Articol de Costi Prună - Publicat miercuri, 15 ianuarie 2025 14:54 / Actualizat miercuri, 15 ianuarie 2025 14:54
Conducerea FRH s-a întâlnit la sediul COSR cu conducătorii cluburilor din ligile naționale, pentru a discuta și veni cu propuneri referitoare la subiectul ridicat de jucătoarele echipei naționale feminine după Campionatul European din decembrie, unde România s-a clasat pe locul 11: trebuie să joace mai mult în campionat, pentru a avea rezultate și la echipa națională.
La ședință au participat reprezentanți de la toate cele 14 cluburi masculine și de la 12 feminine. A lipsit clubul HC Zalău , în timp ce SCM Gloria Buzău s-a retras din campionat.
Înaintea deschiderii discuțiilor, secretarul general al COSR, George Boroi, fost comandant al clubului Steaua, le-a sugerat oamenilor din handbal că rezistența la schimbare nu este bună, iar contractele de activitate sportivă (CAS) prin care sunt plătiți oamenii din sport după legea 69/2000, nu a adus performanța așteptată în handbal, ci doar s-au putut plăti contracte mai mari.
Președintele FRH, Constantin Din: „Să aveți grijă cum cheltuiți banii!”
Președintele FRH, Constantin Din în cuvântul de deschidere le-a spus oamenilor din handbal că: „Handbalul a trăit o perioadă foarte bună din punct de vedere financiar. Să păstrăm acest trend. Vă rog să aveți grijă cum cheltuiți banii, pentru că va fi un an greu. Trebuie să fim uniți, prin puterea exemplului. Discutăm astăzi ca să devenim mai buni ca federație, cluburi și echipe naționale. Să nu vă gândiți doar la interesele cluburilor dvs.”
Din a mai spus că handbalul s-a dezvoltat în România în ultima perioadă, iar în 2023, echipele de băieți au avut ca număr o creștere de 21%, iar cele de la fete de 14%.
România are 8705 jucători de handbal
Secretarul general al FRH a anunțat că în România sunt 8705 practicanți legitimați la handbal, dintre care în ligile naționale sunt 388 de băieți și 330 de fete. Dintre cei 718 sportivi din cele două ligi naționale, 499 sunt români și 219 sunt străini.
De la aceste date și apoi în funcție de bugete, obiective și strategii, reprezentanții cluburilor și-au expus părerile referitoare la câți jucători români ar trebui să fie pe teren sau pe foaia de joc, ce criterii ar trebui să îndeplinească jucătorii străinii care vin în handbalul românesc și ce îmbunătățiri ar trebui aduse de federație.
Ce au spus reprezentanţii cluburilor în ședința Consilului de Adminsitrație
GSP vă prezintă succint ce au spus la întâlnirea de la COSR persoanele din handbal care au fost mandatate de cluburi pentru această întrunire.
Cluburile din Liga Națională Masculină:
- Dinamo / Florin Vasiliu: „Am dezvoltat sectorul sectorul juvenil, avem academie. Am adus și jucători străini cu care am dezvoltat proiectul la seniori și am încercat să aducem și jucători români. Românii care nu-și câștigă locul în echipă vrem să-i împrumutăm la alte formații ca să joace”.
- Minaur Baia Mare / Liviu Bala: „Avem colaborarea excelentă dintre Minaur Baia Mare și Academia Baia Mare. Așa au apărut jucători ca Dan Vasile, Călin Căbuț, Robert Nagy. Fiecare sportiv român trebuie să înțeleagă că nu poate arde unele etape, să se gândească la bani...Exemplul lui Tudor Buguleț, care a plecat de la noi și nu joacă la Dinamo. Orice jucător român valoros va fi introdus în teren când antrenorul considera că merită”.
- Potaissa Turda / Cosmin Sălăjean: „Minimum 8 români pe foaie și din 2026, un jucător U21 sau unul U23”.
- ACS HC Buzău 2012 / George Băducu: „Nu există fond de jucători. Nimeni nu dorește să aducă un jucător străin în detrimentul jucătorului român. Trebuie să creștem copii, să avem piramidă, continuitate... Criteriile sunt ok și acum, nu avem nimic împotrivă să avem 2 jucători români pe teren, timp de 60 de minute”.
- CSM Constanța / Silviu Băiceanu: „Propunem 7 sau 8 jucători români care pot participa la joc. Jucătorul trebuie să arate că merită să joace”.
- CSM București / Cristian Stamate: „Echilibru, cu cantitate și calitate. Chiar și cu jucătorii români buni și valoroși, este greu sa emiți pretenții în cupele europene. Pentru calitate, trebuie să investim la nivelul antrenorilor de la juniori, să avem plafoane salariile cel puțin la jucătorii tineri , la juniori. Să nu ne mai «canibalizăm». Să fie plafon la salariile jucători U23/ 8000 de lei. Nu vor muri de foame. Criteriul cel mai bun este valoarea... O sa omorâm pe cei 8 jucători străini, din cauza celor 8 români, dacă vor fi 50/50 pe foaia de joc”.
- CSM București / director general Iulian Pâslaru: „Nu cu măsuri coercitive, nu cu legi pentru a impune jucătorii români, vom rezolva problemele”.
- CSU Suceava / Iulian Andrei: „Un jucător pentru a crește în valoare trebuie să joace. Propunere : 8 jucători( pe foaia de joc) români, eligibili pentru echipa națională”.
- CSM Vaslui / Bogdan Cristea: „Minimum 8 jucători români și regula cu U21 sau U23”.
- CSM Bacău / Ionuț Rotaru: „8 jucători români pe foaie. Trebuie o linie metodică de la FRH începând cu juniori 3”.
- SCM Poli Timișoara / Alexandru Dedu: „Nivelul juniorilor este mediocru, mai ales din cauza antrenorilor. Să existe criterii de valoare pentru jucătorii străini. Nu poți să impui cine va fi în teren. Influența impresarilor este mare”.
- CSM Focșani 2007 / Viorel Ciubotaru: „Plafonarea salariilor la campionatul de tineret. Introducerea programului «plan-talent» va crea emulație”.
- Steaua / Ionuț Ciobanu: „8 jucători români pe foaie. Cine are valoare va juca. Deoarece clubul Steaua nu are sală, nu putem face piramidă de la baby handbal la juniori / tineret. Avem nevoie să rămână valabile protocoalele cu cluburile de juniori”.
- CSM Odorehiu Secuiesc / Istvan: „8 jucători români pe foaie”.
- CSM Făgăraș / Marius Gruia: „Reducerea numărului de jucători străini și aceștia să fie internaționali cu minimum o selecție. Să rămână colaborarea între cluburi la juniori”.
Cluburile din Liga Națională Feminină:
- CSM București / Răzvan Socolovici: „Valoarea jucătoarelor românce a crescut artificial cu legea «Novak». Jucătoarele românce trebuie să joace și în străinătate. Sportivele românce nu au valoare ca să suporte nivelul campionatului. În Ungaria nu sunt criterii pentru echipele care joacă în Liga Campionilor. Trebuie să creștem de jos, începând cu juniori 4, chiar dacă avem costuri foarte mari cu chiriile, pentru că nu avem sală proprie. Trebuie să avem răbdare cu juniorii. Militez pentru performanță”.
- Gloria 2018 Bistrița Năsăud / Eugen Cosma: „Din anul 2019 am făcut piramida la club. Am avut nevoie de modele, avem suporteri. Susținem modelul cu 40% jucători români pe foaia de joc. Nu sunt multe jucătoare românce bune, maximum 30-40. Nu avem antrenori buni la juniori. Nu sunt pregătiți pentru a antrena la juniori. Susținem campionatul de tineret. Trebuie dosar de licențiere la cluburi, cum este la fotbal”.
- Corona Brașov / Ionuț Necula: „Clubul nostru are istoric cu centrul de copii și juniori. S-a progresat mult pe plan local. Nu excludem sportivele străine care dau plus valoare echipei. Cine este valoros joacă. Trebuie impuse criterii valorice pentru sportivele străine care vor să joace în România”.
- Minaur Baia Mare / Daniel Kotecz: „Minaur propune minimum 40% jucători români pe foaia de joc. În Maramureș handbalul are tradiție și este foarte bine structurat cu 14 echipe de juniori și clubul emblemă de seniori, Minaur Baia Mare. Vrem în continuare să fie valabile protocoale între cluburi. Dacă Minaur face piramidă, acest lucru va duce la distrugerea unor cluburi locale de juniori”.
- Rapid / Vlad Andronescu: „Avem nevoie de valoare și concurență, dar fără obligativitate pentru a juca x sau y.. Orice limitare a sportivilor nu va duce acum la ceva bun. Este foarte bruscă trecerea de la junioare( 18 ani) , la senioare. Este nevoie de licențierea antrenorilor de la juniori. Antrenorii ar trebui specializați în Franța, Spania, Germania. Academia de handbal de la Rapid este o «vrăjeala»... Dacă nu ai pregătirea ca antrenor, ca să pregătești juniori, nu este în regulă”.
- SCM Râmnicu Vâlcea / Florin Verigeanu: „Ar fi trebuit să chem «smurdul» la echipa de tineret când am promovat junioarele. Trecerea este foarte dificilă. Trebuie antrenori pregătiți, școlarizați. Fiecare club să fie liber, pentru a-și face strategia. Propun ca din sezonul 2026-2027 , un jucător român să fie obligatoriu pe teren, în 2028-2029 , doi români, iar din 2030, 3 români. Și criterii valorice pentru sportivii străini”.
- Dunărea Brăila / Adrian Manole: „Toți vrem o națională puternică, dar ne trebuie o strategie. Propunem 40% români pe raportul de joc. Pe ultimul loc trebuie să fie partea financiara. Nu aducem jucătoare ca să stea pe bancă. Eu fac bugetul începând de jos, de la junioare. Antrenorul echipei naționale nu trebuie să cheme jucătoare care nu joacă la echipa de club. Nu trebuie să ne rugăm de cineva ca să aibă echipă în vreun oraș. Rămânem cu 10-12 echipe, facem play off... Antrenorii trebuie să se perfecționeze, dar să vină la cursuri”.
- SCM Craiova / Sorin Toacsen: „Perfecționarea antrenorilor, licențiere. Fără impunerea jucătorilor români. Cluburile să aibă piramidă. Selecționate regionale”.
- Măgura Cisnădie / Nelu Precup: „Noi suntem un club mic, o localitate mică, nu avem bani mulți. Dorim menținerea protocoalelor cu cluburile de juniori”.
- CSM Târgu Jiu / Dan Ilieș: „Trebuie să avem piramidă de la juniori 3. Antrenorii buni, trebuie plătiți bine. Propunere : să se dubleze grila de transferuri de la juniori”.
- CSM Slatina / Gigi Vîlceleanu: „50% jucătoare românce pe foaie și două în teren. Sunt foarte mari cheltuielile la echipa de tineret... Firmele nu sponsorizează pentru ca ii controlează Anaf-ul”.
- CSM Iași 2020: „Va trimte telefonic propunerile clubului”.
Președintele FRH, Constantin Din, va prezenta propunerile cluburilor în viitoarea ședință a Consiliului de Administrație, iar apoi membrii din CA vor hotărâ prin vot ce soluții vor alege pentru a mulțumi majoritatea cluburilor.
Dan Șucu achiziționează al 3-lea club de fotbal! Vestea momentului: „Lucrăm pe mai multe planuri”