Articol de Justin Gafiuc - Publicat marti, 15 septembrie 2020 12:01 / Actualizat marti, 15 septembrie 2020 14:20
Echipa comunei Recea, cu fostul mijlocaș dinamovist Ciprian Danciu la timonă, a readus Maramureșul fotbalistic în Liga 2, după cinci ani în care județul din nordul țării nu mai avusese nicio echipă în primele două eșaloane. Gazeta a făcut o incursiune inedită în intimitatea micului club, care a promovat folosind echipamentul schimbat de torinezi după ce și-au modificat sigla.
Exoticul fotbal românesc a propus de-a lungul vremii câteva formații comunale chiar la nivelul ligii întâi. Clinceniul e exemplul la zi, Victoria Brănești a navigat și ea în derivă un sezon prin aerul rarefiat al primei divizii.
Iar timpurile au propus mai jos, la L2, și alte apariții inedite: Sportul 30 Decembrie, Damila Măciuca, FC Snagov sau Săgeata Stejaru.
Maramureșul completează acum lista numelor-surpriză. Recea, un fel de Pipera la scară redusă, e o așezare de 6.000 de suflete lipită de Baia Mare. Trupa de aici a dat lovitura în baraj exact contra vecinilor din capitala județului și, producând o mică vijelie pentru că și-a asumat statutul de neatârnare la Înalta Poartă locală, a făcut curajos pasul spre liga a doua.
Povești cu Mateianu și Real Madrid
Sunt cinci sezoane de când Țara lui Pintea Viteazul, a Oașului, Gutâiului, Țibleșului și a minunatei Vale a Izei nu mai gustase fotbal la acest nivel, topindu-se în ultima jumătate de deceniu în creuzetul eșaloanelor amatoare sau semiamatoare.
Singurele care au mai ținut viu spiritul locului sunt nesfârșitele povești ale frumoasei trupe a lui Mateianu ori istoriile despre legendara "dublă" cu Real Madrid din toamna lui 1982 (0-0/2-5), când Santillana, Gallego și Camacho nu i-au putut răpune în Dealul Florilor pe Koller, Tătăran ori pe regretatul Lucică Bălan, omul cu Cupa Campionilor în CV.
Aici, într-o localitate cu rădăcini înfipte în sol aurifer încă de pe la 1300, Maramureșul fotbalistic încearcă să respire din nou alături de Rapid, Petrolul, FC Argeș sau U Cluj, ca odinioară, lăsând în urmă deplasările pe coclaurile de la Gâlda, Sânmartin sau Iernut.
"Ne-am pus pe treabă în 2015, când am reunit într-o singură echipă toate cele patru formații din comună care evoluau în campionatul județean: Recea, Săsar, Mocira și Lăpușel. Erau așa ambiții, ca la un Steaua – Dinamo pe vremuri!", spune președintele Florin Gherasim.
Președintele cu veleități de antrenor
Bărbatul solid, cu mustață și cu un inconfundabil grai maramureșean se laudă cu afaceri în domeniul alimentar, "aduc fructe și legume de prin Europa, în special din Italia, și le distribui în nordul României", dar și cu secrete veleități de tehnician de ocazie: "Chiar dacă n-am licență, am fost și antrenorul echipei la început, împreună cu un băiat din Recea. Până am urnit lucrurile!".
După patru ani petrecuți în L3, cu promovări ratate in extremis împotriva lui Hermannstadt și Csikszereda, Recea s-a întâlnit însă cu minunea grației și nebuniei cârlionțatului de pe bancă, instalat abia în noiembrie 2019, ca succesor al iubitorului de viață Romică Buia.
VIDEO Ciprian Danciu: „Am demontat orice scenariu de supunere”
Mulți îl știu pe Ciprian Danciu drept "copilul lui Nețoiu", parte a celebrului grup transferat la pachet în 2002 de la Craiova la Dinamo, alături de Stoican, Alexa, Bărcăuan, Burcă, Domocoș, Preda, Frăsineanu și Grigorie.
E o poveste la care, azi, tipul zâmbește, "Jos pălăria pentru nea Gigi, dar e ridicol să crezi că un singur om ne-a ghidonat carierele!", după care oferă secretele liliputanilor din Recea.
Mulți îl știu pe Ciprian Danciu drept "copilul lui Nețoiu", parte a celebrului grup transferat la pachet în 2002 de la Craiova la Dinamo, alături de Stoican, Alexa, Bărcăuan, Burcă, Domocoș, Preda, Frăsineanu și Grigorie.
„Nimeni nu ne dădea nicio șansă, de parcă toate erau deja rezolvate înainte de competiție. Am demontat pas cu pas orice scenariu de supunere. Am demonstrat că-ți poți atinge țelul dacă într-adevăr crezi în ceea ce faci. Au existat tot felul de presiuni și discuții. Dar băieții au dovedit caracter, i-am felicitat pentru munca dusă sezonul trecut și mergem împreună mai departe cu aceeași ambiție, cu capul sus.
FC Baia Mare e în sufletul meu, acolo am crescut, aș vrea să revină cândva unde a mai fost, dar timpurile s-au schimbat. Ne-am făcut doar datoria față de clubul care ne plătește și cine și-a închipuit că ne vom da la o parte s-a aflat într-o mare confuzie", își recită Danciu crezul.
Cel mai mare salariu în Liga 3: 6.000 lei/lună
La Recea, banii nu i-au dat afară din casă pe băieții care au pus echipa pe harta ligii secunde. "În tur, am avut un fond lunar de salarii de 45.000 de lei și am terminat sezonul pe la 60.000 de lei pe lună, jucători, antrenori, staff. Cel mai mare contract a fost de 6.000 de lei. Unul singur! Restul s-au învârtit între 2.000 și 4.500 de lei", spune președintele.
Și dezvăluie și bugetul total: "N-am depășit 250.000 de euro, din care vreo 60.000 de euro au venit de la Consiliul Județean și încă circa 150.000 de euro de la Consiliul Local. Restul au contribuit sponsorii, în special din turism și din industria fierului".
Comuna Recea, buget de un milion de euro pentru L2
Cresc însă considerabil pretențiile pentru L2. Gherasim rostește suma de 1 milion de euro pentru sezonul abia început, nefericit, cu trei eșecuri, două pe teren propriu: "Am înaintat proiecte de finanțare pentru 300.000 de euro la Consiliul Local și 500.000 de euro la Consiliul Județean, la care se vor adăuga în continuare sumele de la partenerii comerciali și mica bucată din drepturile TV. Nu ne propunem să atingem mari piscuri în primul an, ci doar să ne stabilizăm și să ne organizăm corespunzător pentru acest nivel. Sigur, dacă se va ivi însă oportunitatea de a intra în play-off, o vom îmbrățișa cu bucurie!".
Deocamdată doar cu licența A în portofoliu, Danciu cântă aceeași melodie: "Toți ne gândim acum la salvarea de la retrogradare. Ar fi păcat ca, după atâta efort, să dăm cu piciorul la această performanță. Nu ne facem visuri inutile, ci trebuie să stăm cu picioarele pe pământ! Ne vom axa în continuare pe tineri, fiindcă e greu să aduci aici jucători cu mare experiență. Suntem departe, nu plătim salarii ieșite din comun și nici n-ar fi normal să creăm discrepanțe majore pe statele de plată. Mai rămâne ca și antrenorul să fie inspirat, nu?". Și face cu ochiul!
Cu sponsorul campioanei Italiei pe piept
Iar acum, cu sacii în căruță, băieții de la Recea sunt convinși că și un detaliu vestimentar le-a purtat noroc pe drumul spre L2. Au jucat tot campionatul trecut în tricourile lui Juventus, producție Adidas, și pe piept cu sigla Jeep, sponsorul la zi al "Bătrânei Doamne"!
Cum a fost posibil? Echipamente complete ale torinezilor au ajuns la un ONG în Baia Mare, după ce clubul piemontez și-a schimbat sigla și a renunțat la vechile seturi inscripționate cu însemnele anterioare. "Jucătorii au aflat de disponibilitatea acestor tricouri, am tras peste ele emblema noastră și așa am reușit să simțim și noi ce înseamnă să fii campion", povestește Florin Gherasim. Prin urmare, maramureșenii au jucat turul cu celebrele dungi alb-negre, iar returul în versiunea albastră, folosită inclusiv în barajul cu Minaur.
VIDEO. Comuna Recea, promovare în tricoul lui Juventus
"Vrem să devenim echipa județului"
E una dintre întâmplările care au dat culoare promovării celor din Recea. Iar următoarea țintă de imagine e ca echipa să fie recunoscută drept number one a județului, în detrimentul rivalei din Baia Mare, care s-a aflat la un pas de desființare după eșecul din play-off, dar s-a reînscris pe ultima sută de metri în L3.
"Doleanța noastră e să devenim FC Maramureș și nimeni nu mi s-a părut împotrivă. Asta ar presupune ca, din sezonul viitor, să ne schimbăm denumirea. Ar fi păcat să nu rezolvăm și acest proiect atâta vreme cât dispunem și de niște baze frumoase, de condiții de performanță", încheie președintele, nu înainte de a mai scruta orizontul cu privirea spre Munții Gutâi, care par că veghează de la distanță asupra "Maracanei" din Recea.
Încă o tribună și nocturnă, plus bază de pregătire lângă imașul văcuțelor
Fotbal Comunal Recea, după denumirea oficială a echipei, își dispută meciurile de pe teren propriu pe stadionul "Central", cu o capacitate de 600 de locuri. Inaugurată în 2018, arena, care a costat circa 300.000 de euro, ar urma să fie completată acum cu încă o tribună pentru a ajunge la un total de 1.500 de scaune.
E depus un proiect și la CNI pentru instalație de nocturnă, astfel încât complexul să corespundă criteriilor de omologare după primul an de păsuire. În complexul sportiv există deja și o sală, iar un bazin e în stadiul de plan. Bază de pregătire se află și la circa 4 km distanță, în Săsar, unde două terenuri impecabile s-au amenajat la marginea satului, iar la câteva sute de metri vacile pasc în liniște pe câmp. "Ne-a ajutat Dumnezeu să le facem pe toate pas cu pas. Și nu ne oprim aici", spune președintele Gherasim.
Am luat campionatul trecut în serios de la început și, chiar dacă ne-am tot auzit vorbe prin județ că o să stăm drepți în fața lui Minaur, n-am dorit să ne luăm în gură cu nimeni. Am vrut doar să ținem armonie la echipă. Ăsta era cuvântul de ordine: să nu vedem nicio față încruntată în vestiar și pe teren!
Adevărul e că ne-au privit cam de pe vârfuri cei de la Minaur. S-au uitat la noi cam de sus. Dar n-am făcut niciun compromis și am mers doar pe barba noastră
Sunt surprins să văd câte cereri chiar pentru abonamente avem! Ne-a luat un pic prin surprindere promovarea, timpul pentru a ne organiza la Liga 2 a fost scurt, dar vom încerca să ne calibrăm repede și pe ceea ce înseamnă relația cu suporterii
- Florin Gherasim, președinte Recea
Deși am început mai greu, cine-și va închipui la Liga 2 că va avea meciuri ușoare cu Recea doar pentru că reprezentăm o comună se va înșela amarnic! Nu joacă numele, ci niște băieți tineri, care au ambiții și familii, vor să câștige un salariu onest
- Ciprian Danciu, antrenor Recea
5 satese află în componența comunei Recea: Bozânta Mică, Lăpușel, Mocira, Recea (reședința) și Săsar
Citește și alte știri despre fotbalul din Liga 2:
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro