OPINII  »  BALONUL DE AUR

Messi, Balon de Aur livrat din reflex, prin curier

Articol de - Publicat miercuri, 01 decembrie 2021 12:51 / Actualizat miercuri, 01 decembrie 2021 14:48

În aproape fiecare casă de pe planetă conectată la un televizor sau la o rețea de internet, rivalitatea istorică dintre Barcelona și Real Madrid are o terminație nervoasă. Din Patagonia până în Siberia, subiectul e sensibil, pulsează, irită atunci când prin nervuri trece un impuls, un rezultat în derby, un trofeu, atunci când unul dintre cluburi ia o decizie strategică majoră. 

Până și impulsurile politice și sociale venite dinspre comunitățile de care aparțin cele două cluburi își fac loc pe acest traiect nervos, iar dizidența Catalunyei - reprezentată de Barcelona - față de establishmentul monarhiei spaniole, al cărei simbol este Real Madrid, poate fi la fel de bine subiect de discuție pe La Rambla, în față la muzeul Prado, pe Lipscani sau într-o cârciumă din Manila. 

Barca sau Real. Messi sau Ronaldo

Ca niciodată în istoria fotbalului, această rivalitate dintre cele două cluburi mamut s-a descărcat în ultimul deceniu și prin concurența dintre doi jucători, Lionel Messi și Cristiano Ronaldo, poate cei mai buni fotbaliști din toate timpurile. Unul e considerat un geniu, un talent nativ, al doilea un talent purtat spre genialitate de o muncă aproape obsesivă. 

Timp de 10 ani, ce a câștigat sportivul Messi - fie pentru Argentina, fie individual - a fost confiscat de fanii Barcelonei, iar realizările atacantului Ronaldo au alimentat orgoliul suporterilor Realului. Până anul acesta, scorul Baloanelor de Aur era de 6-5 pentru Messi, așadar un avantaj pentru Barcelona, deși scorul trofeelor Champions League din noul mileniu e de 6-4 pentru Real.

În 2021, după transferul lui Messi la PSG, rivalitatea istorică dintre cei doi s-a rupt definitiv de El Clasico, dar afinitățile și pasiunea au rămas în picioare, păstrate cu nostalgie de fanii celor două cluburi. Firesc, decernarea Balonului de Aur din acest an a fost un nou pretext pentru a încerca rezolvarea unor ecuații imposibil de rezolvat. Cine e mai bun? Messi sau Ronaldo? De fapt, Barcelona sau Real Madrid? 

Pentru un microbist indiferent la rivalitatea dintre giganții Spaniei - scuze susținătorilor Barcelonei pentru insensibilitatea la problema secesiunii catalane - , dilema e mai ușor de abordat. Privind rece din exterior, chestiunea pare simplă. Messi a primit cele mai multe voturi în ancheta France Football, Ronaldo nu a intrat nici măcar în primii trei, deci argentinianul a câștigat al șaptelea Balon, devenind evident cel mai titrat dintre cei doi. 

Criteriile absurde ale France Football

Întrebarea e dacă acest premiu e meritat de Messi. A fost argentinianul cel mai bun jucător al lumii în 2021, an în care a marcat mai puține goluri decât polonezul Robert Lewandowski? 

Ce îl face pe un fotbalist să fie mai bun decât altul? Numărul de goluri? Pasele de gol? Driblingurile? Trofeele câștigate cu echipa? Punem la rece rivalitatea dintre Barcelona și Real Madrid și facem o disecție a mecanismului de votare din spatele decernării celui mai râvnit trofeu personal din fotbalul mondial. 

Messi, Balon de Aur livrat din reflex, prin curier
Gazeta Sporturilor, ediția de azi - 1 decembrie 2021

France Football are trei criterii pe baza cărora juriul format din jurnaliști din întreaga lume își alege favoriții: 

  1. Performanțele individuale și colective din anul respectiv 
  2. Clasa jucătorului (talent și fair-play) 
  3. Judecarea întregii cariere a fotbalistului

Să le luăm pe rând. Primul criteriu e și singurul care poate da o doză de obiectivitate votului, deși regulamentul nu precizează în ce procent contează performanțele individuale și în ce măsură cele colective. În trecut, au existat situații în care doi colegi, Messi și Iniesta, care au câștigat împreună titlul în Spania cu Barcelona, au fost departajați de numărul de goluri, nu de faptul că unul dintre ei a fost un element-cheie și în câștigarea Cupei Mondiale din 2010.

Anul acesta, Messi a dat mai puține goluri decât Lewandowski și a fost într-o formă evident inferioară polonezului, dar tot a câștigat Balonul de Aur. A contat mai mult câștigarea Copei America împreună cu Argentina? Și dacă da, de ce golul decisiv al lui Iniesta din finala Mondialului nu a contat acum 11 ani? În lipsa unor criterii matematice clare, bazate pe statistici, votul rămâne subiectiv și e influențat decisiv de următoarele două criterii. 

Clasa jucătorului - adică talentul și fair-play-ul - reprezintă o modalitate nefericită de departajare. Messi și Lewandowski sunt doi jucători fabuloși, ambii au clasă, dar Messi e clar fotbalistul mai talentat și, implicit, mai avantajat chiar și când forma sa nu mai este una stelară. Votarea pe baza clasei e un mic deserviciu făcut lui Lewandowski și, în general, oricărui fotbalist care pe viitor ar putea să aibă performanțe incredibile, dar fără să fie un geniu. 

Cel mai defavorizați sunt fundașii și portarii. Oricât de talentat ar fi goalkeeperul - iar fotbalul mondial a avut nenumărați portari superbi - , șansele lui de a fi numit fotbalistul planetar al anului sunt aproape de zero. Excepția se numește Lev Iașin, în 1963, dar atunci fotbalul nu devenise încă o industrie rapace de marketing, construită pentru a stoarce fiecare cent din imaginea unui fotbalist care dă goluri și pase de gol. 

De ce nu a luat puncte și Maradona

Și acum ajungem la al treilea criteriu, de data aceasta realmente îngrozitor. Să judeci întreaga carieră a unui fotbalist în cazul recompensării valorii dintr-un an este o formă gravă de injustiție. Un puști genial de 18-19 ani nu va avea niciodată șansă în fața unei vedete de 30+ care a câștigat o mulțime de trofee și care are în spate o mașinărie infernală de PR. 

Nu e cazul lui Lewandowski, un atacant cu șapte titluri în Bundesliga, Liga Campionilor și Gheata de Aur, dar chiar și un prădător senzațional de gura porții nu poate mișca atunci când i se pun în față cele șase Baloane de Aur ale lui Messi. 

Exagerând, ultimele două criterii ale France Football sunt atât de absurde încât ar fi putut teoretic să-i aducă puncte la Balonul de Aur 2021 chiar și lui Diego Maradona, dacă ignorăm faptul că geniul care a tras Argentina spre titlul mondial și Napoli spre “lo scudetto” nu a avut nicio performanță individuală sau colectivă anul acesta din cauză că s-a prăpădit în 2020. 

Cumva, Messi era predestinat să câștige acest Balon de Aur chiar dacă forma sportivă a început să lase loc de interpretări. Singurul lui rival putea fi Cristiano Ronaldo, dar forma acestuia a scăzut chiar mai mult față de standardele impuse de geniul său. Aflat într-un moment fenomenal al carierei, Lewandowski a fost victima colaterală a trecutului. 

Votul din 2021 e cea mai bună dovadă că, deși sunt aflați la crepuscul, cei doi titani influențează încă major politica fotbalului mondial și o vor mai face atâta vreme cât performanțele lor sportive nu vor fi total neglijabile. Abia atunci, industria de marketing își va întoarce reflectoarele spre viitor, iar firma de curierat France Football va înceta să mai trimită din reflex Baloane de Aur la domiciliile veteranilor Messi și Ronaldo.

Citește și:
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Superliga
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Ionel Ganea s-a dus după Cristiano Ronaldo în Laponia » Imagini inedite cu fostul fotbalist
Special
Ionel Ganea s-a dus după Cristiano Ronaldo în Laponia » Imagini inedite cu fostul fotbalist
După aproape 4 decenii, Ștefan Iovan vorbește despre momentul ignorat în România:
Special
După aproape 4 decenii, Ștefan Iovan vorbește despre momentul ignorat în România: "Îmi pare rău! Știu că așa a fost, dar nu am văzut încă un document oficial”

Comentarii (17)
1206754226007193
Glumetu Dan  •  02 Decembrie 2021, 10:29

Media de virsta a primilor patru e de aproape 32 de ani! Nimeni nu observa asta?

10209620077843239
Gheorghe Petru-Iulian  •  01 Decembrie 2021, 22:57
Postat de Julien Timberland pe 01 Decembrie 2021, 14:57

Hai să te lămuresc eu, domnule Stucan. 1.Performanțe colective Lewandowski în ultimul an: Titlu în Germania și cupa Germaniei. 2.Performanțe colective Messi în ultimul an: Cupa Spaniei și Copa America. 3. Performanțele individuale. Lewandowski are mai multe goluri înscrise decât Messi, dar Messi a ieșit cel mai bun jucător de la Copa America și a fost declarat man of the match în mai multe partide din Copa America. Messi driblează mai mult, pasează mai mult, e mai plăcut ochiului. Acuma, să fim serioși, iubim fotbalul pentru Ronaldinho, pentru Zidane, pentru Cruyff, pentru Maradona, iar aceștia nu erau mașinării de goluri precum un Gerd Muller sau Lewandowski. Să nu-mi spuneți că, Copa America nu se compara cu EURO. Echipe ca Chile, Peru, Uruguay, sunt peste Macedonia, Slovacia, Polonia, echipe de la EURO. Voi îl analizați pe Messi care e la PSG de doua luni unde a jucat câteva meciuri în campionat și câteva meciuri în UCL unde are 3 goluri în 4 meciuri.

Daca ne legam de performantele jucătorilor la echipele de club si naționale, Messi e sub Jorginho (a luat UCL si Euro), ca sa nu mai vorbesc despre Kante, care a fost providențial pentru echipele sale (cel mai bun jucator atat pt Chelsea, cat si pt Franța). Imi place Messi, e o legendă, dar el nu s-a facut remarcat fata de anii in care a câștigat absolut meritat! Adica este nedrept fata de munca din anii lui de glorie, sa primești un premiu pentru o prestație discutabila. Cat despre echipele de la Copa America, comparația e deplasata, in afara de Argentina și Brazilia, celelalte echipe nu ar avea nici o șansă cu echipe precum Franța, Italia, Spania, Anglia, Germania. Nici in fata Portugaliei sau Croației si nu ar porni ca favorite! Euro este peste Copa America la absolut toate capitolele!

4578004425614868
Ghiondea Stefan  •  01 Decembrie 2021, 22:24

În mare parte ai dreptate, dar întotdeauna va exista acorduri și neacorduri, și exemplele pot continua. Singura greșeală din punctul meu de vedere a fost neacordarea pe.anului trecut a premiului " balon de aur " asa împacă pe amândoi și toata lumea comenta fericita.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează