SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ / CAMPIONATE MONDIALE

CORESPONDENȚĂ GSP DIN BELGRAD Fetele care au scris istorie » Titlu mondial păstrat la 8 plus 1 rame și calificare superbă la Jocurile Olimpice de la Paris

Bucuria de pe podium a fetelor de la 8 plus 1 Foto Raed Krishan
Bucuria de pe podium a fetelor de la 8 plus 1 Foto Raed Krishan

Articol de , - Publicat duminica, 10 septembrie 2023 20:17 / Actualizat duminica, 10 septembrie 2023 20:59

Barca feminină de 8 plus 1 și-a păstrat titlul mondial cucerit anul trecut la Racice, dar mai important pentru componentele bărcii este că au calificat la Jocurile Olimpice trei probe în opt sportive

Trec linia de sosire primele cu un avans de 2.45 secunde, iar pe margine o parte din micuța tribună de la Belgrad izbucnește. Steagurile tricolore flutură nestăvilit, lumea, familii, suporteri, sportivii care își terminaseră concursul, toți strigă, țopăie, se îmbrățișează.

Încă o dată, pentru a 10-a oară în istorie, echipajul feminin de 8 plus 1, Victoria Petreanu, Iuliana Buhuș, Adriana Adam, Magdalena Rusu, Maria Tivodariu, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Mădălina Bereș, Roxana AngheL, este campion al lumii, așa cum se întâmplase cel mai recent anul trecut, la Racice. 

VIDEO. Maria Tivodariu, declarații după performanța de la Belgrad: „A fost o eliberare din partea noastră, sper să mai trăiesc astfel de sentimente”

Înainte de medalia strălucitoare, motivația era pentru calificarea la Jocurile Olimpice din 2024, iar acest lucru s-a realizat într-un mod istoric: opt sportive au trimis la Paris trei bărci: dublu rame, patru rame și 8 plus 1, așa cum s-a întâmplat și la masculin.

Două medalii de AUR pentru România la Campionatele Mondiale de Canotaj! Alte două echipaje au obținut calificarea la Jocurile Olimpice
CM DE CANOTAJ
Două medalii de AUR pentru România la Campionatele Mondiale de Canotaj! Alte două echipaje au obținut calificarea la Jocurile Olimpice

Antrenament cu volum mare

Ne bucurăm că am reușit să ne păstrăm medalia de anul trecut și suntem superfericite că am reușit să facem o echipă din toate, care a calificat trei bărci", au fost primele cuvinte, rostite cu respirația rapidă, de Adriana Adam.

Cu o zi înainte, patru dintre fete concuraseră și cuceriseră argintul la 4 rame. „Cursa a fost foarte dură, dar ne bucurăm foarte mult că noi, cele care am dublat, ne-am revenit foarte repede pentru cursa de 8. Asta se datorează faptului că avem un antrenament cu un volum foarte mare și dur și de asemenea este și meritul domnului doctor, care a avut grijă de refacerea noastră", spune, la rândul ei, Magdalena Rusu.

Barca tricoloră a preluat conducerea la jumătatea cursei, trecând de Australia și rezistând ritmului tot mai întețit al bărcii americane, care a venit de departe. „A fost o cursă destul de dificilă știind că și Australia are rezultate destul de bune, dar știam că finișul o să fie al nostru, că suntem super antrenate datorită lui Antonio", explică Adriana.

Fetele care au scris istorie » Titlu mondial păstrat la 8 plus 1 rame și calificare superbă la Jocurile Olimpice de la Paris
Fetele de la 8 plus 1 imediat după trecerea liniei de sosire Foto Raed Krishan (Belgrad)

Acest antrenament pentru un finiș puternic pare să fie cheia, toți canotorii români scot în evidență acest aspect. „Rețeta succesului este multă muncă și să ai capul pe umeri, iar noi, chiar dacă Australia era înaintea noastră, știam că le vom întrece deoarece avem o tactică de cursă mai bună decât a lor", spune Magda.

10 titluri mondialeare barca feminină de 8 plus 1 a României plus alte 7 medalii de argint și 7 medalii de bronz începând cu anul 1974

Imnul României, de două ori la rând

Pe când fetele de la 8 plus 1 coborau din barcă, se desfășura festivitatea de premiere de la dublu vâsle, acolo unde Ancuța Bodnar și Simona Radiș primeau medaliile de aur și se intona imnul României. „Este o senzație de nedescris, ne bucurăm foarte mult și pentru ele pentru că au reușit să-și păstreze titlul, sunt două colege foarte muncitoare și determinate", descrie Adriana senzația care aduce furnicături și zâmbete largi.

Fetele de la 8 plus 1 s-au îmbrățișat imediat ce au ieșit din barcă. „Cred că a fost a fost o eliberare cu atât mai mult că au câștigat înaintea noastră fetele din dublu și practic am avut imnul României de când am trecut linia de sosire până când ne-a cântat și nouă la rândul nostru. Sper să ne mai întâlnim cu aceste sentimente și pe viitor", spune și Maria Tivodariu.

Belgradul și-a închis porțile aurite, urmează marele obiectiv, Jocurile Olimpice de la Paris. „Nu mai este mult, aproximativ un an și o să fie un an tot așa, la fel de dur, foarte greu, dar sperăm să se termine cu multe medalii", anticipează Rusu.

Fetele care au scris istorie » Titlu mondial păstrat la 8 plus 1 rame și calificare superbă la Jocurile Olimpice de la Paris
Îmbrățișarea dinaintea festivității de premiere Foto Raed Krishan (Belgrad)

„Medaliile nu sunt grele, sunt foarte ușoare, dar munca pe care a depus-o până acum a fost destul de grea", apreciază Mădălina Bereș. "Ne bucurăm foarte mult de pentru medalii. Nu sunt grele, sunt exact cum trebuie să fie", completează și sora ei mai mare, Mădălina.

Ne așteptam să fie o cursă strânsă pentru că seriile nu se compară cu finala în niciun caz. Victoria a făcut o treabă excelentă, ne-a ținut la curent pe tot parcursul cursei, ne-a spus unde ne aflăm și ne bucurăm că a ieșit așa", spune Amalia, amintind-o pe Victoria Petreanu, cârmaciul bărcii.

În seara de duminică o să păstrez medalia la gât, apoi în mână și o să o privesc cu mare drag 
Adriana Adam

„Creștem frumos împreună"

„Cursa a fost grea, într-adevăr, dar antrenamentele ne permit să fim calmi și să gândim foarte bine ce avem de făcut. Cred că a fost una dintre cele mai calme curse pe care le-am avut. Doar la asta mă gândeam, să îmi păstrez calmul, să am încredere în echipă și eram sigură că până la urmă o să fie să fie bine", spune și Tivodariu.

O zi distanță între 4 rame și 8 plus 1, cum a fost parcursă? „În primul rând, ne bucurăm că am câștigat argintul și acum aurul. Într-adevăr, picioarele erau puțin încărcate, dar am avut încredere în echipă și am reușit să scoatem la capăt acest rezultat frumos", explică Mădălina. 

„Am făcut curse bune în ambele zile. Sunt bucuroasă și mândră de echipa din patru, de echipa din opt, că ne-am mobilizat și creștem frumos împreună", adaugă Amalia.

Principalul lor atu pentru aceste performanțe, spune ea, este că „am avut încredere toate în noi, am avut un același obiectiv și l-am îndeplinit". „Și faptul că tragem împreună de mai mulți ani și ne cunoaștem, suntem luptătoare toate și ne dorim același lucru".

Fetele care au scris istorie » Titlu mondial păstrat la 8 plus 1 rame și calificare superbă la Jocurile Olimpice de la Paris
Tablou cu 9 medalii de aur mondiale Foto Raed Krishan (Belgrad)

A fost o zi extraordinară pentru că obiectivul nostru principal ca echipă a fost îndeplinit. Am calificat 11 echipaje din maximum 14 posibile și practic am scris istorie prin cele două opt-uri de băieți de fete calificate cu bărcile de patru rame, dublu rame și încă doi colegi", sintetizează Maria Tivodariu ultima zi de concurs de la Belgrad. O istorie care își așteaptă rotunjirea olimpică la Paris 2024. 

Citește și: 

Simona Radiș: „Când am trecut linia de sosire, ne-a venit să plângem”
CANOTAJ/CAMPIONATELE MONDIALE
Simona Radiș: „Când am trecut linia de sosire, ne-a venit să plângem”
Cum s-a trăit o calificare istorică la Jocurile Olimpice: „Corpul îmi arde, mintea o ia razna, pulsul este foarte sus”
CANOTAJ / CAMPIONATE MONDIALE
Cum s-a trăit o calificare istorică la Jocurile Olimpice: „Corpul îmi arde, mintea o ia razna, pulsul este foarte sus”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (5)
MaxiP
MaxiP  •  11 Septembrie 2023, 19:03
Postat de dragos_r pe 11 Septembrie 2023, 12:31

Strategi a fost calificarea in cat mai multe probe. Putina politica si acolo pentru a justifica bugetul, a trage cat mai multi sponsori, etc. Chestia e ca pe pagina de Facebook a federatiei am vazut multe comentarii, probabil de la oameni din fenomen sau apropiati ai sportivilor, care criticau tocmai faptul ca s-au "sacrificat" sansele la medalie a anumiti sportivi tocmai pentru ca au trebuit sa dubleze. Daca Cozmiuc si Bejan nu ar fi tras in recalificari in barca de opt ar fi avut mai multe sanse sa isi apere titlul mondial ? La fel si fetele de la 4 sau dublu rame, care au tras si in barca de opt. Pentru federatie e clar ca este un succes indiscutabil. Sa trimiti 11 barci din 14 posibile e extraordinar. Acum ramane de vazut daca strategia asta de a dubla va da rezultate sau va fi in detrimentul sportivilor. Parerea mea e ca federatia a procedat cum trebuie. Obiectivul principal era calificarea la olimpiada. S-a obtinut maximul. La Paris cu siguranta vor aborda competitia altfel. sunt convis ca vor identifica foarte bine unde avem sanse reale de medalii sau chiar de aur, si se va adopta o strategie adecvata.

Si eu cred ca au procedat corect, la un turneu de calificare la JO sau turnee preolimpice, tii cont de aceste lucruri. Cu siguranta la JO se va miza pe barcile cele mai bune si sinceri sa fim, federatia de canotaj e ultima care sa ne ingrijoreze cu privire la strategiile alese pentru competitii.

dragos_r
dragos_r  •  11 Septembrie 2023, 12:31
Postat de MaxiP pe 11 Septembrie 2023, 00:48

N-ai ce sa te legi de baieti fix la canotaj. Ai vazut cursele de la 8+1? Baietii aia si-au depasit cu mult conditia. Da, au dezamagit cei 2 de la dublu rame si cei de la 4 rame, dar sunt sportivi de elita si aia. Uite, cu putin noroc (daca putem spune asa), la Paris vin mai multe titluri de la baieti decat de la fete. Ca daca-si revine Popovici la nivelul de anul trecut, cu Chirila de la canoe 1000 si poate cu o zi mare in cursa de dublu rame din canotaj... nu se stie.

Strategi a fost calificarea in cat mai multe probe. Putina politica si acolo pentru a justifica bugetul, a trage cat mai multi sponsori, etc. Chestia e ca pe pagina de Facebook a federatiei am vazut multe comentarii, probabil de la oameni din fenomen sau apropiati ai sportivilor, care criticau tocmai faptul ca s-au "sacrificat" sansele la medalie a anumiti sportivi tocmai pentru ca au trebuit sa dubleze. Daca Cozmiuc si Bejan nu ar fi tras in recalificari in barca de opt ar fi avut mai multe sanse sa isi apere titlul mondial ? La fel si fetele de la 4 sau dublu rame, care au tras si in barca de opt. Pentru federatie e clar ca este un succes indiscutabil. Sa trimiti 11 barci din 14 posibile e extraordinar. Acum ramane de vazut daca strategia asta de a dubla va da rezultate sau va fi in detrimentul sportivilor. Parerea mea e ca federatia a procedat cum trebuie. Obiectivul principal era calificarea la olimpiada. S-a obtinut maximul. La Paris cu siguranta vor aborda competitia altfel. sunt convis ca vor identifica foarte bine unde avem sanse reale de medalii sau chiar de aur, si se va adopta o strategie adecvata.

Amen975ZQzamolxe
Amen975ZQzamolxe  •  11 Septembrie 2023, 12:17

Bravo fetelor 8+1 = 9 Cifra "magica" ... Va dorim multa sanatate si succes , iar medaliile de "Aur olimpice" de la anul , sa va straluceasca la gat , si noi sa avem lacrimi in ochi de bucurie !.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează