagi, Manea, Benzar sau Răzvan Marin.
Investigația Football Leaks a început în decembrie 2016 și a fost realizată de European Investigative Colaborations, o rețea jurnalistică din care fac parte publicații precum Der Spiegel, Le Soir, Espresso, Mediapart. Din rețea face parte și un reporter al Gazetei Sporturilor care a investigat diferite cazuri de corupție din fotbalul est-european. Printre ele, rețeaua lui Ramadani
CITEȘTE AICI DEZVĂLUIRILE GAZETEI DESPRE REȚEAUA LUI RAMADANI ȘI LEGĂTURILE CU FOTBALUL ROMÂNESC
Hagi Leaks » Milionul dispărut într-o firmă offshore din Malta