Gazeta Sporturilor este cel mai important brand de presă sportivă din România. GSP.RO este unul dintre cele mai puternice siteuri de știri din .RO.

Istoric

Ziarul Gazeta Sporturilor a apărut prima oară pe 14 septembrie 1924, a devenit un nume respectat în perioada interbelică, a fost publicată intermitent în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a închis în perioada comunismului și a fost reînființată de Ioan Chirilă pe 24 decembrie 1989.

Istoria Gazetei Sporturilor e la fel de tumultuoasă precum cea a României din ultimii 100 de ani.

Ziarul a început să apară pe 14 septembrie 1924. Frecvența aparițiilor de atunci era de 4 zile pe săptămână.

În partea stângă a primei pagini era plasat un editorial, pe care îl scria de obicei „prim redactorul" N. Papagheorghe. Imediat sub titlu era cea mai importantă sau inedită știre a zilei. Primul număr alocă acest spațiu unei știri despre primul campionat feminin de ciclism. Nu sunt prea multe detalii despre această competiție, ci doar că a fost „câștigată de d-ra Thuault, care a parcurs cei 35 de kilometri într-o oră, 10 minute și 45 de secunde".

A supraviețuit Războiului, sufocată de comuniști, renăscută după Revoluție

În luna decembrie 1924, din cauza lipsei competițiilor sportive și a motivelor financiare, Gazeta va apărea doar de două ori pe săptămâna, iar din anul 1925 ziarul va fi publicat de trei ori pe săptămână în lunile aprilie-noiembrie și de două ori pe săptămână în timpul iernii. A apărut așa până la 14 mai 1934, când a devenit cotidian.

Primul număr a costat 3 lei, dar condițiile vremii au determinat scumpirea ziarului la 4 lei (1925) și la 6 lei în decembrie 1926, ultimul preț fiind menținut până după 1932, când ziarul își mărește formatul odată cu startul diviziei naționale de fotbal. Odată cu apariția cotidiană, în mai 1934, ziarul se ieftineşte la 3 lei.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Gazeta își încetează apariția la 2 august 1940, după 3.554 zile de apariție. Ziarul va reapărea la 6 octombrie 1940, cu un alt număr 1, și va avea 6 pagini duminica și lunea și 4 pagini în celelalte zile.

Am avut mereu o relație specială cu Gazeta Sporturilor, unde tatăl meu, Petre Gațu, a fost ziarist. Așa că îl citeam zilnic, de când am învățat să buchisesc. Devoram mai ales cronicile și informațiile despre fotbal, prima mea mare pasiune. Apoi, firește, pe cele despre handbal. În '70, când ne-am întors de la primul Mondial câștigat de România, în Franța, mama și tata îmi păstraseră toate ziarele, istoria scrisă a competiției. Vă urmăresc și pe internet și sper să mai rezistați măcar încă o sută de ani. Fiindcă prin generațiile de ziariști ai Gazetei s-a păstrat vie în timp și pasiunea oamenilor pentru sport. La mulți ani, Gazeta Sporturilor!
Cristian Gațu, dublu campion mondial de handbal

Șicane de la comuniști

Bombardamentele de la 23 august opresc apariția ziarului pentru 6 zile, dar și acest eveniment va fi depășit. Ce n-au reușit legionarii și nici arestarea lui Antonescu vor reuși comunișții.

La 19 aprilie 1945 apare Sportul popular, cu două numere pe săptămână. Gazeta începe să nu apară lunea, duminica devenind zi liberă. Din mai 1945, Sportul popular devine cotidian, iar din 26 iunie apare în format mare. Începe o nouă concurență, GSP cu Sportul popular.

Noul cotidian e susținut de noul regim instaurat în România. Gazeta încă rezistă, dar fără apariția de lunea pierde locul de pe piață.

Luna aprilie a anului 1947 îi va fi fatală. Inflația face ziarul să se scumpească de la 2.000 lei, la început de aprilie, la 7.000 lei de Paști și 10.000 lei la 17 aprilie. Sportul popular urcă prețul până la 5.000 lei, fiind subvenționat, la nevoie, de organismele de stat.

Final de drum în aprilie 1947

Gazeta apare pentru ultima dată la 17 aprilie 1947. Rămâne pe piață doar Sportul popular.

Anii de glorie ai lui Ceaușescu vor aduce schimbarea numelui ziarului, care devine Sportul, de la 11 noiembrie 1967, va apărea de 7 ori pe săptămână, mai mult decât Scânteia sau România liberă, în 4 pagini mari.

Însă de la 1 mai 1974, ziarul revine la formatul mic, ajunge la 5 apariții pe săptămână până în 1977. Încearcă din nou formatul mare, dar vine cutremurul și revine la formatul mic sub care va apărea până la 22 decembrie 1989.

Peste două zile, Sportul ia numele ziarului istoric de sport al României, Gazeta Sporturilor.

Renașterea după Revoluție

Se va începe o nouă numerotare, cu un nou număr 1, a șaptea din istorie, după cele din 1924, 1940, 1944, 1945, 1946 și 1947.

Noul cotidian rezistă pe piață în ciuda concurenței tot mai puternice, mai ales după apariția ProSport, cel mai modern ziar din acea perioadă, condus de Ovidiu Ioanițoaia și Cătălin Tolontan.

În iunie 2003, întreaga echipă de la ProSport trece la Gazeta Sporturilor, iar GSP va deveni în timp cel mai important cotidian de sport din România.

Reportaj după reportaj, investigație după investigație, GSP a devenit cel mai important brand de presă sportivă din România. Siteul GSP.RO s-a înființat în 2005 și a promovat cea mai bună echipă de online de România.

În format print, ziarul își încetează apariția în noiembrie 2023, dar continuă să ofere cele mai importante informații pe net.

Redacția Gazetei Sporturilor: Bulevardul Dimitrie Pompeiu, numărul 9-9A, clădirea Iride, Pipera, București.