GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  OPERAȚIE

Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis » Primele informații: rămâne în spital până cel puțin luni!

Helmut Duckadam +50   FOTO
Helmut Duckadam

Articol de , - Publicat joi, 19 septembrie 2024 12:08 / Actualizat joi, 19 septembrie 2024 13:55

Helmut Duckadam (65 de ani), fostul mare jucător al Stelei și câștigător al Cupei Campionilor Europeni în 1986, a fost operat luni la Spitalul Universitar de Urgență București, urmând să rămână internat toată săptămâna aceasta, conform surselor Gazetei Sporturilor.

Update ora 13:30 | Surse GSP: „Operația lui Helmut Duckadam a reușit”

GSP a discutat cu un apropiat al familiei, care a declarat că operația a fost un succes și totul a decurs conform planului.

„Operația a reușit și acum are de urmat un program strict de recuperare. A fost o operație programată de luni bune care a decurs conform planului inițial. Va rămâne internat câteva zile în spital, apoi i se va face fișa de externare. Urmează să mai vină la control periodic”, a precizat pentru GSP.RO un apropiat al familiei.

„A reușit, acum vedem mai departe. Durează recuperarea… e grea de tot, dar asta e. Totul a fost în parametri, acum vedem mai departe”, a declarat Duckadam, pentru Antena Sport.

Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis

Fostul internațional român a ajuns la Spitalul Universitar luni. Eroul de la Sevilla avea o operație programată de aortă. Aorta este cea mai mare arteră din organism, pleacă din ventriculul stâng al inimii și ajunge până în zona abdominală, unde se împarte în două artere mai mici (arterele iliace comune). Duckadam a fost operat de doctorul Cătălin Badiu pentru aortă dilatată și înlocuire valvă, operatie pe cord deschis programată de mai multă vreme și reușită. Duckadam e încă în spital, unde mai sta până luni, 23 septembrie, cel puțin.

În vârstă de 65 de ani, Duckadam a mai avut diverse probleme cardiovasculare, atât de-a lungul carierei de jucător, cât și după. Primele au debutat imediat după finala de la Sevilla, din 1986, când a apărat 4 penalty-uri din 4 executate de jucătorii Barcelonei și a adus „cupa cu urechi” la București.

Duckadam a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă, are două prezenţe la naţională şi 11 în cupele europene. A câştigat un titlu de campion şi o Cupă a României (1985) şi Cupa Campionilor Europeni (1986). A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în 1986, fiind menţionat şi în revista "France Football".

Operațiile lui Duckadam:

  • 1986: se afla la Arad și a alunecat pe iarbă la un foc de tabără cu prietenii. S-a sprijinit pe braţul drept, a simţit o durere mare, iar mâna i s-a învineţit. A fost dus de urgenţă la spital în Arad, unde primeşte un diagnostic crunt: un cheag de sânge îi blochează circulaţia în braţ. E adus la Bucureşti, unde e operat la Spitalul Militar de către dr. Vasile Cândea.
  • 1998: în 1986, doctorul care îl operase l-a avertizat despre faptul că după 9-10 ani va avea nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală la braţ. A fost operat din nou la mână după 12 ani.
  • 2004: suportă prima operaţie la genunchi. La cel stâng, unde acumulează lichid şi e nevoit să ajungă la bisturiu.
  • 2005: celălalt genunchi are şi el nevoie de o artroscopie. Tot pentru a-i fi eliminat lichidul care i se acumulase şi care îl împiedica inclusiv să meargă normal.
  • 2009: suportă cea de-a treia intervenţie la braţ. "Mi s-a umflat mâna dreaptă, vechea mea problemă, pentru care am mai fost operat de două ori. Am fost nevoit să merg la spital şi m-am internat la Pădurea Verde, în Timişoara, mi s-a pus un stent şi sâmbătă am venit acasă. Am şi acum mâna umflată", spunea când a fost externat.
  • 2012: în septembrie 2012 i s-a întâmplat cam acelaşi lucru din vara lui 1986. Un cheag de sânge i s-a deplasat şi i-a blocat circulaţia în braţ. Se afla la Constanţa, a mers de urgenţă la spital, unde a fost operat de chirurgul Marius Militaru. "Am intervenit în bifurcaţia arterei", a explicat acesta.
  • 2012: după numai câteva zile, în urma unor analize amănunţite, află că e nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală. Care să vizeze eliminarea unui anevrism arterial, în care se aflau şi două stenturi de la operaţii mai vechi, precum şi montarea unei proteze vasculare, cu rolul de refacere a fluxului arterial. A fost, poate, cea mai complicată şi mai complexă operaţie. A durat 9 ore şi a fost realizată de dr. Şerban Brădişteanu.
Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis » Primele informații: rămâne în spital până cel puțin luni!
Helmut Duckadam în tricoul Stelei, alături de Cupa Campionilor Europeni, foto: Imago

Duckadam recunoaște că un medic i-a greșit diagnosticul la un control: "Dacă mi-l punea corect, nu mai apăram niciodată penalty-urile la Sevilla!"

Duckadam, operat de urgență și după finala de la Sevilla

În 1986, Duckadam a avut un cheag de sânge la mâna dreaptă, acesta a fost și motivul retragerii din fotbal la doar 27 de ani.

„Păi, nu e atât de plăcut când se adună toate. Dacă stai bine cu sănătatea, treci mai ușor peste ele. Dar la mine se simte… Și se simte în fiecare dimineață. Când îmi trosnește o mână, un picior. Mă mai doare pe ici, pe colo. E greu… Dacă ai probleme de sănătate, așa cum am eu, chiar e dificil, dar nu avem ce să facem. Eu am avut opt operații grele, complicate. Opt!

Nu e atât de plăcut când știi asta… În fiecare dimineață iau un pumn de pastile. Nu exagerez! Am 20 de medicamente pe care trebuie să le iau zilnic. Unele pentru coagularea sângelui, pentru circulație, pentru tensiune, pentru stomac, unele pe post de pansament gastric. Ha, ha, ha! Când v-am zis că nu-i așa simplu…”, a declarat Duckadam în 2019.

Helmut Duckadam
Sursă foto: „Dacia Blanca”
Sursă foto: „Dacia Blanca”
Helmut Duckadam
Helmut Duckadam
+45 FOTO

CV Helmut Duckadam

  • S-a născut pe 1 aprilie 1959, la Semlac (Arad)
  • A făcut junioratul la Semlecana Semlac și la Gloria Arad
  • Ca senior, a fost legitimat la: Constructorul Arad (1977-1978), UTA ('78-'82), Steaua (ianuarie '83-'86), Vagonul Arad ('89-'91), CPL Arad ('93-'94)
  • A debutat în Divizia A pe 17 septembrie 1978, în partida CS Târgoviște - UTA 2-0
  • Meciuri în „A": 133
  • A disputat ultima partidă în „A" pe 14 iunie 1986, Steaua - SC Bacău 2-1
  • Pe 15 mai 1986, la 8 zile după finala de la Sevilla, a marcat, din penalty, în victoria cu Progresul, 5-1, din "sferturile" Cupei României
  • Meciuri în cupele europene: 11 (a încasat doar 6 goluri)
  • Palmares: o Cupă a Campionilor Europeni ('86), două titluri de campion ('85, '86) și o Cupă a României ('85)
  • Selecții în naționala de seniori: două, ambele amicale, în 1982; a fost integralist în România - Danemarca 1-0 și a intrat pe teren în ultimele 3 minute din RDG - România 4-1
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (10)
ixulescu
ixulescu  •  20 Septembrie 2024, 07:16

,,...limba noastra e-o comoara...." , pentru unii ascunsa cat mai adanc! ,,...ramane in spital pana CEL PUTIN LUNI..."

1ianuarie
1ianuarie  •  19 Septembrie 2024, 20:46

Multă sănătate!

Catalynn_25
Catalynn_25  •  19 Septembrie 2024, 18:40
Postat de ares.123 pe 19 Septembrie 2024, 18:27

Cu sechele ai ramas tu talpane. Scrie clar, ca operatia era programata de mult, a fost operat si e bine. Nu a ajuns acolo in coma...esti penibi ca de obicei.

*** habar nu ai cat de periculoasă și complicată poate fi o operație pe cord deschis! Dar așa e când ai intelect fcsbist și vrei musai să te bagi în vorba deși nu ai nimic inteligent sau măcar interesant de spus …

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează