Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat miercuri, 23 februarie 2022 22:16 / Actualizat joi, 24 februarie 2022 07:26
În plin scandal legat de arena Arcul de Triumf, care a fost disponibilă doar pentru Federația lui Alin Petrache, o sursă GSP din interiorul Ministerului Sportului dezvăluie: „Stadionul e și acum administrat de MS, nu de o instituție subordonată, se poate închiria oricui, în orice moment, fiindcă e bun public asupra căruia poți să dispui conform legii”
Ministerul Sportului susține că nu poate închiria la liber Arcul de Triumf fiindcă nu a finalizat întreaga procedură juridică de preluare în administrare a arenei. "Este necesar ca Ministerul Sportului să înscrie investiția nou edificată - Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf - în inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statutului de la Ministerul Finanțelor" e primul argument pe care l-a oferit Eduard Novak, șeful MS, la o solicitare făcută de Gazeta Sporturilor în urmă cu câteva săptămâni.
Cum s-a scuzat Ministerul Sportului
Cum Legea Sportului spune că „Ministerul Sportului administrează baza materială proprie prin complexurile sportive naționale și cluburile sportive din subordinea sa”, ministerul condus de Novak spune în răspunsul oferit ziarului următoarele:
„Ministerul Sportului a promovat o Hotărâre de Guvern privind înscrierea imobilului nou edificat în inventarul bunurilor din domeniul public al statului, precum și înființarea Complexului Sportiv Național Arcul de Triumf, ca instituție subordonată cu drept de administrare a imobilului. După înființarea Complexului Sportiv Național și obținerea tuturor autorizațiilor de funcționare, vom analiza toate solicitările privind folosirea Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, în conformitate cu prevederile legale în vigoare".
„Cu sau fără CSN, MS poate administra stadionul"
Poziția oficială pe care o are Ministerul Sportului e contrazisă chiar din interiorul forului condus de Novak. O sursă din MS, care n-a dorit să-și decline identitatea, susține pentru GSP că din punct de vedere legal, arena poate fi închiriată fără niciun fel de restricții.
„Să o luăm prima dată logic, stadionul e și în acest moment administrat, corect? De către cine? Nu de o instituție subordonată Ministerului Sportului, ci chiar de minister. Ca să fie clar, ministerul poate dispune de stadion în același mod în care o va face complexul sportiv nou-înființat. Cu sau fără Complexul Sportiv Național, ministerul ar putea să-l închirieze și acum, să organizeze meciuri sau alte evenimente acolo. Orice altă scuză e o minciună”, susține sursa ziarului.
O întrebare din interiorul MS
„Întrebarea e de ce se întârzie înființarea respectivei instituții, probabil tocmai pentru a fi prezentată ca pretext privind imposibilitatea ca arena să fie închiriată pentru oricine.
Încă o dată o spun, iar legislația e în afara oricărui dubiu, stadionul e funcțional și e un bun public asupra căruia poți să dispui conform legii. Aaaa, că ar fi mai ușor și mai eficient să facă acest CSN, care să îl administreze cu personal calificat, al cărui scop să fie exclusiv acesta, asta e altceva, dar nu că acum el nu poate fi închiriat” a adăugat, sub protecția anonimatului, sursa din minister.
Pentru federația de rugby s-a putut...
Arcul de Triumf a fost disponibil și în a doua jumătate a anului trecut, dar și în prima parte din 2022 pentru meciuri de rugby. Ministerul Sportului a explicat cum a fost posibil așa ceva:
„În anul 2021, pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf au avut loc antrenamente și s-au desfășurat meciuri de rugby, în baza unui protocol de colaborare cu Federația Română de Rugby, semnat în aprilie 2021, privind asigurarea cadrului de colaborare în vederea desfășurării meciurilor / turneelor de rugby din perioada 20 septembrie - 31 decembrie 2021, iar în prezent este în vigoare un alt Protocol de colaborare, semnat pe 18 ianuarie 2022, privind asigurarea cadrului de colaborare în vederea pregătirii și desfășurării meciurilor/turneelor de rugby din perioada 18 ianuarie - 30 aprilie 2022”.
Acum se poate și pentru federația de fotbal Peste o lună se va juca și fotbal pe Arcul de Triumf. Nu e vorba despre un club privat, ci despre o echipă națională, cea Under 21, antrenată de Florin Bratu, care va susține acolo amicalul cu Finlanda, din 25 martie, ora 17:30.
Acest lucru va fi posibil în ciuda faptului că acel circuit de avizare juridică nu e finalizat, așa cum nici înființarea Complexului Sportiv Național Arcul de Triumf n-a fost terminată. Foarte probabil că Ministerul Sportului a acționat și cu Federația Română de Fotbal în aceleași coordonate ca în cazul protocolului de colaborare pe care l-a semnat cu cei de la rugby.
Exact ca Alin Petrache, Răzvan Burleanu e și el un personaj extrem de influent în anumite zone politice. Vasile Dâncu, actualul ministru al apărării, e nașul de cununie al șefului de la Casa Fotbalului.
Război total Gigi Becali - Alin Petrache
Faptul că până în prezent doar Federația Română de Rugby a avut acces pe Arcul de Triumf a declanșat un război total din partea lui Gigi Becali la adresa șefului FRR, Alin Petrache.
„Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf nu este subiect de polemică. Documentele vorbesc și nimeni nu poate să fie peste decizia Regelui Carol, indiferent cum îl cheamă. Stadionul este al rugbyului. Nu al vreunui președinte! 108 ani de istorie nu sunt cancan. Rugbyul nu renunță la terenul său istoric. Nu doresc o polemică cu nimeni. Vorbim pe documente, nu e o șuetă de cafenea, așa cum văd că își dorește domnul Becali", spunea Alin Petrache în urmă cu o jumătate de an.
„Asta e România, dar eu am renunțat să mă mai lupt. Înainte mă luptam pentru că eram idiot. Dacă tatăl lui Petrache a fost în PSD, dacă are relații, de-asta se întâmplă ce se întâmplă acum. E așa cum vrea ăla care trage sforile, eu nu mai vreau să trag sforile. Dacă era război, atunci îl spulberam pe Petrache. Îi arătam eu lui cadavre, dar nu mai vreau pentru că vine pușcăria. Cine era Petrache pentru mine? Zero", a spus Gigi Becali la Pro X, zilele trecute.
Șeful de la rugby, conexiuni politice puternice
Ministerul Sportului explică modul de colaborare cu FR de Rugby, care îi permite să desfășoare acolo antrenamente și jocuri oficiale, dar nu explică și de ce nu se poate urma același protocol cadru și în relația cu fotbalul. O explicație poate fi numele celui care conduce FRR: Alin Petrache.
Acesta a fost un personaj extrem de influent în zona politică, unde a activat ca deputat PSD în legislatura 2012-2016. A renunțat de bunăvoie la calitatea de demnitar în momentul în care a fost ales președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. După acest rol, a devenit președinte al Federației de Rugby, unde a fost reales în februarie 2021, când a anunțat și un colaborator de marcă, tot din zona politică: Eugen Teodorovici, fost ministru al finanțelor din partea PSD, pe care l-a numit trezorier al FRR.
Stadioanele Capitalei sunt 90% ale puterii centrale
- Arena Națională - Primăria București
- Ghencea - Ministerul Apărării Naționale
- Ștefan cel Mare - Ministerul de Interne
- Giulești - Ministerul Transporturilor
- Arcul de Triumf - Ministerul Sportului
- Regie - Ministerul Educației
- Cotroceni - Banca Națională a României
14 luni și jumătate au trecut de la momentul în care a fost tăiată panglica stadionului Arcul de Triumf; s-a întâmplat pe 4 decembrie 2020, în prezența prim-ministrului de atunci, Ludovic Orban
37 de milioane de euro a costat Arcul de Triumf, stadion care are o capacitate de 8.155 de locuri
Pilonul principal al strategiei noastre este calificarea la Cupa Mondială din 2023. Al doilea pilon este preluarea înapoi a templului nostru, a stadionului Arcul de Triumf
- Alin Petrache, președinte FRR, discurs în februarie 2021
Menționăm că în acest moment la Ministerul Justiției nu există în analiză un original al proiectului la care faceți trimitere, în vederea avizării, astfel încât nu vă putem preciza un termen pentru avizarea acestuia
- Ministerul Justiției, răspuns pentru GSP, privind proiectul final de avizare juridică a relației Ministerul Sportului - Arcul de Triumf
CITEŞTE ŞI ALTE ŞTIRI DIN FOTBAL:
Cutremur în DDB: „Nu mai candidez. Atât am putut. De bani întrebați-l pe Elias!”
Dan Șucu achiziționează al 3-lea club de fotbal! Vestea momentului: „Lucrăm pe mai multe planuri”