ESPORTS  »  FORTNITE  »  EGAMING

O revoluție Fortnite: ce este Metaverse, noul spațiu în care sunt implicate tehnologia 5G și branduri ca Marvel și Star Wars  

Arena Margaret Court, transformată pentru jocul online Fortnite, în 2018, foto: Guliver/gettyimages
Arena Margaret Court, transformată pentru jocul online Fortnite, în 2018, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat vineri, 01 mai 2020 10:18

Metaverse ar putea fi următorul pas în lumea online, anunță Forbes. Putem să îi spunem și Magicverse (Magic Leap), Cyberverse (Huawei) sau Planet-scale AR (Niantic), nume date de fiecare companie propriei versiuni. 

Ce e Metaverse? Un spațiu virtual foarte bine definit, care oferă o experiență ce combină realitatea online cu experiențele de viață reală. Metaverse are economie proprie și canale media, oferă experiențe multiplatform. Conceptul a fost inventat de autorul SF Neal Stephenson, în 1992, în romanul Snow Crash. 

Iar una dintre companiile aflate în avangarda acestui proiect este Epic Games, care are deja o bază puternică în acest sens, prin intermediul jocului Fortnite.

Fortnite nu este, încă, un Metaverse, însă are potențial datorită popularității sale. În fiecare lună, jocul are zeci de milioane de jucători pe șapte platforme diferite, fiind primul joc cu adevărat cross-platform.

Concertele realizate în Fortnite, noua senzație din eGaming

Spre exemplu, un eveniment din show-ul „Astronomical” al lui Travis Scott din 24 aprilie a adunat 12,3 milioane de jucători, ceea ce reprezintă un record doborât după ce tot un concert în Fortnite adunase în luna februarie 10 milioane de jucători. Ambele clipuri au în prezent zeci de milioane de vizualizări pe youtube. În total, Travis Scott a adunat 27,7 milioane de jucători în cele cinci evenimente ale show-ului susținut până pe 27 aprilie.

În cadrul show-ului susținut în jocul Fortnite, Travis Scott s-a teleportat în forma unui personaj cât un zgârie-nori și a interpretat cele mai populare melodii ale sale, dar a și lansat o piesă nouă intitulată „The Scotts”, alături de Kidi Cudi. Jucătorii au afirmat despre show că este „uimitor” și „spectaculos” și au sărbătorit evenimentul cu iteme exclusive în joc și călătorii psihedelice în spațiu.

Colaborări cu Marvel și Star Wars

Epic Games a reușit să atragă în cadrul jocului nu doar vedete ci are colaborări și cu branduri ca Marvel și Star Wars prin intermediul cărora au introdus în joc iteme populare din filmele realizate de cele două branduri pe care jucătorii le pot obține pentru avatarurile lor.

Compania care gestionează jocul Fortnite a introdus în joc și modulul „Party Royale”: dacă te-ai săturat să te lupți, atunci te poți relaxa cu prietenii tot în joc. Acest spațiu social virtual e un experiment și demonstrează că Fortnite evoluează și se transformă prin oferirea tuturor tipurilor de experiențe. „Party Royale” poate fi deschis creatorilor și are potențial să se extindă.

„Magicverse, un cămin virtual pentru expresiile creative”

Deși e aproape, Fortnite nu a ajuns încă la potențialul a ceea ce ar însemna Metaverse, adică o lume virtuală reală. Magic Leap, care și-a denumit această tehnologie Magicverse susține: „Magicverse este dinamic, e viu și e un cămin virtual pentru expresiile creative interminabile ale vieții umane. De asemenea, poate deveni un mijloc care poate lega o comunitate împreună prin servicii publice partajate.”

Ce e „calculul spațial” și realitatea extinsă

O altă caracteristică a Metaverse este „Calculul spațial” sau realitatea extinsă (XR) - un termen umbrelă pentru realitatea virtuală, augmentată și mixtă. Este practica utilizării spațiului fizic ca interfață de calculator. 

Până acum am interacționat cu lumea virtuală prin intermediul dispozitivelor prin care tastam sau foloseam touch și un ecran. UI-ul pentru Metaverse va fi complet diferit. Vom putea controla realitatea extinsă prin intermediul ochilor, cu gesturile corpului, cu mâinile sau cu vocea. Hardware-ul va fi invizibil. Conceptul calculatoarelor fixe și privirea spre un ecran pentru a interacționa online va fi de domeniul trecutului.

Pentru a facilita toată această experiență, va fi nevoie de rețele wirelles de mare viteză, adică 5G, dar nu numai. Totuși, Metaverse rămâne o tehnologie masivă de dezvoltat și va mai dura ani până se va ajunge la întregul ei potențial. Perioada de distanțare socială impusă de pandemia de Covid-19 au făcut, însă, discuțiile din jurul ei mai relevante, oamenii având nevoie să fie conectați în moduri noi și semnificative.

Citește și alte știri despre eSports:

Peste 27 de milioane de jucători prezenți la concertul lui Travis Scott

Epic Games anunță un turneu de Fortnite cu premii de 2 milioane de dolari

eCupa României. VIDEO » Gaz Metan și CFR Cluj sunt în semifinale

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Diverse
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
Nationala
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
A marcat pentru România U20, apoi a făcut tărăboi la interviu: „Nu-mi vine să cred prin ce trec! Antrenorul nu mă ia în considerare”
Nationala
A marcat pentru România U20, apoi a făcut tărăboi la interviu: „Nu-mi vine să cred prin ce trec! Antrenorul nu mă ia în considerare”

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează