Articol de Justin Gafiuc, Maria Olteanu - Publicat joi, 30 ianuarie 2025 19:08 / Actualizat joi, 30 ianuarie 2025 20:04
Delegația oficialilor celor de la Manchester United a petrecut miercuri spre joi noaptea la restaurantul Kaiamo din București, înaintea înfruntării cu FCSB, din ultima etapă a grupei unice de Europa League. Oaspeții englezi s-au delectat cu un meniu special, iar petrecerea a ținut până în creierii nopții.
FCSB - Manchester United are loc în această seară, de la ora 22:00. Partida va fi transmisă în format liveTEXT pe GSP.ro și la TV pe Prima Sport 1 și Digi Sport 1
United a ajuns miercuri seara la București, pe Aeroportul Internațional București Băneasa, iar de acolo, în jurul orei 21:00, delegația englezilor s-a deplasat la Marmorosch Hotel – Autograph by Marriott.
Mai târziu, în jurul orei 22:00, circa 30 de persoane din delegația englezilor au mers să ia cina festivă la restaurantul Kaiamo, situat în apropierea Televiziunii Române, într-o zonă de lux a Bucureștiului. Oameni din staff, din conducere și sponsori au petrecut în respectivul restaurant până după miezul nopții, în jurul orei 2:00 dimineața, din informațiile GSP.ro.
Pe lângă aceștia, la cina festivă dinaintea meciului cu FCSB a fost și rapperul britanic Achi Avelino, mare fan Manchester United, care a făcut deplasarea la București alături de echipa favorită.
Meniu personalizat pentru delegația lui United
La Kaiamo, delegația lui United a avut un meniu personalizat, pregătit de cheful Radu Ionescu-Feher.
„KAIAMO - Parisul de Est, 1895-1945.
Un meniu conceptual care transcende filosofia KAIAMO despre mâncare și cultură, oferind o călătorie înapoi în timp și spațiu, între anii 1895-1945, când Bucureștiul era văzut, recunoscut și numit 'Micul Paris' sau 'Parisul de Est'.
O influență franceză sublimă domina atmosfera în capitala României în mai multe aspecte ale vieții urbane, între sfârșitul secolului XIX și mijlocul secolului XX. Era o perioadă în care generațiile tinere mergeau să studieze la Paris și se întorceau cu o dorință puternică de a schimba societatea.
O epocă în care arta, muzica, teatrul, cinematografia, arhitectura, gastronomia și mixologia se aflau în vârful piedestalului în paginile de istorie ale țării noastre.
Astfel, iată tributul nostru. Omagiul nostru. Și viziunea noastră.
Vă invităm să gustați din această călătorie tangibilă!” a fost descrierea meniului pregătit pentru delegația celor de la Manchester United.
Felurile pregătite pentru delgația VIP a celor de la Manchester United
ACTUL 1- „La Blouse Roumaine” - sfeclă roșie • brânză de capră românească • marmelade d'échalotes
Inspirat de celebrul tablou al lui Henri Matisse din 1940, care prezintă frumusețea folclorului românesc. Preparatul încearcă să surprindă viziunea lui Matisse asupra valorilor și rădăcinilor naționale românești, prin alegerea în acest caz a unei legume rădăcinoase care se „îmbracă” într-o „bluză”, o umplutură de lactate locale, oferind un gust dulce de eșalotă și semințe de muștar murate cu miere, toate în culori asemănătoare cu cele ale operei de artă admirate acum la Musée National d'Art Moderne din Paris.
ACTUL 2 - „De la cuhnie la cuisine” - șalău • orez prăjit • bisque de homar
Contrastul dintre un ingredient local, modest precum șalăul din apele Dunării, prăjit pe cărbuni, alături de prestigiosul homar din afara granițelor noastre, gătit în stil clasic franțuzesc în forma unui bisque catifelat. Format în bucătăria clasică franțuzească la institutul culinar Le Cordon Bleu, Chef Radu a fost învățat un secret din dedesubturile gastronomiei - „în Franța, știi că un sos este bun doar atunci când poți bea un shot întreg din el”. Așadar, de ce ar fi un bisque diferit?
ACTUL 3 - “Bucur și turma sa” - miel românesc • conopidă arsă • sauce bordelaise
Bucur este legendarul cioban român despre care se spune că a fondat Bucureștiul, dându-i numele său. Deși legenda ciobanului este probabil apocrifă, numele orașului provine din povestea lui Bucur și a locuitorilor săi. În ceea ce privește narațiunea, numele Bucur este cel mai probabil legat de cuvintele românești bucurie, bucuros și a bucura, oferind o perspectivă asupra începuturilor misterioase ale acestui oraș. Acest preparat este un omagiu adus mitului lui Bucur, folosind miel românesc, un piure catifelat din conopidă arsă și un sos bordelaise intens, cu boabe proaspete de piper.
ACTUL 4- „Cine se aseamănă se adună” - cerb • ciuperci de sezon • noisette
De obicei, o filosofie ce merge dincolo de o farfurie de mâncare, în care ingredientele din același mediu pot defini armonios paleta de gusturi și arome. Carne de vânat, alune, ciuperci, ienupăr și trufe, într-o simfonie de straturi care conturează terroir-ul local al României și al produselor sale.
ACTUL 5 - „Cu Capșa pusă” - ‘Savarină’. Fait maison.
O parte din istoria României a fost scrisă în centrul Bucureștiului. Casa Capșa de pe Calea Victoriei a fost una dintre „reginele” Micului Paris, timp de peste 100 de ani. Ce s-a discutat în saloanele sale a fost atât de important încât regele Carol al II-lea a fost rugat să-l închidă. „Savarina”, sau „Savarin” în franceză, este un desert despre care se spunea că ar fi fost inventat de fapt în Paris, în jurul anului 1840, pentru Jean Anthelme Brillat-Savarin, celebrul avocat, gurmand și primul critic alimentar din lume. Aceasta este versiunea noastră a desertului emblematic. Așa că vă rog să vă simțiți liberi să vă răsfățați și să o „criticați” până la ultima mușcătură.
„Din Manchester în Parisul de Est”
Sunt onorat pentru oportunitatea de a putea să împărtășesc sistemul de valori, filozofia și perspectiva gastronomica KAIAMO cu oaspeții serii trecute de la Manchester United.
Am conturat un meniu folosind în proporție mare produse locale emblematice, cum ar fi rădăcinoasele, șalăul, carnea de miel sau vânat, și nu a putut să lipsească nostalgica savarină, toate acestea menite să dezvăluie abordarea culinara a țării noastre precum și ospitalitatea caracteristică României cu care am fost crescut de către bunici.
Am dorit să le putem arăta oaspeților că și România are frumusețile sale și cum sportul ne aduce uneori împreună în momente speciale, și gastronomia are același scop și putere.
Vreau să cred că au plecat mulțumiți și inspirați din punct de vedere gastronomic și că Bucureștiul, Parisul nostru de Est, va rămâne o amintire culinară plăcută pentru călătoria lor
- CHEF RADU IONESCU-FEHER (Proprietar & Head Chef KAIAMO)
FCSB, „BOMBĂ” financiară, după calificarea în optimile Europa League