INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  UMILINȚE

Am pățit-o și noi! 10 catastrofe ale cluburilor românești în cupele europene » Dinamo și UTA, în fruntea topului

Imagine din returul Celta - FC Argeș / Sursă foto: Faro de Vigo
Imagine din returul Celta - FC Argeș / Sursă foto: Faro de Vigo

Articol de , - Publicat miercuri, 18 septembrie 2024 14:10 / Actualizat miercuri, 18 septembrie 2024 14:54

Pornind de la catastrofa fără precedent trăită de Dinamo Zagreb, „măcelărită” de-a dreptul de Bayern Munchen în Champions League, 2-9!, Gazeta Sporturilor a realizat o retrospectivă a umilințelor usturătoare suferite de echipele românești în istoria cupelor europene.

Înfrângerea drastică suferită de Dinamo Zagreb pe „Allianz Arena” continuă să aibă ecouri în fotbalul internațional. Demonstrația de potență a lui Bayern a ținut capul de afiș în prima seară în care Liga a trecut la noul format, cele nouă goluri încasate de Dinamo provocând un mic seism la croați.

Echipele românești nu-s străine de astfel de ipostaze, ele experimentând câteva umilințe severe de-a lungul istoriei. GSP.ro readuce în prim-plan câteva dintre poveștile eșecurilor catastrofice suferite de cluburile de la noi, printre care Steagul Roșu Brașov, Dinamo Bacău, UTA sau FC Argeș. Ne-am raportat la înfrângerile cu minimum șase goluri încasate.

Cod roșu pe „Volksparkstadion”! Hamburg a strivit Steagul

Poate cel mai îngrozitor eșec din istoria fotbalului românesc a fost Hamburg - Steagul Roșu Brașov 8-0. În fața a 25.000 de spectatori prezenți pe „Volksparkstadion”, brașovenii au cedat cu 0-8 în fața gazdelor de la Hamburger SV. Gazeta a reconstituit AICI povestea acelui meci. Toți am fost o apă și-un pământ!, spunea Adrian Hârlab, la 46 de ani de la acel meci.

+9 FOTO

UTA, distrusă la Varșovia

Legia Varşovia a produs una dintre cele două cele mai drastice înfrângeri ale unei echipe româneşti. În 1969, în Cupa Campionilor Europeni, Legia a învins-o pe UTA cu 8-0. În 1969/1970 Legia a ajuns până în semifinalele CCE, acolo unde avea să fie eliminată de Feyenoord Rotterdam, campioana Europei la finalul stagiunii respective.

„O comportare dezonorantă a echipei arădene” a fost titlul cronicii din „Sportul” dat partidei Legia-UTA 8-0, partidă în care scorul a fost deschis de Bernard Blaut în minutul 50, gol precedat de o mare ocazie a „Bătrânei Doamne”.

Cronicarul Mircea M. Ionescu rememora pe contul personal de Facebook istoria acelui meci, trăit pe viu în capitala Poloniei:

„Prima mea deplasare peste hotare, ca ziarist sportiv, am făcut-o la Varșovia, unde, în 30 Septembrie 1969, Legia a trimis plumbi încinși peste sufletul meu, scor ireal, 8-0, după ce, în minutul 50, Ilie Moț al nostru a ratat, din 5 metri, deschiderea scorului pentru UTA!

(...) În 30 Septembrie '69, UTA era un biet cerșetor la Templul Regelui Fotbal, după un cumplit 0-8 pe Vistula, într-o noapte de catran...”.

„Tunarii” au descompus Bacăul la Londra

În martie 1970, Dinamo Bacău juca al doilea sfert de finală europeană din istoria fotbalului românesc. Arsenal venea pe Stadionul Municipal, unde a câștigat cu 2-0. În retur, la Londra, „tunarii” au făcut scor: 7-1. În acel sezon, londonezii aveau să câștige trofeul.

Interul lui Mazzola, set la zero cu Dinamo

Dinamo e și ea pe această listă. Pe 11 noiembrie 1964, roș-albii pierdeau cu 6-0 pe San Sio contra lui Inter, în primul tur din Cupa Campionilor. Celebrul Sandro Mazzola înscria de două ori pentru italieni. „Evoluând sub orice critică, dinamoviștii bucureșteni au fost surclasați la Milano”, scriau ziarele de sport ale vremii.

Am pățit-o și noi! 10 catastrofe ale cluburilor românești în cupele europene » Dinamo și UTA, în fruntea topului
Presa nu a avut milă de Dinamo după dezastrul de la Milano

Pe Argeș în jos... Celta Vigo a umilit Piteștiul lui Mutu și Jean Barbu

FC Argeș n-a mai evoluat în cupele europene de aproape 30 de ani. Mai exact, din 1998. Atunci, piteștenii le eliminau din Cupa UEFA pe Dynamo Baku și Istanbulspor, dar pierdeau drastic apoi cu Celta Vigo (0-8 la general și un usturător 0-7 în Spania). Mutu, Constantin (Jean) Barbu, Schumacher sau Bogdan Vintilă se aflau atunci în lotul vulturilor violeți.

Pe 15 septembrie 1998, FC Argeș o înfrunta în Trivale, în Cupa UEFA, pe Celta Vigo, echipă la care evoluau atunci nume precum Fernando Caceres, Mazinho, Valery Karpin, Lyuboslav Penev, Claude Makelele sau Michel Salgado. Spaniolii s-au impus cu 1-0, un preambul pentru „măcelul” din retur, când Celta i-a învins pe piteșteni cu 7-0.

Am pățit-o și noi! 10 catastrofe ale cluburilor românești în cupele europene » Dinamo și UTA, în fruntea topului
Imagine din returul Celta - FC Argeș / Sursă foto: Faro de Vigo

Cele mai severe înfrângeri în eurocupe

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul
Superliga
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul
Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis » Primele informații: rămâne în spital până cel puțin luni!
Stiri extrasport
Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis » Primele informații: rămâne în spital până cel puțin luni!
Intră CFR Cluj în insolvență? » Ioan Varga are datorii de peste 60 de milioane de euro pe care trebuia să le achite de 6 ani!
Superliga
Intră CFR Cluj în insolvență? » Ioan Varga are datorii de peste 60 de milioane de euro pe care trebuia să le achite de 6 ani!

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (55)
Catalynn_25
Catalynn_25  •  19 Septembrie 2024, 02:24
Postat de JackJohn pe 18 Septembrie 2024, 21:04

stiu ca ai iq subunitar dar nici chiar asa. pai ce relevanta are ce spui tu daca o echip aare 50 de infrangeri in ucl. de zece ori mai rau decat 23,nu? este ca si cum ai spune ca Steaua din liga 1 are zero victorii in finale de cupa uefa. complet irelevant si faar nicio logica. dar tu esti un mincinos patologic,deci nu am asteptari sa gandesti logic.

Cum spun toți, tu pur și simplu nu ai capacitatea intelectuală să înțelegi ce citești! Unde ai văzut tu bă echipa care 23 de meciuri la rând în grupele UCL, 10 ani practic, din 2004 până în 2014 să nu fie în stare să obțină o singură victorie măcar!? Unde ba!?

lefter_popescu
lefter_popescu  •  18 Septembrie 2024, 23:43
Postat de Averroes pe 18 Septembrie 2024, 18:10

alpine, cu mult ajutor specializat vei reusi, la un moment dat, sa compui fraze fara sintagma "echipa ilfoveana a lui Gigi Valiza"

Amice, asta e cusurul tău...nu vrei sa accepți ca fcsb ,echipa lui Gigi Valiza, este înființată în anul 2003 în comuna Mogoșoaia din județul Ilfov . Stiu ca deranjează dar acolo , în Mogoșoaia, are certificatul " de nastere" echipa ilfoveana a lui Gigi Valiza. PS- Nu cred ca mai trebuie sa-ti reamintesc de VALIZA trimisa Cluj . Cunoști bine subiectul dar și faptul ca nea Gigel a stat ceva timp la răcoare unde a și "scris 5 cărți " mai mult decât ar fi citit în toată existenta sa. PS2- Dacă după Valiza trimisa și a condamnării sale , echipa ilfoveana nu a fost retrogradata în Liga a III-a , conform regulamentului , i se datorează lui Mitica Dragomir care a tras de timp ,aflând ca DNA-ul a întrat pe fir pana ce lumea a uitat iar presa a mers pe blat.

Sadiku_rade_de_fcsb
Sadiku_rade_de_fcsb  •  18 Septembrie 2024, 22:48
Postat de John.Wick pe 18 Septembrie 2024, 22:29

o recunoaștere explicită care e Steaua :)))

Bai agricultura tu mai ai toti dintii in gura ???

Vezi toate comentariile (55)
Comentează