INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  POVEȘTILE FOTBALULUI

Povestea dramatică a lui Alexandre Villaplane » Căpitanul naționalei Franței a ucis pentru Hitler și a fost condamnat la moarte pentru trădare

Alexandre Villaplane, cu fața, era foarte bun la jocul aerian // Foto: ahalftimereport.com
Alexandre Villaplane, cu fața, era foarte bun la jocul aerian // Foto: ahalftimereport.com

Articol de - Publicat marti, 24 ianuarie 2023 18:27 / Actualizat marti, 24 ianuarie 2023 20:59

Alexandre Villaplane a trăit doar 40 de ani, iar destinul său a fost unul dramatic. A fost unul dintre cei mai buni fotbaliști francezi din perioada interbelică, a ajuns până în naționala Franței, unde a fost și căpitan, dar a ajuns să își trădeze țara, fiind colaborator nazist și a sfârșit fiind arestat și executat de conaționalii săi.

„E cea mai frumoasă zi din viața mea”, spunea Villaplane în 1930, în Montevideo, unde i se oferea banderola de căpitan al naționalei Franței, în selecționata care evolua la primul Campionat Mondial de Fotbal, în Uruguay.

„Les Blues” erau în Grupa 1, primul meci era cu Mexic, națională pe care au învins-o cu 4-1, cu Villaplane printre protagoniști. El și-a păstrat banderola de căpitan și la următoarele meciuri, însă Franța nu a reușit să treacă de grupe, pierzând următoarele meciuri cu Argentina și Chile, cu același scor, 0-1.

Nici 10 ani mai târziu, Alexandre avea să își trădeze țara, iar peste 14 ani urma să suporte consecințele trădării: e condamnat la moarte și executat de un pluton de execuție.

Alexandre Villaplane, primul fotbalist african care a jucat pentru Franța

Dacă în prezent majoritatea fotbaliștilor din naționala Franței au origini în țările africane, nu la fel stăteau lucrurile și în perioada lui Villaplane. De altfel, el a fost primul jucător cu origini nord-africane care a reprezentat Franța. Născut în 1905 în Algeria, a emigrat cu familia sa când era copil.

Își găsește pasiunea în fotbal, evolua ca mijlocaș, iar la 16 ani ajunge în lotul echipei FC Sete, unde se impune ca titular. Deși în perioada aia fotbalul nu avea o organizare profesionistă, iar fotbaliștii nu erau plătiți, ci jucau mai mult de plăcere, Nîmes reușește să îl convingă cu promisiunea unui loc de muncă fals și un salariu generos, când, în fapt, el era adus doar pentru a juca fotbal.

La noua sa echipă cariera lui ia avânt și ajunge un fotbalist cunoscut și apreciat în Franța pentru calitățile lui tehnice, dar și pentru jocul bun aerian. Tot de la Nîmes ajunge și în naționala Franței, pentru care debutează în 1926.

Povestea dramatică a lui Alexandre Villaplane » Căpitanul naționalei Franței a ucis pentru Hitler și a fost condamnat la moarte pentru trădare
Alexandre Villaplane în echipa națională a Franței, la Campionatul Mondial din 1930 // Foto: theguardian.com

Alexandre Villaplane, prieten cu interlopii și scandal uriaș de blat

În 1929 ajunge la RC Paris, club care își propunea să devină cel mai puternic din țară, iar pentru a-și îndeplini acest obiectiv, Villaplane devenise principala țintă.

Perioada petrecută la Paris avea să îl influențeze puternic și, din păcate, în mod negativ. Villaplane prinde gustul jocurilor de noroc, e prezent mereu la cursele de cai și în baruri, unde intră în contact cu oameni din lumea interlopă, cu care ajunge să se înfrățească.

Reușește să rămână concentrat și pe cariera lui de fotbalist, iar în 1932, când fotbalul se reorganizează în Franța și are loc primul campionat profesionist, Alexandre ajunge la FC Antibes.

Povestea lui William Foulke, cel mai corpolent portar din istoria naționalei Angliei » Cum a făcut-o pe Sheffield United o echipă invincibilă
ANGLIA
Povestea lui William Foulke, cel mai corpolent portar din istoria naționalei Angliei » Cum a făcut-o pe Sheffield United o echipă invincibilă

Acel sezon a fost împărțit în două grupe, de nord și de sud. FC Antibes evolua în Grupa B, de sud și avea să câștige grupa și să se califice în finala pentru titlu. Nu a mai jucat, însă, acel meci, deoarece a izbucnit un scandal uriaș: s-a dovedit că meciul decisiv, prin care Antibes a câștigat grupa, a fost aranjat. Echipa a fost descalificată, iar Cannes, rivala ei, a mers în finală cu învingătoarea din grupa A.

După acest sezon, Villaplane a plecat la Nice, însă și-a pierdut interesul pentru fotbal. A intrat în conflict cu oficialii clubului, fiind amendat de mai multe ori pentru absența de la antrenamente și a prins un singur meci pe parcursul unui sezon. A fost dat afară, a mai prins un contract la Hispano-Bastidienne, echipă aflată pe atunci în liga a doua franceză, dar și aici a continuat să lipsească de la antrenamente și a fost dat afară după trei luni.

Alexandre Villaplane, de la fotbalist la colaborator nazist

În septembrie 1939 începea Al Doilea Război Mondial, iar Villaplane avea deja probleme cu autoritățile franceze, fiind arestat în 1940 și condamnat la două luni de închisoare pentru posesie de bunuri furate. Invazia naziștilor și căderea Parisului în luna iunie a aceluiași an îi oferă o nouă oportunitate.

Având deja legături cu lumea interlopă, fostul mijlocaș este coptat de infamul Henry Lafont, un mafiot care a fost pus de naziști în fruntea Gestapo-ului francez. Aici, scopul lui principal era să lupte cu rezistența franceză și prinderea evreilor din Paris, dar a fost implicat și în jefuirea comercianților de aur și bijuterii.

Cum a ajuns fotbalul în Brazilia » Povestea lui Charles Miller, primul fotbalist din țara care i-a dat pe Pele, Garrincha și Ronaldo
POVEȘTILE FOTBALULUI
Cum a ajuns fotbalul în Brazilia » Povestea lui Charles Miller, primul fotbalist din țara care i-a dat pe Pele, Garrincha și Ronaldo

Alexandre Villaplane și-a vânat propriii conaționali, membri ai Rezistenței franceze

Intră în curând în conflict și cu autoritățile naziste, iar în 1942 fuge din Paris spre Toulouse pentru a scăpa. Revine în capitala Franței în 1943, cu o altă identitate, însă e descoperit de SS în urma unui furt de bijuterii și e închis în lagărul de la Compiègne.

Este eliberat, însă, după scurt timp și devine șoferul lui Pierre Bonny, mâna dreaptă a lui Henry Lafont. Avansează din nou în Gestapoul francez și devine șeful secției formate din imigranții nord-africani care a colaborat cu naziștii. Era cunoscut ca având un caracter dur și crud, astfel că oamenii lui îi spuneau „SS Mohammed”. Obține gradul de SS-Untersturmführer, echipa lui fiind însărcinată să vâneze membrii Rezistenței franceze din regiunea Perigueux și ulterior din regiunea Eymet.

Lipsa lui de scrupule a fost observată și după ce a prins mai mulți membri ai rezistenței. Deși ar fi trebuit să îi predea naziștilor, el încerca mereu să negocieze pentru bani viața ostaticilor săi. 

Oh, în ce vremuri trăim! Trăim într-o epocă îngrozitoare! La ce extreme sunt redus, eu, un francez, obligat să poarte uniforma germană! Ai văzut, omul meu curajos, ce atrocități teribile au comis acești sălbatici? Nu pot fi tras la răspundere pentru ei, nu sunt stăpânul lor. Te vor ucide. Dar voi încerca să te salvez cu riscul vieții mele. Am salvat deja mulți oameni. 54, mai exact. Vei fi al 55-lea dacă îmi dai 400.000 de franci.

- Alexandre Villaplane în timpul unei negocieri cu un ostatic al său, conform declarațiilor prezentate de un martor la proces

Rechizitoriu dur: „Au jefuit, au violat, au torturat și au ucis”

Pe 25 august 1944, Parisul era eliberat de naziști, iar Alexandre Villaplane cade curând pe mâna autorităților franceze.

Povestea dramatică a lui Alexandre Villaplane » Căpitanul naționalei Franței a ucis pentru Hitler și a fost condamnat la moarte pentru trădare
Alexandre Villaplane, în arestul poliției franceze // Foto: peterkj.wixsite.com

„Au jefuit, au violat, au ucis și torturat. Au făcut echipă cu nemții pentru a comite lucruri teribile și execuții îngrozitoare. Au lăsat foc și ruine în urma lor. Un martor ne-a povestit cum i-a văzut cu ochii lui pe acești mercenari cum luau bijuterii de pe trupurile celor care își dădeau duhul în fața lor. Villaplane era în mijlocul tuturor acestor orori, calm și zâmbitor”, a scris procurorul în rechizitorul procesului care i-a adus condamnarea la moarte.

Astfel, fostul fotbalist, care în urmă cu doar 14 ani era printre cei mai apreciați și iubiți francezi, moare executat pe 27 decembrie 1944 ca trădător al țării care îi oferise „cea mai frumoasă zi din viață” când primise banderola de căpitan al naționalei.

Citește și alte povești din istoria fotbalului:

Dincolo de imaginație » Motivul pentru care milioane de bengalezi ies în stradă pentru Argentina lui Messi! Imaginile sunt fabuloase

Cum a reușit AC Milan să câștige Serie A cu doar 36 de goluri marcate în 34 de etape

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali a intrat în direct și a distrus doi jucători: „Toate baloanele au fost la adversar! Nu mă interesează”
Superliga
Gigi Becali a intrat în direct și a distrus doi jucători: „Toate baloanele au fost la adversar! Nu mă interesează”
Emma Răducanu, spulberată la Australian Open: a pierdut 1-6, 0-6
Tenis
Emma Răducanu, spulberată la Australian Open: a pierdut 1-6, 0-6
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile
Superliga
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile

„S-a degradat de la an la an, mi-era milă de el” » Drama tulburătoare a lui Vasile Ardeleanu, spusă de trei dintre foștii lui coechipieri. Câți bani i-ar fi dat Lăcătuș

Singur în Emirate » Titularul de la Rapid, „uitat” în Dubai! Ce s-ar fi întâmplat la îmbarcarea spre România


Comentarii (3)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  25 Ianuarie 2023, 16:46

Villaplane a fost un fel de Iancu Jianu ...

moscraciun82
moscraciun82  •  25 Ianuarie 2023, 10:08

Profesionalism *** In tot articolul Villaplane cand de fapt il chema Villaplana!!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

DMA87
DMA87  •  24 Ianuarie 2023, 20:35

Ce destin! Felicitări pentru articol, e altceva. Deci, se poate. Mi se par cu mult mai interesante astfel de materiale decât can-can-urile ieftine, care nu au nicio treabă cu sportul. Plus că mai învățăm și câte ceva. La cât mai multe astfel de inițiative!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează