Articol de Ionuţ Iordache - Publicat sambata, 02 noiembrie 2024 14:35 / Actualizat sambata, 02 noiembrie 2024 15:48
EPISODUL 18. Invitata de astăzi a emisiunii Health Talks by GSP este Monica Chira, antrenoare de fitness și tehnician nutriționist, care explică de ce este important să mâncăm în timp ce slăbim: „Mulți clienți se sperie, ei sunt obișnuiți să se înfometeze, dar asta nu e deloc sănătos pentru organismul nostru”
- Această emisiune NU oferă sfaturi medicale sau de nutriție, ci doar prezintă experiența de viață și felul în care văd lucrurile invitații.
- Bine ai venit, Monica!
- Bine v-am găsit și vă mulțumesc foarte mult pentru invitație!
- Cum ai devenit interesată de fitness și ce te-a inspirat să devii antrenoare?
- Dintotdeauna mi-a plăcut sportul, deși nu am făcut de performanță când eram mică. Mi-a plăcut să învăț ce înseamnă să faci sport și să mănânci sănătos. Doar că nu am avut curajul să fac asta încă de la început, pentru că, deși am vrut să dau la facultatea de sport, am fost sfătuită de către cei din jurul meu că nu este ceva de viitor. Nu am fost deloc susținută și am făcut greșeala de a-i asculta. Am făcut facultatea de Administrație și management public. A fost o facultate foarte bună, este un domeniu bun, unde te poți dezvolta, dar nu mă regăseam. Voiam să-mi fac o carieră, voiam să-mi găsesc un job, dar nu mă regăseam în ceea ce terminasem ca specializare. Și eram un pic pierdută pentru că nu știam ce o să se întâmple în viitorul meu, ce o să fac cu viața mea de aici încolo. Am avut probleme cu anxietatea, cu atacurile de panică.
- În timpul acesta făceai sport?
- Făceam sport, dar nu eram atât de informată și nu mâncam deloc ce trebuie, pentru că nu aveam cunoștințele necesare. Mi-aduc aminte că am terminat facultatea, m-am angajat în domeniul bancar, unde am întâlnit oamenii minunați, care m-au susținut și au fost dornici să mă învețe să evoluez, doar că nu îmi plăcea. Și, într-o zi, am decis să-mi dau demisia și cu ultimii bani pe care îi aveam mi-am plătit cursul de instructor de fitness.
Monica Chira: „Sunt aici pentru a-i învăța pe oameni”
- Când s-a întâmplat asta?
- Nu îmi mai aduc aminte bine anul, dar activez cam de 5 ani în domeniu.
- Care este filozofia ta legată de fitness? Stai cu biciul pe oameni sau ești adepta vorbei bune?
- Sunt aici pentru a-i învăța pe oameni. Nu sunt dură. Sunt aici să-i îndrum, să le dau cele mai bune sfaturi și, dacă ei se vor implica și vor asculta îndrumările, vor avea rezultate foarte bune 100%, atât pe partea de antrenament, cât și pe partea de alimentație.
- Ești specializată pe un anumit tip de fitness, de forță sau cardio?
- Da, antrenamentele de forță, cu greutatea corpului, deși am mai multe specializări.
- Femeile nu prea preferă antrenamentele de forță. Care ar fi beneficiile antrenamentelor de forță pentru o femeie?
- În primul rând, orice tip de mișcare este binevenită și este bine să ajungi să te cunoști, să-ți cunoști organismul și să vezi exact ceea ce ție ți se potrivește. Dacă eu aleg să mă antrenez cu greutăți, îmi place să pun accent pe asta, nu înseamnă că toată lumea trebuie să aleagă la fel. Și, într-adevăr, sunt foarte multe femei care fug de aceste antrenamente, deoarece au impresia că vor avea o structură masculină pe viitor. Dar este doar un mit pentru că anatomia umană nu permite lucrul acesta.
- Sau sunt foarte puține femei care ajung acolo și după mult, mult antrenament.
- Exact. În primul rând, ne ajută la starea de bine. Orice sport ne ajută organismul să devină și mai sănătos, pentru că, automat, atunci când ne apucăm de un program de antrenament, trebuie să avem și o alimentație bine pusă la punct și ambele funcționează perfect împreună.
Monica Chira: „Pun accent pe sănătatea clienților mei”
- Cum evaluezi starea unui client nou și cum îi stabilești un program de antrenament?
- Avem o întâlnire în care discutăm obiectivele pe care și le-a propus. Corect ar fi să îi cer și un set de analize. Întotdeauna îi dau un chestionar pe care îl completează. Trebuie să-mi aducă un certificat de la medicul de familie care să ateste că este apt să facă sport. Pentru că pun accent pe sănătatea clienților mei, îmi doresc să îi ajut șă-și atingă obiectivele într-un mod sănătos. Pun foarte mult accent pe execuția exercițiilor. Sunt foarte strictă pe partea asta.
- Lucrezi și cu bărbați, și cu femei?
– Da, și sunt mulțumită pentru că am rezultate foarte bune în ambele cazuri.
- E vreo diferență?
- Este o diferență, într-adevăr, pentru că bărbații vor în primul rând să-și crească masa musculară și ei trebuie să mănânce mai mult. Sunt abordări diferite, sunt niște calcule pe care le fac în spate, personalizat pentru fiecare persoană în parte.
Monica Chira: „Mulți își doresc rezultate rapide și nerealiste”
- Care este cea mai frecventă greșeală pe care o vezi la oamenii care vin pentru prima oară în sală?
- Din păcate, își doresc rezultate rapide și nerealiste. De exemplu, doresc să slăbească un număr de kilograme foarte repede. Acest lucru nu este deloc benefic organismului pentru că ar însemna să se înfometeze și asta nu-i oferă organismului nutrienții de care el are nevoie pentru a funcționa în parametrii normali. Trebuie să existe un deficit caloric, dar și nutrienții sunt foarte importanți. Macronutrienții, câtă proteină mâncăm, câte grăsimi, câți carbohidrați, avem nevoie de fibre și așa mai departe.
- Și ei înțeleg lucrurile astea?
- Eu port o discuție cu ei și 90% dintre ei, sau poate chiar și mai mulți, chiar înțeleg. Am rezultate foarte bune și mă bucură faptul că am schimbat viața multor persoane în bine. Încerc să fiu un îndrumător, un învățător pentru ei și mă bucur că merg mai departe singuri, continuă pe partea de antrenamente, se duc în sala de fitness, știu ce au de făcut și mănâncă în continuare la fel de echilibrat. Și-au creat un stil de viață care îi reprezintă și mă bucur că eu am fost acolo și am contribuit la asta. E cea mai mare bucurie.
- Ne poți spune o poveste din asta de succes și care au fost cele mai importante lucruri pe care le-a făcut persoana respectivă să ajungă acolo?
- Da, am o clientă care îmi este și prietenă, Iuliana, a slăbit 30 de kilograme cam în 10 luni de zile. Un rezultat foarte bun, un progres excelent, a avut răbdare, a avut încredere în îndrumările mele, i-am oferit un plan alimentar bine pus la punct. Ulterior am continuat și cu antrenamentele în online pentru că nu locuiește în România. Mi-a plăcut foarte mult de ea că a fost foarte disciplinată, foarte ambițioasă și nu a renunțat, chiar dacă mai ciugulea din când în când. Echilibrul este cheia, nu trebuie să fim stricți în totalitate, pentru că atunci o să ne facă mai mult rău decât bine. Tot timpul trebuie să păstrăm un echilibru, o balanță în toate.
Monica Chira: „Este important să ne creăm un stil de viață care să ne reprezinte”
- De obicei, e destul de simplu să slăbim, dar e mai greu să ne menținem. Ea a reușit acest lucru?
- Da, se menține de mai bine de 2 ani și sunt foarte mândră de ea. Și exact cum am spus, și-a creat un stil de viață, pentru că asta este important, să ne creăm un stil de viață care să ne reprezinte de aici încolo. Nu să ținem o dietă strictă 10 luni de zile și apoi să revenim la obiceiurile vechi.
- Revenim la greutatea anterioară.
- Exact. Ne mai facem și mici plăceri. Mai mâncăm o prăjitură din când în când, mai mâncăm o pizza din când în când, dar echilibrat. Nu mâncăm zilnic, nu mâncăm weekend de weekend, nu mâncăm în exces.
- Cum îi menții pe clienții motivați să își păstreze acest stil de viață sănătos?
- Prin rezultatele pe care le obțin. În momentul în care ei obțin rezultate și văd că au un progres real, atunci nu vor să mai renunțe. Și în momentul în care văd că au o stare de bine. Am avut un caz în care o clientă a avut o problemă de sănătate și i-am dat un plan alimentar bine pus la punct, a slăbit și, când și-a refăcut analizele, nu i-a venit să creadă că erau atât de bune. Dar după câteva luni de zile, nu așa, imediat.
Monica Chira: „Alimentația este foarte importantă, contează cam 80% în slăbit”
- Cum încorporezi tehnologia în antrenamentele tale și ale clienților tăi?
- Nu o folosesc, sincer. Am o aplicație pe care o folosesc personal să monitorizez caloriile, macronutrienții. Clienților nu le dau pentru că mă ocup eu cu asta.
- Tu ești tehnologia din spatele lor.
- Exact, adică eu le calculez tot ce este necesar, ei trebuie doar să pună în practică.
- Când e vorba de slăbit, cât contează alimentația și cât sportul?
- Alimentația este foarte importantă și, din punctul meu de vedere, este undeva la 80% din progres. Dar ambele funcționează perfect împreună, este ca un puzzle. Dacă nu ai toate piesele, nu poți să-l completezi. Așa și cu alimentația și cu sportul. Dacă lipsește una dintre ele, nu putem să completăm un puzzle și de aceea trebuie să ținem cont de ambele aspecte.
- Mi-ai spus că nutriția și mișcarea sunt două componente care nu pot fi despărțite. Ce părere ai despre partea psihologică, partea mentală? Ce rol joacă?
- Și asta este o întrebare foarte bună pentru că întotdeauna trebuie să-ți formezi o disciplină. Motivația e de moment, te trezești într-o luni dimineață supermotivat, vrei să le faci pe toate, dar motivația dispare la un moment dat. Și atunci ce rămâne? Rămâne în primul rând gândul că niciodată nu trebuie să uiți de ce ai început și să-ți formezi o disciplină, o rutină și să te ții de ea. Ți-ai propus un obiectiv, iar ca să-ți atingi obiectivul respectiv, nu trebuie să renunți niciodată. Chiar dacă apar obstacole, apar probleme, trebuie să găsim soluții pentru ele. Și mental trebuie să fii destul de puternic ca să poți merge mai departe.
- Unul dintre motivele pentru care oamenii spun că nu fac sport este că nu au timp. Ce sfaturi ai pentru acești oameni?
- Din punctul meu de vedere, este doar o scuză. Este discutabil. Poate chiar sunt oameni care nu au timp și pot să-i înțeleg, dar sunt și oameni care folosesc asta drept scuză. I-aș sfătui să-și pună pe hârtie toate activitățile de zi cu zi și să încerce să-și gestioneze mai eficient timpul. Dacă ei chiar nu au timp, înseamnă că fac ceva greșit. Și atunci trebuie să analizeze un pic, pentru că în momentul în care îți dorești ceva, nu există să nu îți faci timp. Și garantat vor găsi soluția.
Monica Chira: „Dimineața îmi pregătesc mesele pentru toată ziua”
- Cum arată rutina ta zilnică? De câte ori faci antrenament pe săptămână? Ai vreo rutină specifică în fiecare dimineață?
- Dimineața sunt foarte energică. De fapt, sunt un om plin de energie, cu multă energie pozitivă. Îmi pun muzică, îmi fac cafeaua, iubesc cafeaua! Îmi place să am momentul meu, 10 minute, să-mi beau cafeaua, să nu mă deranjeze nimeni. După care fac mesele. Sunt foarte disciplinată și pe partea de alimentație. Și îmi pregătesc mesele pe toată ziua. Am patru mese în total. După care, dacă am clienți, mă duc la muncă, dacă nu, fac antrenamentul personal, mai citesc ceva.
- Spui că-ți pregătești mesele. Dacă ai, de exemplu, o zi plină, mergi cu mâncarea după tine, cu caserole?
- Da, întotdeauna. Am o geantă mare de sală și întotdeauna am mâncarea după mine. Pentru că, într-adevăr, am zile în care muncesc de dimineață până seara și am mesele după mine, în caserole.
- Ai spus că ai patru mese pe zi. Cum le împarți?
– La micul dejun, de obicei, mănânc omletă cu legume, niște somon afumat. Am și partea de carbohidrații, pâinea integrală sau îmi fac un terci de ovăz. Deci cam asta mănânc dimineață. Apoi mai mănânc o masă înainte de antrenament, o masă imediat după antrenament și ultima masă, cina.
- Cele înainte și după antrenament în ce constau? Sunt mici gustări sau sunt mese normale?
- Atât înainte, cât și după antrenament, avem nevoie de o sursă bună de carbohidrați și de proteine. Înainte mănânc orez cu vită, după antrenament orez cu pui și mai am seara o porție de cartofi cu pește. Deci mănânc destul de mult, dar și consum multe calorii. Și să știi că și clienților le dau multă mâncare și mulți se sperie. Și le spun că nu trebuie să se înfometeze, au nevoie de macronutrienți, au nevoie de un număr suficient de calorii să slăbească treptat, sănătos.
Monica Chira: „Cam o dată pe lună mai fac un cheat meal”
- Ai vreun obicei mai puțin întâlnit, mai ciudat și care te ajută pe tine să îți menții starea de bine?
– Nu. Sunt fericită că m-am regăsit în ceea ce fac. Simt că asta mă definește și nu m-aș vedea să fac altceva. Iubesc ceea ce fac, mă trezesc bine dispusă în fiecare zi știind că mă duc la job-ul mult visat.
- Ai vreun obicei nesănătos de care îți este greu să scapi?
- Nu. Eu sunt foarte ambițioasă de fel. Dacă îmi propun ceva, am și făcut. Dar trebuie neapărat să-mi doresc acel lucru. Într-adevăr, îmi mai fac și eu mici plăceri din când în când. Și antrenorii de fitness mai mănâncă o ciocolată, o prăjitură, dar echilibrat. Cam o dată pe lună mai fac un cheat meal. O masă mai mare, mai copioasă, mai bogată.
- Care sunt alimentele pe care le consumi cel mai des?
- Ovăzul, orezul.
- De care orez?
- Oricare. Puiul, carnea, peștele și, automat, legume, fructe, cam astea.
Monica Chira: „Vă recomand acest terci de ovăz”
- Terciul de ovăz cum îl faci?
- Pun apă peste ovăz, scorțișoară. Fie îl fac pe foc, fie îl bag la cuptorul cu microunde. Dar pe foc iese mult mai bine. După care adaug fructe, afine, zmeură, banană, adaug și o sursă de grăsime, nuci, niște unt de arahide și fac și un sos de proteină. Îmi pun pudra proteică într-o cană, un pic de apă peste și amestec bine și iese ca un sos. Trebuie să fie asemănătoare cu o cremă de prăjituri și torn acest toping peste ovăz. E genial, chiar vă recomand să faceți asta. M-a învățat și pe mine cineva, nu e ideea mea.
- Ți se mai întâmplă să mai simți nevoia de o gustare între cele patru mese?
- Nu, pentru că am macronutrienții necesari și atunci, dacă îi dai organismul ce are nevoie, nu-ți mai cere nimic în plus. Dar recunosc că am și momente când mi se face poftă de dulce.
- Care este dulcele tău preferat?
- Îmi plac foarte mult clătitele. Îmi plac foarte mult și negresele și ciocolata neagră cu portocale. Le iubesc.
- Clătitele le poți face sănătoase.
- Da, am o rețetă pentru clătite proteice. Putem să facem chiar cu ovăz. Ovăz, praf de copt, un ou, pudra proteică și o banană. Punem totul în blender, apoi punem compoziția în tigaie și facem clătite. Sunt foarte bune.
Monica Chira: „Vreau să scap de țesutul adipos, dar să-mi păstrez masa musculară”
- Care este forma ta preferată de mișcare? Preferi să faci forță, preferi să faci cardio?
- Îmi plac foarte mult antrenamentele de forță. Nu-mi place cardio, dar fac, pentru că e necesar. Trebuie să fac pentru că am un obiectiv și mă ajută după fiecare antrenament de forță. Cele 20 de minute de cardio sunt foarte importante.
- La ce te ajută cardio?
- Eu mi-am setat un obiectiv. Vreau să scap de țesutul adipos, dar să-mi păstrez masa musculară. Orice formă de cardio este binevenită. Fie că faci și o înclinație pe bandă, fie că faci scări, fie că faci o bicicletă eliptică, fie mers în aer liber.
- În timpul călătoriilor și al vacanțelor, îți menții același tip de viață?
- Să știi că da, dar îmi fac și mici plăceri. De exemplu, am fost anul acesta 10 zile în vacanță, am ales să mănânc și o înghețată și nu mai știu ce am mâncat, ceva specific de acolo. Dar, în rest, am respectat disciplina pe care mi-am format-o, pentru că trebuie să avem grijă de organismul nostru și atunci când suntem în vacanță.
Monica Chira: „Îmi place să mă relaxez la SPA”
- Care-i forma ta preferată de relaxare?
- Îmi place să călătoresc.
- Că ești foarte energică și mă întreb dacă te mai și relaxezi.
- Da, îmi place să călătoresc. Aș merge permanent în călătorii, să vizitez, să cunosc tradiții noi, oameni noi.
- În afară de călătorii?
- Sincer, o zi la SPA n-ar strica. Îmi place mult partea asta de SPA.
- Ne-ai putea recomanda un specialist pe care îl urmărești? Poate pe YouTube, un doctor sau un antrenor de fitness?
- De afară sunt foarte mulți. Aș putea să-ți fac o listă întreagă, dar o să-ți dau un exemplu din România. Mie îmi place foarte mult de Marius Mitrache. Am învățat foarte multe lucruri de la el. Este foarte bun în domeniu, dar sunt și alții, nu doar el, sunt și alții, dar eu m-am regăsit foarte mult în ceea ce face el.
Monica Chira: „Să nu renunți niciodată la visul tău”
- Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit tu în cariera ta și care te-a ajutat?
- Nu am primit niciun sfat, fiindcă am fost total descurajată, chiar de persoane dragi mie. Mi-aduc aminte că cineva drag, la vremea respectivă, mi-a spus niște cuvinte grele, că sunt vai de capul meu și că el nu o să știe ce să se facă cu mine în viața asta, pentru că nu o să reușesc să fac nimic. N-a avut dreptate.
- Deci sfatul ar fi să nu renunți la visul tău.
- Să nu renunți niciodată la visul tău, indiferent care ar fi acela, să muncești foarte mult și să ai încredere în tine, pentru că totul este posibil, totul pornește de aici.
- Cum ți-a fost atunci, în momentul în care ți-ai dat demisia și cei din jurul tău nu te-au susținut? Ce te-a impulsionat pe tine să-ți continui visul?
- Ambiția mea. O vorbă grea sau dacă mi se întâmplă ceva mai puțin plăcut în viață mă face mai puternică. Nu mă doboară lucrurile astea.
- Deci pe tine te ambiționează mai degrabă o vorbă critică decât o vorbă bună?
- Întotdeauna critica m-a ambiționat. De mică am fost așa. Și nu neapărat ca să demonstrez ceva omului care m-a criticat. Nu. Am vrut să-mi demonstrez mie că pot, că sunt puternică și că pot.
- Le povestești clienților tăi povestea ta pentru a-i motiva?
- Da. Chiar da. Și asta vreau să transmit tuturor, indiferent de domeniu, să aibă încredere în ei și cu siguranță vor reuși. Nu trebuie să renunțe, chiar dacă apar obstacole.
Leapșa incomodă
- În încheiere, noi avem o rubrică care se numește "Leapșa incomodă". Este o întrebare pe care o pune invitatul precedent din emisiune, fără să știe cui. Întrebarea pentru tine este: "Ce sfat i-ai da în acest moment Monicăi de la 15 ani?"
- Am avut o copilărie frumoasă pentru că am fost înconjurată de oameni care m-au iubit foarte mult, mă refer la bunicii mei, la părinții mei. I-aș spune să aibă mai multă încredere în ea, pentru că eram foarte timidă și nu aveam deloc încredere în mine. Deloc, deloc, deloc. Acum sunt o altă versiune. Sunt plină de încredere, plină de ambiție.
- E foarte simplu să îi spui cuiva să aibă încredere în sine, dar e destul de greu să faci acest lucru. Tu cum ai făcut să îți crești încrederea în tine?
- În momentul în care am luat decizia de a risca, mi-am zis: "Da, tu poți să faci multe!".
Episodul integral cu Monica Chira
- Din câte mi-ai povestit, mi se pare că ești o persoană autodidactă care nu se oprește din învățat. Şi cu cât înveți mai multe, cu atât acumulezi mai multă încredere.
- Da, aşa e. Și faptul că nu renunț, indiferent de obstacol. Pentru că puteam să renunț de multe ori. Și am zis, nu, eu continui. Și în momentul în care am văzut în mine ambiția, determinarea de a nu renunța, am prins mare încredere în mine. Chiar dacă am avut și multe probleme financiare, am avut momente când aveam doar 3 lei să intru la metrou. Dar lucrul acesta nu m-a doborât.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”