Articol de Remus Răureanu, Marius Mărgărit - Publicat miercuri, 06 iulie 2022 08:36 / Actualizat miercuri, 06 iulie 2022 09:09
FIFPro, sindicatul mondial al jucătorilor, a trimis o scrisoare-avertisment către toate sindicatele naționale prin care i-a atenționat pe fotbaliști să nu semneze în campionatele neserioase, care nu plătesc salariile. Liga 1 e în capul listei pe care se mai află competițiile din: Turcia, Grecia, Algeria, China, Arabia Saudită, Libia.
Fotbaliștii care mai aleg să semneze contracte cu cluburi din România fac asta pe propria răspundere și în cunoștință de cauză. Acesta e avertismentul pe care l-a transmis sindicatul mondial al jucătorilor.
FIFPro a trimis o scrisoare către toate sindicatele naționale: „E un avertisment pentru piața transferurilor. Îi sfătuim pe jucătorii profesioniști să nu semneze angajamente în următoarele țări: România, Turcia, Grecia, Algeria, China, Arabia Saudită și Libia!”
România, prima în lista „neagră” a FIFPro
România e în fruntea listei rușinii. Scrisoarea le explică fotbaliștilor care sunt pericolele din Liga 1: „Sunt dese cazurile în care cluburile încalcă contractele și există în mod constant un număr mare de echipe care cer insolvența. Jucătorii prinși în astfel de formații trec pe urmă prin proceduri de insolvență interminabile”.
În sezonul trecut au existat fotbaliști care au jucat gratuit la Gaz Metan sau la Clinceni. Dinamo nu a plătit salariile de trei luni și cei care au plecat de acolo au renunțat la bani ca să fie lăsați liberi.
FIFPro avertizează că jucătorii mai sunt păcăliți astfel în Grecia, doar că acolo au existat cluburi care au apelat direct la „shut down”, fără să mai treacă prin insolvență. S-au desființat instantaneu, iar fotbaliștii au rămas fără banii pentru care semnaseră.
China e și ea pe lista rău-platnicelor.
Ronaldo Deaconu a simțit-o pe pielea lui
Că e justificată ștampila aceasta aplicată și ligii chineze a simțit clar Ronaldo Deaconu. El a plecat de la Gaz Metan la Shaanxi Chang'an Athletic, din eșalonul secund. Ieri a reziliat contractul, după cinci luni în care nu încasase niciun ban. Întâi a notificat clubul și a cerut salariile restante, după care a reziliat unilateral acordul.
„În viață și în fotbal nu poți să antrenezi norocul. Mi-am făcut datoria pe teren, am marcat câteva goluri, dar intrasem în a șasea lună din contract și nu primisem nici un yuan din salariu. Practic, am dat peste Gaz Metan de China.
Diferența e că la Mediaș finanțarea trebuia să vină de la compania națională de gaz, iar în China trebuia să fie finanțatoare compania locală de apă”, a povestit mijlocașul ofensiv, care negociază cu două formații din primul eșalon chinez.
Mai multe știri din Liga 1:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen