Articol de Daniel Scorpie - Publicat joi, 21 decembrie 2023 11:41 / Actualizat joi, 21 decembrie 2023 14:47
Bernd Reichart, CEO lui A22, societatea care gestionează proiectul European Super League, a salutat victoria de azi, de la Curtea Europeană de Justiție: „De-acum cluburile nu vor mai suferi amenințări și sancțiuni din partea UEFA. Sunt libere să-și decidă viitorul și să ia parte la competiții alternative”.
O zi istorică pentru fotbalul european. UEFA a pierdut la Curtea Europeană de Justiție din Luxembourg dreptul de a fi cea care decide totul în sportul-rege continental! Granzii, care încă susțin proiectul European Super League, au avut câștig de cauză astăzi și, din acest moment, forul de la Nyon își pierde dreptul de monopol, pe care l-a deținut atâta vreme!
Tribunalul a decis: „Abuz de putere dominantă!"
„Monopolul UEFA s-a încheiat, fotbalul este LIBER. De-acum cluburile nu vor mai suferi amenințări și sancțiuni din partea UEFA. Ele sunt libere să-și decidă viitorul și să ia parte la competiții alternative", a declarat Bernd Reichart, directorul general A22 Sports Management, compania ce conduce proiectul Super Ligii Europei și care a câștigat astăzi procesul.
VIDEO. Cum arată formatul Super Ligii Europei
„Abuz de putere dominantă", a fost motivarea hotărârii care poate schimba din temelii fotbalul european și care consideră că "regulile stabilite de FIFA și UEFA sunt împotriva Uniunii Europene".
Cluburile din UE își pot crea o competiție paralelă
Prin decizia mult așteptată a Curții Europene de Justiție, s-a făcut un pas uriaș pentru separarea de competițiile organizate de FIFA și UEFA. Dar asta nu înseamnă automat și că această întrecere va lua startul. Cluburile fondatoare și investitorii vor trebui să convingă viitoarele echipe participante să adere la proiect.
Este de așteptat însă ca în acest caz UEFA să ia măsuri. Astfel încât concurența pentru a-și atrage cluburile importante în propria competiție devine foarte acerbă, iar campionatele naționale vor suferi schimbări importante.
LaLiga: „Super Liga este un model egoist și elitist"
Prima care a reacționat împotriva deciziei de la Luxembourg a fost LaLiga din Spania: „Super Liga este un model egoist și elitist. Fotbalul european a vorbit deja, nu mai insistați!".
Și un ex-conducător al lui Bayern, acum membru în Comitetul Executiv al UEA, s-a revoltat. „Nu vor ajunge prea departe. Acum 30 de ani sistemul fusese primit ca o noutate, dar acum totul de diferit. Britanicii, nemții și francezii nu vor participa niciodată în Super Ligă. Și mai cred că italienii și spaniolii ar proceda la fel, deși există președinți care se găndesc să stea întinși și să se trezească în ziua următoare în mijlocului unui munte de aur. Deocamdată nu sunt decât Real Madrid și Barcelona", a declarat Karl-Heinz Rummenigge.
Comunicado del FC Barcelona sobre la sentencia del Tribunal de Justicia de la UE refente a la Superliga https://t.co/fFqMTUxpad
— FC Barcelona (@FCBarcelona_es) December 21, 2023
Am un mesaj pentru fani. Propunerea noastră este ca toate meciurile să fie transmise gratuit. Iar cluburilor le transmit că vor avea venituri garantate
Bernd Reichart, directorul general A22 Sports Management
Și UEFA a reacționat rapid la decizia venită de la Luxembourg: „Această decizie nu înseamnă un răspuns sau o validare a Super Ligii. UEFA și-a declarat noile reguli și își menține, în special, toate legile și reglementările europene relevante. UEFA a decis, în compromisul său, să apere piramida fotbalului european, garantând că va servi intereselor mai largi ale organizației. Continuăm să formăm un model sportiv european împreună cu asociații, ligi, cluburi, pasionați, jucători, antrenori, instituții UE, jucători și suporteri”.
Real Madrid: „Legea, rațiunea și libertatea primează”
Unul dintre cluburile fondatoare ale Super Ligii, Real Madrid, a replicat prin președintele Florentino Perez: „Salutăm cu o satisfacție enormă hotărârea CJUE. În zilele următoare vom studia cu atenție sfera acestui lucru, de o mare semnificație istorică.
Fotbalul european nu va fi niciodată un monopol, iar de azi cluburile vor fi stăpânele destinului lor. Legea, rațiunea și libertatea primează. În urmă cu 70 de ani am făcut un pas uriaș pentru fotbal odată cu crearea Cupei Europei și acum avem datoria să dăm impulsul de care are nevoie fotbalul. Va fi deschis tuturor, va impune sportul, meritul și respectul pentru fair-play-ul financiar.
Mai presus de toate, va proteja jucătorii și va entuziasma fanii din întreaga lume. Nimeni n-a spus că ar fi ușor să punem capăt unui monopol. Avem posibilitatea de a realiza o guvernare transparentă, care coexistă cu noile tehnologii. Suntem la începutul unei noi ere, vom putea lucra liber și fără amenințări, cu scopul de a inova și îmbunătăți fotbalul. De astăzi prezentul și viitorul sunt în sfârșit în mâinile cluburilor și suporterilor”.
Nu putem împiedica niciun club să adere la noul proiect, dar alegerea, dacă se întâmplă, trebuie să fie foarte clară. E inimaginalbil să joci în două sau trei competiții în cadrul unor organizații diferite. Vă puteți imagina ce haos va fi dacă vom mai avea și Super Liga, și așa calendarul este supraaglomerat. Trebuie să protejăm brandurile echipelor italiene!
Gabriele Gravina, președintele federației italiene