GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  REPORTAJ

VIDEO + FOTO Cum arată acum locul în care s-au născut povești savuroase în anii ’90: bani pentru echipă câștigați la ruletă și oferta lui Gigi Becali înainte de a cumpăra Steaua

Articol de - Publicat miercuri, 03 februarie 2021 13:09 / Actualizat miercuri, 03 februarie 2021 16:56

Onești, locul în care s-au născut povești dintre cele mai savuroase din fotbalul anilor ’90, e măcinat de timp. În urma lui Nicolae Puiu a rămas un stadion pustiu, ruginit, năpădit de buruieni. Cușca ciobăneștilor a rămas însă la locul ei și încă nu e abandonată

Au trecut mai bine de 20 de ani de când Oneștiul simțea, pentru ultima dată, mirosul fotbalului adevărat, de primă divizie. Două decenii de când meciurile cu Steaua, Dinamo sau Rapid erau așteptate cu sufletul la gură, iar orașul băcăuan era asociat sportului nu doar prin Nadia. Exista și fotbal, la nivel minuscul față de ce-a însemnat gimnastica, dar era. O prezență meteorică în elită, de două sezoane (1998-2000), suficientă pentru a strânge povești cât pentru o carte.

Spre finalul anilor '90, un preşedinte din zona Moldovei, Nicolae Puiu, devenea unul dintre personajele cele mai spumoase şi mai controversate ale campionatului. Se spune că a cheltuit multe milioane de dolari pentru a urca echipa în prima divizie. A rezistat puțin printre „șacalii" care făceau legea în Cooperativă.

VIDEO Imagini cu stadionul pe care a evoluat FC Onești

A avut totuși timp să transforme FC Onești într-un „El Dorado de Moldova". A atras multe nume importante, pe care le-a plătit peste medie. A fost implicat în la fel de multe controverse. A părăsit clubul la scurt timp după retrogradarea din "A", în 2001. După alți doi ani, cu datorii de peste 70 de miliarde de lei vechi la bugerul de stat, echipa se desființează.

Puiu se stinge și el la numai 64 de ani, în mai 2011, în urma unui infarct. Era de mai mult timp în comă diabetică, șansele de supraviețuire erau minime.

Peisaj trist la Onești

Acum, la Onești, nimic nu mai e ca înainte. Fotbalul a murit și el. Nici măcar la nivel de județ, de amatori, nu mai este. Stadionul e în paragină. Gazeta a vizitat arena pe care altădată intrau 12.000 de oameni pentru a-i vedea pe Răchită, Bilașco sau Lucian Goian.

Alb-albastrul abia se mai distinge. Timpul a ros culoarea scaunelor și tribunei, năpustită oricum și de bucurieni. Abandonul arenei nu-i greu de constatat. Rugină, geamuri sparte, plante uscate, un peisaj per total trist, tablou de loc uitat.

+41 FOTO

Două lucruri sunt intacte: în stadion e aproape imposibil să pătrunzi. Gardul cu ghimpi e la locul lui, la fel și celebra cușcă a caucazienilor lui Puiu. Locuită acum de un alt cățel, care avea și o minge, dovadă că la Onești s-a jucat cândva fotbal.

Stăpânii caucazieni ai arenei din Onești

La intrarea în stadionul din Oneşti, Puiu amenajase o cuşcă uriaşă, în care-şi duceau traiul doi imenşi ciobăneşti caucazieni. Inclusiv delegaţiile oaspete care soseau în Moldova nu puteau trece pe lângă impunătorii câini fără să se oprească să-i admire, în timp ce Puiu intra înăuntru pentru a-i hrăni cu hălci mari de carne.

„Fac parte din averea mea", obişnuia să spună Puiu. Cușca e la locul ei, e practic liantul între fostul conducător din Onești și prezentul trist. Atât a rămas acum în urma lui Puiu. E scurta poveste agitată a unei formații care umplea stadionul meci de meci, cu ambiţia de a arăta că Oneştiul n-a însemnat doar Nadia. 

39.000de locuitori numără acum Oneștiul. În anii '90, populația orașului era de circa 60.000 de oameni

30dintre cele 39 de puncte obținute de FC Onești în primul sezon de Liga 1 au fost câștigate în partidele de acasă

60.000 de dolariera cuantumul celor mai bune salarii oferite de FC Onești. În acei ani, doar Steaua, Dinamo și Rapid plăteau sume similare

1.500 de dolariera prima oneștenilor pentru o victorie în deplasare. Acasă, bonusul la succes era de 500 $

FC Oneşti în Liga 1:

  • 1998-1999: locul 14 din 18
  • 1999-2000: locul 16 din 18 (a retrogradat)
VIDEO + FOTO Cum arată acum locul în care s-au născut povești savuroase în anii ’90: bani pentru echipă câștigați la ruletă și oferta lui Gigi Becali înainte de a cumpăra Steaua
Celebra poză de la un FC Onești - Dinamo, cu Nicolae Puiu umil în fața lui Cornel Dinu (foto: Cristi Preda/GSP)

Jucători importanţi la FC Oneşti

  • Marius Bilaşco, Valeriu Răchită, Vasile Jercălău, Lucian Goian, Alin Artimon, Adrian Blid, Ionuţ Pârvu, Dănuţ Oprea

 Antrenori importanți la FC Onești

  • Alexandru Moldovan, Toader Șteț, Petre Grigoraș

Nicolae Puiu, avere îngropată lângă un copac

Înainte de Revoluţie, Puiu a lucrat aproape 10 ani ca şef de coloană în Libia şi Irak: construcţii şi afaceri cu utilaj greu. Adusese în ţară peste două milioane de dolari, iar legenda spune că mare parte dintre aceştia îi îngropase la rădăcina unui copac, pentru a nu-i fi confiscaţi de autorităţile comuniste! I-a scos la lumină abia după '89, i-a înmulţit şi i-a folosit pentru a duce Oneştiul pe harta primei divizii fotbalistice, după un baraj tensionat cu Extensiv Craiova. 

Dădea înapoi banii din amenzi   

Fostul antrenor al echipei, Toader Şteţ, povesteşte: „Era un tip care se lupta să le fie bine tuturor celor din jurul lui. A făcut uneori şi imposibilul. Am aflat după aceea că ţinea atât de mult la echipă încât aproba de multe ori penalizările financiare pe care le sugeram eu, dar pe de altă parte le dădea banii înapoi fotbaliştilor din propriul buzunar". 

A câștigat la ruletă banii pentru echipă

„Am cheltuit zeci de milioane de dolari cu echipa, dar când s-a terminat valuta a început declinul", recunoştea Puiu peste ani. În al doilea sezon, ajunsese să obţină fonduri pentru fotbalişti jucând la Casino Vernescu, în Bucureşti. Avea şofer personal, se caza la hotel „Capitol", iar câte două, trei nopţi la rând îşi încerca norocul la ruletă. 

Câştiga des, spuneau apropiaţii lui, erau sume de ordinul zecilor de mii de dolari, bani din care obişnuia să-şi cumpere mereu un set de haine de firmă, iar restul erau destinaţi clubului. 

Premia pe toată lumea, inclusiv arbitrii

Pe vremuri, se spune că şi arbitrii mergeau la Oneşti ca la Mecca. Protocoalele fabuloase de acolo se regăsesc şi azi în poveştile spuse cu discreţie de „cavalerii" timpurilor în care Cooperativa funcţiona în plin. Însuşi Puiu a admis după retragerea din fotbal că avusese relaţii cordiale cu unii „centrali", punctând că singurul pe care n-a reuşit să-l influenţeze a fost Marian Salomir. 

FC Onești, aproape de Gigi Becali

Al doilea și ultimul sezon al Oneștiului în Liga 1 a fost unul presărat cu multe probleme financiare. Criza se putea sfârși în toamna lui 1999, când Gigi Becali, pe atunci puțin remarcat în peisajul fotbalului, a anunțat că e gata să pună pe masă 500.000 de euro și să ducă Oneștiul în cupele europene. Autoritățile locale n-au vrut să audă de acest scenariu și totul a căzut

Citește și: 

EXCLUSIV „Municipalul” din Bacău, „arena groazei”! Imagini cu stadiul dezastruos în care se află acum stadionul care obișnuia să adune 20.000 de spectatori

VIDEO + FOTO Nepotul lui Cătălin Hîldan, pregătit de un stelist pentru debutul la Dinamo: „Mă antrenez pentru un vis"

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imagini ULUITOARE la Australian Open! Novak Djokovic, huiduit la Melbourne după ce s-a retras în semifinala cu Zverev
Tenis
Imagini ULUITOARE la Australian Open! Novak Djokovic, huiduit la Melbourne după ce s-a retras în semifinala cu Zverev
Gigi Becali, șocat după Qarabag - FCSB: „N-am văzut în viața mea așa ceva! Poate au făcut magie neagră”
Europa League
Gigi Becali, șocat după Qarabag - FCSB: „N-am văzut în viața mea așa ceva! Poate au făcut magie neagră”
„Sper ca Nadia să nu se supere” » Adrian Năstase a scos la suprafață o poză cu Comăneci de acum 30 ani
Diverse
„Sper ca Nadia să nu se supere” » Adrian Năstase a scos la suprafață o poză cu Comăneci de acum 30 ani

Dan Șucu achiziționează al 3-lea club de fotbal! Vestea momentului: „Lucrăm pe mai multe planuri”

Stadioane, NU spitale! Suma COLOSALĂ pe care Guvernul României o investește în bazele sportive: cât 3 spitale regionale! » Sunt „540 de proiecte sportive în derulare”, bugetul CNI alocat fiind cât cel pentru Sănătate!


Comentarii (21)
ripensistu
ripensistu  •  03 Februarie 2021, 22:44

Alte vremuri, anii '90, cooperativa, Cornel "Dobrescu" securistul, Electroputere Craiova in Divizia A, blatul de la Unirea Alba Iulia, "derby-uri" Metrom Brasov - Gloria Buzau, cum *** ii fura titlul Rapidului in '98 dar si ale FC Nationalului, pregatirile cu doua baloane pentru meciuri ale lui Jean Pavel, CSM Resita, Gloria Bistrita uimeste U Craiova si cistiga Cupa in '93, Coppa del Mondo, FC Maramures - Dinamo 2-0 '95, FC Baia Mare, CFR Timisoara, securistul Sechelariu si Selena Bacau, Ceahlaul - Juventus 1-1 , '99, Mihai Tararache, echipa lui Nicu Ceausescu Inter Sibiu, Universitatea Craiova - Corvinul Hunedoara 8-1 '90, Genoa Dinamo 3 1 '91, alegerile de la LPF din '96, 'Meritam sa ne faceti statuie', Precizia Sacele - Rocar Bucuresti 3-2 '96, Metrom Brasov, Petrolul Moinesti, in Giulesti prezenti Vacaroiu, Divertis, Nastase, Colea Rautu, Iordanescu, Doru Octavian Dumitru, George Stanca, Miki Spaga, Halagian, Radu Vasile, Hrebenciuc, Iliescu.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

prapadlafcsb1
prapadlafcsb1  •  03 Februarie 2021, 19:37

De la cine a cumpărat becali Steaua și care a fost prețul?

maldini_1986
maldini_1986  •  03 Februarie 2021, 18:45

poate vrei sa scrieti informatii corecte: ''...oferta lui Gigi Becali înainte de a FURA Steaua". Daca o cumpara pe Steaua, era a lui, dar nu e. Astept corectura necesara in articol. Mc anticipat

Vezi toate comentariile (21)
Comentează
Close