GSP SPECIAL  »  PARIURI SPORTIVE  »  

Trei argumente în apărarea lui Radu Drăgușin, după criticile primite la Tottenham

Articol de - Publicat miercuri, 25 decembrie 2024 20:43 / Actualizat miercuri, 25 decembrie 2024 21:06

Cu o victorie și trei înfrângeri în ultimele patru etape, Tottenham e sub presiune, iar o bună parte din responsabilitate e aruncată pe umerii lui Radu Drăgușin. Însă, în ciuda greșelilor comise de fundașul român, lucrurile nu sunt chiar atât de simple și nu stau chiar așa.

Conform presei engleze, Drăgușin va fi în primul „11” al lui Spurs și în etapa de Boxing Day, cea în care echipa sa evoluează pe terenul lui Nottingham Forest.

Are nevoie de un partener cu experiență

Internaționalul nostru, care s-a transferat la Tottenham în luna ianuarie a anului 2024, a prins doar 424 de minute în ediția trecută de Premier League, dintr-un total de 1620 posibile, fiind titular și integralist doar în patru rânduri (360 de minute), iar prestațiile sale au fost relativ acceptabile.

Drăgușin nu a căpătat suficientă experiență la acest nivel în respectivul interval, iar în noua ediție de campionat (2024-25) a debutat abia în etapa a treia, atunci când a evoluat în locul lui Micky van de Ven, care avea probleme la genunchi. Ulterior, până când a devenit soluția de avarie, a mai prins doar 9 minute în runda cu numărul 6.

25milioane de euro este cota de piață a lui Radu Drăgușin, conform transfermarkt.com

Situația ar fi fost mai favorabilă pentru apărătorul român dacă ar fi avut lângă el un fundaș central de valoare, cu experiență, așa cum e van de Ven. Dar van de Ven a suferit o accidentare la ligamente la începutul lunii noiembrie, așa că Drăgușin i-a luat locul, făcând pereche cu Romero în mijlocul defensivei.

Argentinianul, la rândul său, s-a accidentat peste două etape și, începând din etapa a 12-a, locul său a fost luat de Ben Davies, care a rezistat doar două meciuri până să ajungă în infirmeria clubului. În etapa a 15-a, van de Ven și Romero au fost forțați de antrenor, deși nu erau complet refăcuți, și au intrat titulari. Nu au făcut față și au părăsit terenul înaintea fluierului final din cauza problemelor medicale.  

10goluri a primit Tottenham în ultimele trei etape

Din acel moment, lucrurile au luat-o complet razna atât pentru Drăgușin, cât și pentru Tottenham. Ultima soluție de pe banca de rezerve pentru postul de fundaș central a fost Archie Gray, un tânăr de 18 ani, total lipsit de experiență și cu multe lacune importante. Cuplul Drăgușin-Gray s-a dovedit catastrofal, iar rezultatele proaste au ajuns la ordinea zilei.

Organizarea defensivă a întregii echipe lasă de dorit

Adevărul este că Drăgușin a fost adus la Spurs pentru a fi o soluție în cazul în care unul dintre cei doi titulari, van de Ven și Romero, nu sunt apți de joc. Faptul că nu a jucat mai mult în intervalul ianuarie-noiembrie nu îi poate fi imputat nici lui și nici antrenorului Ange Postecoglou, care a făcut selecția așa cum a considerat că e mai bine pentru echipă.

Totuși, tehnicianul e răspunzător pentru un alt lucru. Este vorba despre organizarea defensivă a întregii echipe, capitol la care Tottenham lasă mult de dorit. Postecoglou are o filosofie ofensivă a jocului, iar acest lucru face ca elevii săi să aibă cel mai bun atac din Premier League, cu 39 de goluri marcate în 17 etape. Însă grecul e prea îndrăgostit de această abordare și neglijează sarcinile defensive, lucru care i s-a reproșat recent. Drept răspuns, conform BBC, acesta a replicat: „Chiar dacă oamenii vor să îmi schimb abordarea, nu o voi face. Procedăm în acest fel pentru că avem un motiv anume. Facem asta pentru că noi credem că vom acea succes”.

25de goluri a primit Tottenham în ediția curentă. Zece dintre acestea au fost încasate în ultimele trei etape

Poate că dacă van de Ven și Romero nu s-ar fi accidentat, situația ar fi fost mult mai bună pentru Spurs, iar planurile lui Postecoglou ar fi funcționat. Însă realitatea e că echipa sa a căzut între timp până pe locul 11. Fără cei doi titulari de drept, tehnicianul ar fi trebuit să se adapteze situației, mai ales după ce a văzut cum merg lucrurile. Totuși, inclusiv în cele șapte etape din sezonul curent în care van de Ven și Romero au jucat împreună, Tottenham a scăpat o singură dată fără gol primit.

Antrenorul vrea ca echipa sa să atace cu toate liniile, lucru care e perfect normal atunci când ai jucătorii potriviți și mai puțin normal atunci când se apelează la soluții de avarie. Însă această abordare nu mai e valabilă atunci când vine vorba de defensivă. Dacă la atac participă toată lumea, apărarea cade aproape exclusiv în sarcina fundașilor. La orice club care se respectă, jocul defensiv începe de la atacanți și se încheie pe linia de fund.

Partida din ultima etapă cu Liverpool (3-6) a scos foarte bine în evidență aceste carențe de organizare, care nu îi fac deloc o reclamă bună antrenorului printre specialiști. Liderul campionatului a avut în mijlocașul Dominik Szoboszlai un fel de „9 fals”, care a beneficiat permanent de spații generoase pentru că nu a existat niciun mijlocaș defensiv care să îl țină sau să încerce să îl blocheze. Deși a fost timp suficient să constate asta și să ia măsuri, Postecoglou nu a avut absolut nicio reacție.

Presiunea face victime și în rândul fotbaliștilor mai mari ca Drăgușin

Un alt punct de vedere legat de situația lui Drăgușin e cel legat de presiunea pusă pe umerii săi. Am văzut în numeroase cazuri cum unii fotbaliști de elită cedează presiunii psihologice, iar performanțele lor scad în mod substanțial. Românul, care are doar 22 de ani, merită circumstanțe atenuante la acest capitol, cu atât mai mult cu cât experiența sa în Premier League e limitată.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Superliga
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Ianis Hagi, criticat fără menajamente în Scoția: „Probă dură a realității” » Ce spune managerul Philippe Clement
Stranieri
Ianis Hagi, criticat fără menajamente în Scoția: „Probă dură a realității” » Ce spune managerul Philippe Clement
Americanii au descris într-un singur cuvânt retragerea Simonei Halep de la Australian Open
Tenis
Americanii au descris într-un singur cuvânt retragerea Simonei Halep de la Australian Open

Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro

După aproape 4 decenii, Ștefan Iovan vorbește despre momentul ignorat în România: "Îmi pare rău! Știu că așa a fost, dar nu am văzut încă un document oficial”


Comentarii (3)
xsandum
xsandum  •  26 Decembrie 2024, 10:04

"...Dragusin care nu are decit 22 de ani..." o formulare cel putin nefericita si care arata lipsa de profesionalism a autorului articolului! Ii reamintesc pe aceasta cala ca Van de Ven are tot 22!

Vp344Jm
Vp344Jm  •  26 Decembrie 2024, 00:46

Nu va mai scremeti atata dupa argumente neacoperite de valoare. Sunteti jalnici ca jurnalisti. Declarati-va nene suporteri sau ce vreti voi dar nu jurnalisti... Ce vreti sa faceti? Sa credem ca albul e negru cand se vede de la o posta ca e alb? Ce deontologie e asta cand voi sunteti partasi si subiectivi din start?

Ionut_Serb
Ionut_Serb  •  26 Decembrie 2024, 00:12

Vezi ca e australian Postecoglou nu grec.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează