Articol de Daniel Scorpie - Publicat miercuri, 20 noiembrie 2024 13:39 / Actualizat miercuri, 20 noiembrie 2024 14:20
Gianluca Rocchi (51 de ani), numit din 2021 președintele Comisiei de Arbitri din Italia, și Daniele Orsato (38 de ani), un „central” retras din activitate după ce a oficiat la EURO 2024, sunt două dintre numele aflate pe lista arbitrilor care au fentat Fiscul.
Banii provin din indemnizațiile primite de la UEFA în perioda 2018-2022. Pentru că în fiecare caz, sumele fraudate nu depășesc 100.000 de euro, vinovații s-ar alege doar cu amenzi, așa cum a dezvăluit cotidianul La Repubblica.
Sursa citată susține că ar fi anchetați de către Garda Financiară circa 50 de arbitri, foști sau încă în activitate, în frunte cu doi renumiți în perioada recentă, cu finale de cupe europene și turnee majore rezervate echipelor naționale!
Plățile de la UEFA s-ar fi făcut și în conturi din afara Italiei!”
Respectivii arbitri internaționali italieni au fost sancționați de „Agenzia delle Entrate” pentru neplata taxelor pentru banii luați de la UEFA (8.000 de euro de meci) pe un interval de timp de patru ani.
Gianluca Rocchi (retras în 2020 și care acum este cel ce deleagă arbitri în Serie A și B) și Daniele Orsato, care nu mai conduce meciuri din august 2024, sunt exemplele cele mai faimoase ale evaziunii produse.
„Controalele au început în primăvara anului 2023, după o plângere depusă de Garda Financiară. Fiamme Gialle au descoperit că aproximativ 50 de arbitri, inclusiv asistenți și oficiali VAR, nu declaraseră autorităților fiscale veniturile din meciurile oficiate în competițiile europene. În plus, în unele cazuri, plățile erau efectuate în conturi din străinătate.
Avocații inculpaților au găsit scuza: „Regulile nu sunt clare!”
La Repubblica scrie și că „inspectorii fiscali s-au prezentat la sediul AIA (Asociația Italiană a Arbitrilor), pentru a confisca listele complete. Au fost efectuate verificări încrucișate și s-a descoperit că mulți arbitri de centru nu își declaraseră onorariile.
Doar că sumele în cauză sunt mai mici de 100 000 de euro (în caz contrar, procedura penală ar fi fost declanșată) și cei ce vor fi dovediți în culpă nu riscă decât plata unor amenzi.
Odată ce, la mijlocul acestui an, au primit notificări, arbitri intrați în atenția Fiscului au achitat dările către statul italian. „Am închis toate cazurile, a fost numai o neînțelegere”, a explicat Rocchi.
Procurorul federal ar putea dicta și sancțiuni disciplinare
Pe de altă parte, avocatul său, Roberto Cordeiro Guerra, a găsit alibiul perfect: „O eroare cauzată de reglementări neclare. Încă de la început, clientul meu a dorit să își regularizeze situația prin așa-numitul «ravvedimento operoso» (o înțelegere cu Fiscul pentru lichidarea datoriilor)”.
Ziariștii italieni care au dezvăluit cazul merg mai departe și se întreabă ce se poate întâmpla acum? „Pentru aceste încălcări, și procurorului federal al FIGC ar putea deschide anchetă.
Codul de etică al AIC vorbește clar: comportamentul care nu respectă legea poate duce la consecințe disciplinare!”