Articol de Cătălin Popescu - Publicat vineri, 25 septembrie 2015 00:00
Steaua s-a impus greu în fața copiilor de la U Cluj, făcînd un meci modest, dar a fost salvată de golul lui Tahar, venit la singura greșeală a defensivei gazdelor.
În vreme ce Steaua, campioana României, cea mai titrată formație de la noi și o echipă cu performanțe europene, se chinuie să strîngă 2.000 de oameni la un meci acasă, pe Cluj Arena s-au adunat aseară peste 15.000 de oameni pe o ploaie chinuitoare. Asta în condițiile în care U Cluj e o echipă de puști, care părea o victimă sigură în fața campioanei.
Așa a considerat și Rădoi, care și-a permis să lase la București cîțiva titulari, precum Toșca, Filip sau Stanciu. De asemenea, între buturi l-a trimis pe Cojocaru, care nu mai fusese titular de mai bine de o lună, de pe 20 august, cînd a încasat 3 goluri de la Rosenborg la București. Dar pe teren nu joacă salariile sau renumele. Clujenii au arătat încă din startul partidei ceva ce Steaua a pierdut de vreun an de zile, plăcerea de a juca fotbal.
Lecția clujeană
Elevii lui Marius Popescu n-au refuzat jocul, n-au bubuit mingile. S-au așezat bine în teren, au combinat și au construit cu răbdare. Puteau da lovitura după nici un sfert de oră, dar Greu, scăpat singur cu Cojocaru după o gafă a lui Varela, a șutat modest. Roș-albaștrii nu s-au trezit și au continuat cu același joc obositor, fără creativitate. Posesia le-a aparținut, dar n-au găsit deloc culoare spre poarta adversă.
De partea cealaltă, clujenii au arătat mai multe: trasee de joc, scheme la fazele fixe și multă dorință. Entuziasmul tinereții n-a fost însă de ajuns ca gazdele să intre la vestiare în avantaj, deși Kovacs a executat bine o lovitură liberă înainte de pauză, dar același Cojocaru s-a opus. S-a mers așa la cabine, fără nici o ocazie în dreptul Stelei, iar impresia era schimbată: U Cluj părea că ar putea să se califice.
Studenții maturi
Tresărirea de orgoliu a roș-albaștrilor a întîrziat și după pauză. Steliștii nu s-au aruncat în atac, au așteptat ca entuziasmul gazdelor să dispară, însă alb-negrii au arătat o maturitate în joc incredibilă. Foarte calmi și siguri pe ei, fotbaliștii care în mare parte sînt încă pe băncile școlii, studenți fiind, au continuat să-i enerveze pe steliști.
Primul șut pe poartă al bucureștenilor a venit în minutul 54, cînd Chipciu l-a luat la țintă pe portar cu un șut din unghi. La gazde a ieșit "veteranul" Kovacs, de 22 de ani, iar ofensiva a avut de suferit. Ce-i drept, nu mai mult decît cea stelistă.
Tade s-a împiedicat în minge, Enceanu a centrat prin spatele porții, iar Popa a continuat să alerge în zadar. În schimb, cînd în sfîrșit au ajuns la finalizare, steliștii s-au crezut brazilieni, Papp încercînd să marcheze cu călcîiul, deși putea șuta normal (78).
Eroarea fatală
Meciul părea că se duce în prelungiri, ceea ce clujenii ar fi meritat cu prisosință. Însă tînăra apărare a "șepcilor roșii" a greșit. Adi Popa a trimis în sfîrșit o minge bună în careu, Cîndea a luftat, iar Tahar, nemarcat, a trimis cu capul din 4 metri, reușind să deschidă scorul.
Clujenii n-au mai avut puterea să se arunce în atac, iar Steaua s-a salvat de la o nouă umilință, terminînd meciul cu trageri de timp. Tinerii lui Marius Popescu părăsesc competiția cu capul sus, după o replică dîrză dată campioanei României.
Breeveld, iertat de "roșu"
În minutul 71, arbitrul Denis Haidiner a luat o decizie greșită. "Centralul" de doar 23 de ani nu i-a acordat un cartonaș galben lui Nicandro Breveeld după un fault din spate al acestuia asupra lui Calcan. Mijlocașul Stelei mai avea un avertisment din prima repriză ceea ce înseamnă că ar fi trebuit să fie eliminat. Haidiner a fluierat fault, însă l-a iertat pe Breeveld de cartonașul galben.
"Ne-am chinuit puțin. Am întîlnit o echipă tînără și foarte bună. Am suferit în special în prima repriză, jucătorii au intrat relaxați. În a doua repriză, clujenii nici nu au mai ajuns la noi la poartă. Important e că ne-am calificat"
Nicolae Dică, antrenor secund Steaua"Echipa asta s-a format acum 7 săptămîni. N-avem experiență, cei mai maturi jucători au 22 de ani și cu toate acestea am ținut piept Stelei. Sînt mîndru de jucătorii mei și îi felicit, dar îi avertizez că avem meci greu cu Pîncota etapa viitoare"
Marius Popescu, antrenor U Cluj"Ne-am ridicat la nivelul Stelei, i-am ținut piept 80 de minute. Am fi putut să marcăm în prima repriză, dacă o făceam cred că reușeam surpriza. M-am simțit bine să joc împotriva unor jucători cu salarii de 30.000 de euro"
Andreas Calcan, mijlocaș U Cluj"Ne-am făcut singuri meciul complicat, am intrat relaxați pe teren. Ne îngrijorează că marcăm greu, dar sper ca asta să se schimbe cît mai repede"
Rareș Enceanu, mijlocaș Steaua"Breeveld a făcut 19 faulturi, merita 4 galbene, dar asta e. Eu sînt mulțumit de cum ne-am prezentat, nu am ce să le reproșez jucătorilor mei. Steaua a jucat modest pentru că nu am lăsat-o noi să joace mai bine"
Marius Popescu, antrenor U Cluj
2 luniar plăti conducerea lui U Cluj salariile tuturor jucătorilor cu cei 30.000 de euro pe care-i cîștigă Chipciu într-o lună
4.800 €e media salarială la formația clujeană. La Steaua cel mai mic salariu îl are Mihalcea: 36.000 de euro pe an
20,09ani a fost media de vîrstă a titularilor de la U Cluj, aceasta fiind cea mai tînără echipă din primele două eșaloane
U Cluj - Steaua 0-1
Au marcat: Tahar (81)
U Cluj: Niczuly - Dulap, Fl. Cordoş, R. Crişan (Cocină, 61), Hampea - Cîndea, Kovacs (Boboc, 57) - P. Popescu, Calcan, Greu (Tarcea, 76) - Schieb. Antrenor: Marius Popescu
Steaua: Cojocaru - Papp, Carp, Varela, Guilherme - Breeveld, Muniru (Tahar, 66) - Enceanu, Chipciu (Tudorie, 87), Ad. Popa - Tade (Hamroun, 79). Antrenor: Mirel Rădoi