Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat miercuri, 06 iulie 2022 07:29 / Actualizat miercuri, 06 iulie 2022 12:16
Gino Iorgulescu, președintele LPF, a renunțat la Viorel Duru, specialistul pe care-l angajase în urmă cu doi ani ca să controleze finanțele cluburilor încât să nu mai riște nimeni falimentul și afectarea competiției.
- „Conducătorii din campionat nu sunt de acord să fie controlați, iar eu depind de ei, așa că trebuie să ne despărțim” a fost mesajul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal.
Pentru confirmarea în funcție a lui Gino Iorgulescu pe următorii cinci ani a plătit Viorel Duru. Cum a ajuns să fie el sacrificat? Fostul șef al „Licențierii” din Federație a trecut în 2020 la Liga Profesionistă.
Iorgulescu și secretarul general Justin Ștefan sperau ca Duru să-i ajute cu un plan de controlare a economiei cluburilor pentru a elimina pericolul ca o echipă sau mai multe să sărăcească atât de rău încât să strice campionatul.
Un scenariu negru pe care Duru nu l-a împiedicat: în sezonul trecut chiar s-a întâmplat ca două formații, Gaz Metan și Clinceni, să rămână doar agățate în competiție pentru figurație. Ele mai jucau meciuri pe care le pierdeau la rând numai ca LPF să nu piardă partide din program și bani din contractul cu deținătorul drepturilor TV.
Duru i-a enervat pe conducătorii din Liga 1 fiindcă voia să-i controleze. Iorgulescu l-a dat afară!
De când a ajuns în Liga Profesionistă, Duru a avut multe inițiative, propuneri pentru un control financiar care să prevină apariția unor cazuri ca ale Mediașului și Clinceniului.
Justin Ștefan l-a adus într-o ședință a Adunării Generale în care Viorel le-a prezentat conducătorilor ideile sale. Scopul era ca nimeni să nu mai poată cheltui mai mult decât încasa, cluburile să nu mai înregistreze noi și noi datorii din cauza cărora cele mai multe se aflau în permanență la limita insolvenței.
Președinții aflați în acea ședință au protestat imediat vehement, considerând inacceptabile propunerile lui Duru. Justin Ștefan l-a oprit atunci pe subalternul său, ca să nu-i supere pe conducătorii-electori.
Șefii cluburilor au blocat măsurile pe care le-ar fi adoptat Viorel și l-au ținut minte ca pe o amenințare serioasă de care au avut grijă să scape înainte să-l voteze încă o dată pe Gino Iorgulescu pentru funcția de președinte!
A fost o despărțire amiabilă. Vedem ce soluții găsim pentru a reuși să modernizăm zona asta de analiză financiară pentru cluburile din Liga 1.
Despărțirea amiabilă înseamnă că ne uităm la obiectivele din viitor și vedem dacă le putem atinge împreună sau nu. Dacă nu o putem face, ne despărțim amiabil.
- Justin Ștefan, secretar general LPF, la Pro Arena
Șefii din Liga 1 au protestat: „Ne descurcăm și singuri, nu ne învață nimeni pe noi!”
„Te votăm, dar vrem să înceteze discuțiile despre monitorizarea financiară!” a fost mesajul pe care votanții i l-au transmis președintelui Iorgulescu.
Gino le-a acceptat cererea și, ca să fie clar că nu-i mai supără, l-a demis recent pe Viorel Duru! I-a explicat că „te-am adus aici pentru monitorizare financiară, dar cluburile nu vor să fie monitorizate. Îmi pare rău, dar colaborarea noastră se încheie aici”.
Președinții insistaseră în ședințele în care existau discuții despre un control financiar: „Nu avem nevoie să ne spună Duru sau altcineva cum să ne folosim banii, ne descurcăm și singuri”.
Gaz Metan și Clinceni s-au blocat la mijlocul sezonului trecut. Acum, când nici nu a început campionatul, nou-promovatele Petrolul și Hermannstadt au consumat deja banii pe care încă nu i-au încasat din drepturile TV, pe baza unor cesiuni acordate creditorilor. Și nu e sigur că ambele vor mai găsi alte surse de finanțare ca să termine sezonul.
LPF și AFAN, sindicatul fotbaliștilor, au înființat o comisie comună a cărei sarcină e să monitorizeze de două ori pe sezon situația economică a cluburilor. Comisia e însă una neoficială, consultativă, ea nu are puterea „Licențierii” din FRF, așa că un club poate chiar să refuze să prezinte datele financiare fără a risca vreo sancțiune.
Gino Iorgulescu a obținut 16 voturi în alegerile organizate recent. El a candidat singur și a fost votat de toate cluburile, așa cum a reușit și Burleanu la Federație. Dacă cel puțin nouă cluburi ar fi fost enervate de insistența lui Gino legată de monitorizarea financiară, ele l-ar fi putut demite pe președintele Ligii.
Mai multe știri din Liga 1:
Verdictul Transfermarkt în lupta la titlu: diferență uriașă între FCSB și Craiova » Cum stă CFR Cluj