Articol de Theodor Jumătate - Publicat joi, 21 decembrie 2023 13:44 / Actualizat joi, 21 decembrie 2023 16:02
Curtea de Justiție UE, care a dat joi dimineață răspuns favorabil Super Ligii Europei în conflictul cu UEFA, a conchis și asupra altui caz, susținând că regula forului continental de a le impune cluburilor să aibă minimum 8 jucători crescuți la propria academie ar putea fi discriminatorie față de fotbaliștii din alte țări membre UE. Dacă această regulă ar dispărea, ar fi în pericol și alte interdicții în interiorul Uniunii, inclusiv în competițiile interne.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJEU) nu a luat astăzi, 21 decembrie, doar o decizie defavorabilă UEFA. A hotărât că UEFA nu poate impune monopol asupra competițiilor continentale, deschizând calea formării Super Ligii Europei (promovată de Real Madrid și FC Barcelona) în paralel și împotriva Champions League, principala întrecere a forului de la Nyon.
Ceea ce impune UEFA e pus în discuție de Curtea de Justiție
În aceeași ședință, CJEU a pus la îndoială o altă regulă importantă a UEFA, cea a obligației de a include în lot un număr de jucători crescuți la clubul sau în țara echipei respective.
Potrivit site-ului spaniol Relevo, a analizat și alt dosar, procesul intentat de Antwerp împotriva UEFA și a federației belgiene (KBVB), care impun prezența fotbaliștilor formați local.
În acest moment, UEFA le cere cluburilor participante la turneele sale minimum opt jucători care să fie crescuți la propria academie de juniori sau la altă grupare din aceeași țară cel puțin trei ani între 15 și 21 de ani.
Curtea de Justiție: „Regula UEFA ar putea duce la o discriminare indirectă"
Avocatul flamanzilor a acuzat UEFA de încălcarea drepturilor din interiorul Uniunii Europene, susținând că se împiedică astfel libera circulație a fotbaliștilor.
Curtea din Luxemburg a conchis în acest caz: "Regula în discuție ar putea duce la o discriminare indirectă, bazată pe naționalitate, împotriva jucătorilor veniți din alte state membre ale Uniunii Europene".
A lăsat însă o portiță UEFA și KBVB: „Rămâne posibil ca UEFA și federația belgiană să demonstreze că aceste reguli promovează recrutarea și pregătirea și că sunt proporționale cu aceste obiective".
Regula UEFA ar putea să dispară. Vor fi afectate și regulile din campionatele interne?
Ceea ce înseamnă că, dacă explicațiile UEFA și KBVB nu sunt convingătoare, această regulă ar putea să dispară. La fel, ca o consecință, ar fi în pericol și alte reguli ce ar putea fi considerate ca discriminatorii în fotbalul din Uniunea Europeană. Inclusiv în competițiile interne.
VIDEO. Cum arată formatul Super Ligii Europei:
Citește și alte știri de fotbal internațional:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”