SPORTURI  »  TENIS  »  GRAND SLAM

Răducanu, Halep și Andreescu, campioane cu ascensiuni diferite » Cum au ajuns în vârful tenisului: doar canadianca și britanica au avut sprijinul federației

Emma Răducanu a surprins lumea cu triumful de la New York // FOTO Imago Images
Emma Răducanu a surprins lumea cu triumful de la New York // FOTO Imago Images

Articol de - Publicat marti, 14 septembrie 2021 09:03 / Actualizat marti, 14 septembrie 2021 09:34

În ultimii ani, câteva titluri de Grand Slam au fost cucerite de jucătoare cu nume românești, deși una singură reprezintă tricolorul.

Simona Halep, Bianca Andreescu și Emma Răducanu au avut drumuri proprii, canadianca și britanica beneficiind de atenția și sprijinul federației de specialitate.

Simona Halep

  • 29 de ani
  • Carieră la junioare: numărul 1 ITF, campioană la Roland Garros 2008, semifinalistă la Australian Open 2008
  • Debut în circuitul WTA: aprilie 2010, Marbella
  • Prima finală: Fes 2010, la al treilea turneu WTA disputat
  • Primul titlu WTA: Nurnberg 2013
  • Prima prezență pe un tablou de Grand Slam: Roland Garros 2010
  • Prima finală de Grand Slam: Roland Garros 2014
  • Primul titlu de Grand Slam: Roland Garros 2018

Simona Halep, produs 100% românesc"

Simona a început tenisul la 4 ani, în Constanța, mai mult în joacă, antrenându-se de două ori pe săptămână sub îndrumarea lui Ioan Stan. De la 6 ani, a început să meargă zilnic să bată mingea. 

„A fost visul pe care l-am avut pentru mine, în tinereţe, dar din cauza condiţiilor de atunci, nu mi l-am putut împlini", a povestit tatăl Simonei, Stere, în 2013, la începutul ascensiunii ei. "Atunci mi-am spus că unul dintre copiii mei va ajunge campion. Întâi a fost băiatul, Nicuşor, apoi a venit ea, steaua de acum, pentru care eram în stare să dau orice ca să ajungă campioană".

Răducanu, Halep și Andreescu, campioane cu ascensiuni diferite » Cum au ajuns în vârful tenisului: doar canadianca și britanica au avut sprijinul federației
Simona Halep, campioană la Roland Garros // FOTO: Raed Krishan

„A sacrificat totul", îl completa chiar Simona. „Nu mulţi părinţi au acest curaj, de a risca pentru un copil de câţiva ani, fără nicio garanţie că va reuşi".

Prima rachetă, „mi-a spus mama că am jucat la început cu o rachetă din acelea foarte mici. Apoi însă, cînd am mers la club, după numai trei zile am primit una adevărată, mare. Era cât mine, abia o ţineam în mână şi era roşie", își amintea Simona într-un interviu pentru Gazetă de acum câțiva ani. 

Prima cupă? „La 6 ani am luat locul al treilea la Cupa Litoralul şi am primit o vază verde". Prima competiţie în străinătate: „La 12 ani, în Franţa, la Bressuire. Am câştigat în finală cu 6-0, 6-0", iar prima data când şi-a luat ceva din bani câştigaţi la tenis s-a petrecut "la 15 ani, când am participat la Bucureşti la un concurs de 10.000 de dolari", spunea ea.

După succesul la junioare, apoi debutul în circuitul WTA, în 2010, au urmat câțiva ani în care progresul nu a mai fost atât de evident. Manageriată de Virginia Ruzici, prima campioană de Grand Slam a României la simplu, a avut nevoie de declicul din 2013, de la Roma, turneu, apoi an care au schimbat totul. 

„Suntem o țară mică, dar avem posibilități să ne antrenăm și să ajungem sus. Eu sunt un produs 100% românesc și mă mândresc cu asta", mai spunea Halep în urmă cu 8 ani, o afirmație pe care a repetat-o periodic de atunci încoace.

De fapt, abia odată cu primele rezultate semnificative, cu primele titluri câștigate, ea a găsit o stabilitate financiară și a identificat calea spre cele mai mari succese ale carierei, locul de lider mondial, finalele, apoi trofeele de Mare Șlem. Așa a putut răsplăti și onora efortul părinților din copilărie pentru a-i sprijini cariera, dar și ajutorul oferit de unele persoane binevoitoare. 

Bianca Andreescu

  • 21 de ani
  • Carieră la junioare: numărul 3 ITF, semifinalistă la US Open 2016 și la Australian Open 2017
  • Debut în circuitul WTA: iulie 2017, Washington
  • Prima finală: Auckland 2019
  • Primul titlu WTA: Indian Wells 2019
  • Prima prezență pe un tablou de Grand Slam: Wimbledon 2017
  • Prima finală de Grand Slam: US Open 2019
  • Primul titlu de Grand Slam: US Open 2019
  • Număr de titluri WTA: 3

Bianca Andreescu, integrată în sistem

Călătoria ei în tenis își are începutul în România, la Pitești, pe când Bianca avea 7 ani, cu antrenorul Gabriel Hristache. A continuat apoi în Canada, atunci când s-a întors împreună cu mama în țara în care s-a născut. Maria Andreescu a încercat să pună pe picioare o afacere cu transporturi, însă după 2 ani a vândut tot. Tatăl, Nicu, rămăsese la Toronto, lucrând ca inginer. 

Fetița a înnodat tenisul deprins în România de cel pe care a început să-l joace la Ontario Racquet Club din Mississauga, orașul natal. 

La 10 ani, era deja suficient de valoroasă pentru a se alătura Centrului Regional din Toronto al Tennis Canada, federația de specialitate. Asta însemna antrenamente de trei ori pe săptămână, înainte și după orele de școală. Un prim indiciu al unui sistem bine pus la punct, stratificat, în care sportivii își găsesc un loc la orice categorie de vârstă. 

Progresul ei era vizibil. Apoi a venit primul succes cu oarecare greutate. La 13 ani, a câștigat turneul Les Petits As, de la Tarbes (Franța), pe care în trecut l-au cucerit Martina Hingis, Kim Clijsters sau Rafael Nadal. 

„Acolo am prins pentru prima dată gustul a ceea ce înseamnă să fii jucător de tenis. Mii de oameni vin să se uite, copiii semnează autografe, participă la evenimente cu fanii. Mi-a plăcut fiecare minut. Mi-am spus: dacă aceasta e viața din tenis, atunci vreau și eu", și-a amintit Bianca. 

Răducanu, Halep și Andreescu, campioane cu ascensiuni diferite » Cum au ajuns în vârful tenisului: doar canadianca și britanica au avut sprijinul federației
Bianca Ancreescu, campioană la US Open // foto: Imago

Au urmat victoriile la Orange Bowl, titlurile de Mare Șlem la dublu în 2017 împreună cu compatrioata Carson Branstine. A lucrat apoi o vreme cu Nathalie Tauziat, finalistă la Wimbledon, fostă numărul 3 mondial, și a ajuns la Centrul Național din Montreal în toamna lui 2017. Cu studiile la zi, făcute online.

„Întotdeauna i-am spus că va schimba fața jocului în circuitul feminin", spunea pentru Timminstoday antrenorul Andre Labelle. „Putem face un plan de joc specific în funcție de oponentă, iar ea îl poate executa. E ceva extraordinar". 

„Știam cu toții că Bianca e specială", a detaliat fostul ei antrenor, Sylvain Bruneau, în The Globe and Mail. „Am discutat că vrem să joace diferit de celelalte fete, datorită calităților ei. Să aducă fizicalitate jocului". Pentru asta, s-au uitat mult la tenisul masculin. Iar succesul a venit în toamna lui 2019, odată cu titlul de la US Open. 

Emma Răducanu

  • 18 ani
  • Carieră la junioare: sferturi de finală la Wimbledon și US Open 2018
  • Debut în circuitul WTA: Nottingham 2021
  • Prima finală WTA: US Open 2021
  • Primul titlu WTA: US Open 2021
  • Prima prezență pe un tablou de Grand Slam: Wimbledon 2021
  • Prima finală de Grand Slam: US Open 2021
  • Primul titlu de Grand Slam: US Open 2021
  • Număr de titluri WTA: 1

La început a fost baletul

Născută la Toronto, din tată român și mamă chinezoaică, Emma s-a mutat la 2 ani împreună cu părinții în Marea Britanie, la Bromley, în sud-estul Londrei. A început tenisul la 5, dar nu a fost singurul sport sau activitate pe care le-a abordat. Matt James, fost antrenor al fetei, a subliniat acest lucru. 

„Unul dintre cele mai bune lucruri legate de Emma este acela că a fost expusă multor sporturi la o vârstă fragedă, că nu a intrat direct în tenis", a argumentat el pentru The Guardian.„Se vede acest lucru pe teren. Când învață un procedeu nou, când încearcă ceva diferit, are abilitatea și coordonarea de a prinde repede, chiar dacă e vorba despre o schimbare tehnică destul de mare". Aceste sporturi și activități au fost golf, balet, călărie, schi, baschet, tenis de masă și chiar go-kart sau motocros. În primii ani ai adolescenței s-a axat pe tenis. 

Rolul părinților a fost esențial, dar Răducanu a dezvăluit cât de exigenți au fost cu ea. A vorbit cu ei după succesul de la US Open, de sâmbăta trecută, detaliind că „erau fericiți și mândri, ei sunt cei mai duri critici ai mei, foarte dificil să-i mulțumești. Dar i-am prins acum, nu au putut rezista". Apoi, Emma le-a scos în evidență rolul în formarea ei, a caracterului și personalității. 

Răducanu, Halep și Andreescu, campioane cu ascensiuni diferite » Cum au ajuns în vârful tenisului: doar canadianca și britanica au avut sprijinul federației
Emma Răducanu, campioană la US Open // FOTO: Imago

„De la o vârstă mică am fost crescută cu o minte puternică. Părinții au jucat un rol imens în asta, așa m-au crescut și modelat. Iar asta mă ajută acum pe cele mai mari arene", a precizat ea. 

A ajutat și felul în care s-a pregătit la clubul Parklangley, un complex cu 16 terenuri de iarbă, zgură și hard indoor situat într-o zonă rezidențială din sud-estul Londrei. Harry Bushnell, fost antrenor al Emmei, o antrena de la 7 dimineața în sesiuni preșcolare, iar zilele trecute urmărea cu mândrie finala de la New York.

 

Ea a fost și este ajutată de LTA, federația britanică de specialitate, prin programul Pro Scholarship (PSP), cel mai înalt nivel de sprijin furnizat jucătorilor de forul respectiv. Aceștia trebuie să aibă între 16 și 24 de ani și să aibă șanse bune de la ajunge în Top 100 ATP sau WTA în decurs de 5 ani. Ceva ce Emma a reușit în câteva luni. 

Programul include antrenori de la LTA sau acces la o bursă care le permite să-și angajeze propriii tehnicieni sau personal dedicat pregătirii fizice, de asemenea acces la sprijin medical și științific în cadrul Centrului Național de Tenis. Cu siguranță, ceva de care Răducanu a beneficiat și pe care l-a onorat.

Citește și: 

Novak Djokovic, mesaj special pentru Emma Răducanu, după triumful de la US Open: „Ești fantastică!”

EXCLUSIV Emma Răducanu, chemată în România luna viitoare: „Abia așteaptă să o întâlnească și să o aplaude”

Simona Halep și-a anunțat programul din finalul de an » Participă la turneul de la Cluj-Napoca!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Lovitura zilei a fost dată de liderul campionatului » A semnat până în 2026
Superliga
Lovitura zilei a fost dată de liderul campionatului » A semnat până în 2026
Prima țintă a lui Mutu la Petrolul » Negocieri cu jucătorul de la FCSB
Superliga
Prima țintă a lui Mutu la Petrolul » Negocieri cu jucătorul de la FCSB
Uluitor! Ovidiu Burcă, dat afară după doar o lună
Liga 2
Uluitor! Ovidiu Burcă, dat afară după doar o lună

Pe bancă la 75 de ani, Liță Dumitru are o cerere pentru analiștii posturilor TV: „Ilie și ceilalți, vă rog din toată inima, deși nu cred că veți accepta”

CTP, atac fără precedent la adresa lui Ion Țiriac: „Nu se mai poate! Ce a făcut în ultimii ani a fost groaznic”


Comentarii (1)
347655969058390
Ion Popescu  •  14 Septembrie 2021, 11:01

Un articol foarte bun. Felicitari Doamna Paul Luminita. Tenisul este un sport foarte scump care nu este ajutat in Romania cu nimic de catre Guvern, de Ministrii sportului. Se pierd foarte multe talente deoarece parintii nu au asa de multi bani. Ce sa mai vorbim de lipsa de terenuri de tenis pentru copii, pentru elevi. Este total rusinos ca in Romania nu exista un singur teren de tenis pe iarba pentru antrenamentul sportivilor de performanta. "cA LA NOI - LA NIMENEA"!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează