Articol de David Istrate - Publicat luni, 02 decembrie 2024 16:40 / Actualizat luni, 02 decembrie 2024 16:41
Un australian în vârstă de 24 de ani a primit o amendă în valoare de 8000 de euro pentru că a protestat înaintea finalei la 100 m de la Jocurile Olimpice de la Paris. De asemenea, bărbatul are o interdicție pe 3 ani de a intra în săli și stadioane.
În această vară, după 100 de ani, Jocurile Olimpice au revenit în Paris, stârnind un interes uriaș în capitala Franței. Întrecerile sportive s-au desfășurat în fața unui public numeros, iar câteva terenuri, săli sau stadioane au oferit niște imagini excepționale.
Un protestatar a încercat să întârzie startul finalei la 100 m
În ciuda efortului depus de autoritățile locale pentru a asigura protecția participanților și a fanilor, acestea nu au putut să oprească toate acțiunile. Un exemplu este reprezentat de protestul unui australian în vârstă de 24 de ani, înaintea finalei de 100 m, „proba-regină” a atletismului.
Acesta a intrat pe pista de atletism a celebrului Stade de France cu un tricou pe care scria „Eliberați Palestina, eliberați Ucraina, Iisus”. Forțele de ordine l-au interceptat imediat, iar finala s-a desfășurat fără probleme.
„A fost o încercare de a pătrunde pe pistă la finala de 100 m. Forțele de ordine au răspuns rapid și foarte bine. Oamenii sunt pregătiți, riguroși și profesioniști, iar poliția a făcut o treabă remarcabilă”, a declarat, la scurt timp, Tony Estanguet, președintele Comitetului Olimpic de Organizare, citat de Eurosport.
La capătul unei curse foarte disputate, câștigător a ieșit americanul Noah Lyles (9,79 secunde), urmat de jamaicanul Kishane Thompson (9,79 secunde) și de americanul Fred Kerley (9,81).
Duelul dintre sprinteri a fost atât de echilibrat, încât a fost nevoie de reluare pentru a decide învingătorul.
Revenind la protestatarul australian, Tribunalul din Bobigny i-a administrat acestuia o amendă de 8000 de euro. De asemenea, fiind cunoscut pentru acte similare și la alte evenimente sportive, acesta a primit o interdicție pe 3 ani din locurile în care se desfășoară evenimente sportive.