FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

Poftiți în camera de monitorizare a fotbalului! Cum analizează InStat meciurile din Liga 1

Articol de , - Publicat marti, 22 septembrie 2020 12:00

Firma InStat, partener LPF, dezvăluie cum analizează partidele din Liga 1 pentru a livra date despre performanța individuală a fiecărui fotbalist sau informații exacte despre poziționarea ori viteza de joc a unei echipe.

Progresul remarcabil al tehnologiei a schimbat total modul în care antrenorii și publicul decriptează un meci sau performanțele unui jucător anume.

În anii '70-'80, tehnicienii așteptau chiar și câteva zile până intrau în posesia casetei video cu înregistrarea meciului pentru a analiza un viitor adversar. Și nu aveau la dispoziție date centralizate nici măcar pentru echipa proprie.

Azi, totul poate fi disponibil și în timp real! Uneori, tehnicienii deja pot avea la pauză suficiente date pentru a ști ce jucător nu performează, ca să-l schimbe pentru repriza a doua. Iar analiza completă a meciului e disponibilă la câteva ore după fluierul final, în format digital, pe mail.

Toate astea sunt posibile și datorită investițiilor făcute în tehnologie de diverse companii specializate. Una dintre aceste firme de monitorizare, InStat, a semnat recent o colaborare cu LPF, astfel încât toate echipele din Liga vor avea acces la date complete despre meciuri și jucători. Detalii spectaculoase din monitorizările InStat pot fi deja citite în multe dintre articolele din Gazeta Sporturilor: de la câte driblinguri face un fotbalist până la cât de des atinge mingea, de la procentajul de pase reușite la numărul de dueluri câștigate, totul creionează mult mai clar performanța unui fotbalist.

Dar cum sunt construite aceste statistici? Datele sunt extrase de un soft automat sau de persoane care lucrează manual? Ce tehnologie se folosește? Care e marja de eroare? Cum se pot calcula viteza sau distanța alergată de un jucător? Mai jos, informații intesante și răspunsuri detaliate la întrebările trimise de GSP către cei de la InStat. 

1. Câți oameni "descifrează" un meci?

Datele statistice ale unei partide, gen pase, driblinguri, dueluri, mingi jucate și pierdute, șuturi, centrări etc, sunt calculate manual de angajații firmei, pe baza înregistrării video a meciului.

Există un soft, în care trebuie introdus manual fiecare astfel de parametru. Instruirea unui operator, înainte de a trece la monitorizare, durează cel puțin o lună de zile!

Pentru decriptarea unui meci de Liga 1 (fără datele de distanțe și viteze, denumite InStat Fitness) este nevoie de 2-4 persoane. Un astfel de raport e disponibil cel mai repede în decurs de 12 ore de la terminarea partidei. 

2. Ce reprezintă Indexul InStat

În cazul fiecărui fotbalist, la orice meci există și un parametru numit Index InStat, o concluzie a evoluției lui din acel joc.

"Acest indice se calculează pe baza caracteristicilor cantitative ale acțiunilor fotbalistului respectiv, care sunt specifice fiecărei poziții. Aceste caracteristici contează cel mai mul în formarea indexului, dar se mai iau în calcul și nivelului meciului, care e dat de valoarea campionatului, dar și de cota adversarului. În plus, pentru un fundaș central, o pasă greșită are o pondere mai mare în scăderea indexului decât în cazul unei erori similare făcute de un atacant", explică cei de la firma InStat.

După ce toate datele statistice sunt introduse manual în soft, acesta calculează indexul pe baza unui algoritm. Pentru că această concluzie ține cont și de nivelul campionatului, niciodată un fotbalist din România care va avea o prestație deosebită, în Liga 1 sau într-un tur preliminar din cupele europene, nu va putea să fie peste un jucător dintr-un campionat de top, chiar dacă prestațiile lor sunt asemănătoare.

Exemplul nr. 1

  • Florinel Coman a jucat 70 de minute în Backa Topola - FCSB, timp în care a fost fantastic: a marcat un gol, a oferit un assist și a scos și penalty-ul transformat de Man. A rezultat un Index InStat de 370
  • Leroy Sane a fost titular pentru Bayern Munchen în meciul cu Schalke, de vinerea trecută, din startul Bundesligii, scor 8-0. A jucat tot 70 de minute, a marcat un gol și a produs, la fel ca Florinel, alte două reușite, prin intermediul paselor sale. A rezultat un Index InStat de 438, cu aproape 20% peste cel al lui Coman. Diferența vine din nivelul competiției și al adversarilor.

Exemplul nr. 2

  • Man a fost și el foarte bun cu Backa Topola, a marcat de nu mai puțin de 3 ori, a transformat și penalty-ul la loviturile de departajare, iar Indexul a fost pe măsură, unul imens pentru un fotbalist român: 397.
  • Gnabry a marcat și el de 3 ori pentru Bayern în meciul cu Schalke, dar Indexul lui a fost bonificat cu mult mai mult datorită nivelului foarte ridicat al Bundesligii, iar scorul său a fost de 516. Cu 30% peste Man! 

3. Există Raport Fitness și pentru Liga 1

Pentru a afla cu exactitate câți kilometri aleargă un jucător într-un meci sau ce viteză de deplasare dezvoltă el este nevoie de un proces mult mai complex. În primul rând, firma de monitorizare trebuie să instaleze la stadion un echipament special.

"E vorba despre două camere full HD care captează 2 laturi ale terenului. După meci, datele video de la camere sunt trimise la centrul nostru de producție, unde videoclipul este procesat și verificat. Algoritmii automați sunt utilizați pentru a analiza videoclipul și a-l transforma într-un model 2D al meciului, etapele de verificare manuală sunt, de asemenea, utilizate pentru a atinge o precizie ridicată. Datorită sistemului de control în 3 trepte, precizia InStat Fitness este de aproximativ 99%. După toate aceste procese, rapoartele de fitness InStat sunt create automat", explică Vitalie Ciorici, managerul biroului InStat din România.

22 persoanelucrează pentru întocmirea unui Raport Fitness, câte unul pentru fiecare fotbalist care se află pe teren

Ce parametri se regăsesc InStat Fitness

CINCI moduri de viteză a jucătorilor, catalogate astfel:

  1. mers (sub 2 metri pe secundă)
  2. alergare ușoară (2-4 m/s)
  3. alergare (4-5,5 m/s)
  4. accelerare (5,5-7m/ s)
  5. sprint (peste 7 m/s)

Există disponibile pentru acest raport și numărul de kilometri alergați de fiecare jucător în parte, dar și de echipa întreagă.

În plus, platforma poate reda în orice moment al meciului distanțele care există, de exemplu, între cei doi fundași centrali sau între liniile echipei, date care sunt în format 2D.

48 de oredurează întocmirea unui Raport Fitness

500 de euroe costul unui Raport Fitness pentru un singur meci analizat

750 de euro pentru date în timp real

Un contract special, pe care îl au toate marile echipe ale Europei, dar care e costisitor pentru cluburile din Liga 1, e cel în care datele fitness sunt disponibile în timp real. Practic, cu un decalaj de 5-7 minute, antrenorii, preparatorii fizici și ceilalți membri ai staff-ului tehnic știu exact modul în care se comportă jucătorii lor în partidă. Costul unor astfel de date se situează în jurul a 750 de euro pe meci. 

4. Acuratețea datelor: 99,55%!

Ca la orice date statistice, sondaj etc, trebuie să existe și o marjă de eroare, cum există în orice, inclusiv atunci când acționează tehnologia avansată. "Acuratețea observațiilor statistice și, prin urmare, acuratețea datelor finale furnizate cluburilor de către InStat este de 99,55%", susțin cei de la InStat. Chiar FIFA și-a creat un departament special prin care să acorde calificative firmelor de monitorizare care se află pe piață. Conform FIFA, InStat face parte din treapta a 4-a, din 5 posibile, în privința standardului de calitate! 

5. Colaborări de 5 stele: de la PSG și City, la Spania și Franța

InStat este o firmă de monitorizare rusească, însă s-a dezvoltat atât de mult în ultimii ani, încât în momentul de față colaborează cu câteva echipe, de club și naționale, de top. Manchester City, PSG, Chelsea, Lyon se află printre parteneri, în vreme ce reprezentative ca Spania, Franța, Irlanda, Rusia apelează și ele la datele societății. 

6. Au trecut și la producție de meciuri

Firma din Rusia are și capacitatea de a produce meciuri pentru a fi transmise la TV. "Avem posibilitatea de a filma cu până la 16 camere", spun cei de la InStat. Ei produc deja câteva competiții, de exemplu campionatul de fotbal din India, liga a doua din Rusia, dar și liga națională de baschet din Mexic și întrecerea de rugby din Rusia. 

1.200 de meciurisunt analizate într-un interval de o săptămână de firma InStat

2.000 de angajațiare InStat, dintre care 250 sunt analiștii care fac exclusiv monitorizarea și introducerea datelor de la jocuri

Liga 1 plătește 250.000 €

LPF a semnat un contract cu InStat și toate datele firmei de monitorizare ajung la fiecare club în parte. Colaborarea prevede o sumă medie în jur de 15.000 de euro pentru fiecare club. Rezultă un total de aproape 250.000 de euro, bani pe care Liga îi oprește din cota parte pe care echipele o au din drepturile TV. Situația nu a fost acceptată de toate grupările, iar cei de la Poli Iași au fost cel mai vehemenți: "Dacă cei de la LPF doreau să facă un gest și să ajute în acest sens cluburile, atunci ar fi trebuit să susțină din surse proprii acest contract, nu să-l plătească, practic, din banii noștri, dar fără să ne întrebe în prealabil". 

Pe mine mă ajută foarte mult aceste date InStat, în special Raportul Fitness, unde văd individual cât aleargă jucătorii, ce viteză dezvoltă și, cel mai important, între ce minute viteza unuia scade sau randamentul său se diminuează. Această monitorizare o și pun pe grupul pe care l-am creat împreună cu jucătorii și își pot analiza și singuri ce au făcut bine, ce au făcut rău.
- Marius Croitoru, antrenor FC Botoșani

Monitorizarea aceasta e foarte utilă, mai ales atunci când vrei să faci analiza adversarului. În loc să stai să vizionezi 5-6 meciuri, te uiți pe aceste date și vezi ușor cum marchează, din faze fixe, contratac sau atac pozițional și multe alte lucruri care sunt deja sintetizate acolo. Plus că găsești și platforma video pe InStat, alt ajutor mare.
- Bogdan Andone, antrenor Astra

Citește și alte știri:

VIDEO EXCLUSIV Dănciulescu a răbufnit în direct: „De unde mă cunoaște Cortacero pe mine? Românii m-au dat afară de la Dinamo”

FCSB. Cătălin Straton ştie ce înseamnă meciurile din cupele europene. Partidele memorabile făcute de noua achiziţie a celor de la FCSB cu PSV Eindhoven şi Inter Milano

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nedumerit, Rotaru are o întrebare pentru Dan Șucu: „Cine e? Nevasta sau amanta?”
Superliga
Nedumerit, Rotaru are o întrebare pentru Dan Șucu: „Cine e? Nevasta sau amanta?”
Cel mai curtat fotbalist din Superliga a ales dintre FCSB, Dinamo și Rapid
Superliga
Cel mai curtat fotbalist din Superliga a ales dintre FCSB, Dinamo și Rapid
Real Madrid schimbă numele stadionului „Santiago Bernabeu” » Noua denumire
Campionate
Real Madrid schimbă numele stadionului „Santiago Bernabeu” » Noua denumire

Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro

După aproape 4 decenii, Ștefan Iovan vorbește despre momentul ignorat în România: "Îmi pare rău! Știu că așa a fost, dar nu am văzut încă un document oficial”


Comentarii (2)
ang3ldev1l2
ang3ldev1l2  •  22 Septembrie 2020, 10:36

"Datele statistice ale unei partide, gen pase, driblinguri, dueluri, mingi jucate și pierdute, șuturi, centrări etc, sunt calculate manual de angajații firmei, pe baza înregistrării video a meciului. Există un soft, în care trebuie introdus manual fiecare astfel de parametru." Pfff, e defect din start daca un angajat sta sa descifreze el ce a vrut sa faca ala pe teren cu mingea, a fost dribling sau s-a impiedicat de ea, a dat pasa sau a luftat, a vrut sa centreze de a intrat mingea in poarta sau chiar a vrut sa marcheze si de aici marja de eroare e cat se poate de mare.

mdg1
mdg1  •  22 Septembrie 2020, 10:23

Cred ca acum e evident de ce comparațiile de genul Messi vs Maradona sunt irelevante. Trăim într-o cu totul alta era. De la refacerea după efort pana la analiza adversarilor totul e diferit. Cred ca ia din bucuria și frumusețea jocului, însă ne duce spre noi niveluri de performanța.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează