Articol de Mitică Docan - Publicat miercuri, 03 mai 2023 20:05 / Actualizat miercuri, 03 mai 2023 20:10
În vârstă de 30 de ani, Ding Liren a devenit pe 30 aprilie 2023 abia al 17-lea campion mondial la șah, de când jocul a intrat în faza sa modernă, în 1886. Îl creditează pe un jucător care evoluează sub steagul României pentru o schimbare fundamentală în jocul său.
Ding Liren, loc 3 mondial, este primul chinez care pune mâna pe cel mai important trofeu din șah și cel care încheie epoca Magnus Carlsen, începută în 2013. Norvegianul sclipitor a ales să nu-și apere titlul.
Ding Liren: „Omul cheie a fost analistul meu din România, Richard Rapport”
Ding Liren l-a învins într-un decisiv-blitz pe rusul Ian Nepomniachtchi, după ce terminaseră la egalitate, 7-7, în șah clasic. A încasat un premiu de 1,1 milioane de euro în competiția găzduită de Astana, capitala Kazahstanului, și se pregătește să evolueze la Superbet Chess Classic, în weekend, la București, etapă a turneului fondat de marele Garry Kasparov.
Dar legăturile timidului jucător chinez cu România par să fie mai adânci de atât. Într-un interviu pentru El Pais, imediat după câștigarea titlului de campion mondial, a mărturisit:
„Sunt un jucător emoțional și rațional, în același timp. Sunt și un mare pasionat de artă. În viața mea obișnuită, îmi place să ascult ploaia și să joc baschet. Dar la un turneu, uit toate aceste lucruri și mă concentrez. Omul cheie pentru mine la acest Campionat Mondial a fost analistul meu, Richard Rapport (nr. numărul 12 mondial, jucător care evoluează sub steagul României). El mi-a adus creativitatea în deschideri, fiindcă îmi lipsea”.
Încerc să îmi construiesc o echipă puternică, pentru a rămâne campion mondial. Am nevoie de câteva computere bune pentru antrenament și câțiva jucători buni în jurul meu. Sunt pregătit pentru orice provocare, chiar și pentru Magnus Carlsen, dacă decide că-l vrea înapoi, dar și împotriva noilor jucători
- Ding Liren
Ding, loc 3 mondial, s-a născut în Wenzhou, China. Mama lui este asistentă și tatăl său este inginer electrician, care a insistat ca Ding să continue să studieze, chiar dacă talentul lui pentru șah era deja evident încă de la o vârstă foarte fragedă. Ding a învățat timp de 5 ani pentru o diplomă în Drept, deși știa că nu va practica niciodată.
Cine este Richard Rapport: 27 ani, locul 12 mondial, câștigătorul FIDE Grand Prix 2022
Richard Rapport este un mare maestru internațional, născut în Ungaria, care s-a transferat în toamna anului trecut pe lista Federației Române de Șah. De atunci, Richard Rapport joacă sub steagul României și va continua s-o facă și în cadrul Superbet Chess Classic România 2023 – prima etapă a turneului mondial GCT.
Rapport a câștigat titlul de Mare Maestru (GM) la vârsta de 13 ani și 11 luni, doborând recordurile stabilite anterior de legenda maghiară Peter Leko. Rapport este cunoscut pentru stilul său neconvențional și deschiderile mai puțin obișnuite.
În mai 2022, a atins vârful carierei sale profesionale, ajungând pe locul 5 mondial. Realizările sale profesionale includ câștigarea Turneului Danzhou în 2020, precum și Grand Prix FIDE de la Belgrad 2022, care i-a asigurat calificarea la Turneul Candidațilori FIDE 2022.
Ding Liren, Richard Rapport și alte 8 jucători senzaționale evoluează la București în Superbet Chess Classic
Superbet Chess Classic România, prima din cele cinci etape ale circuitului Grand Chess Tour 2023 (etape care au loc în Europa și în Statele Unite ale Americii), va avea loc la București, în perioada 5-15 mai 2023.
Turneul de șah, fondat de Garry Kasparov în urmă cu 15 ani, reunește anual cei mai buni jucători de şah din lume. În etapa din România vor participa 10 Mari Maeștri (GM) ai șahului internațional, desemnați dintre cei mai buni jucători de șah din lume, precum și doi dintre cei mai valoroși șahiști ai României: Bogdan-Daniel Deac (locul 39 mondial), care a primit un wildcard pentru această competiție, și Richard Rapport (locul 12 mondial).
Competiția de șah se va desfășura la același Grand Hotel Bucharest din Capitală, în perioada 6-15 mai 2023.
- Cu importanță strategică în stabilirea celui mai bun șahist al lumii, competiția din România va fi de şah clasic, în care jucătorii vor juca în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Premiile etapei de la București ajung la 350.000 de dolari.
- Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari. În premieră, ediția din 2023 va avea și un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasați la finalul întregii competiții.