Articol de Eduard Apostol - Publicat joi, 16 mai 2024 16:42 / Actualizat joi, 16 mai 2024 19:54
Florin Maxim, 43 de ani, a explicat cum își ține tensiunea sub control, după ce și-a depistat probleme cardiace. Antrenorul momentului a povestit de ce Andrei Hergheligiu este un executant de elită la penalty-uri, comparându-l cu fostul mare internațional spaniol Gaizka Mendieta
Florin Maxim și Corvinul au încheiat en fanfare un sezon remarcabil, cucerind azi-noapte Cupa României, la Sibiu, după penalty-urile de departajare cu Oțelul Galați.
Antrenorul de 43 de ani a savurat succesul cu echipa sa, explicând apoi, la conferința de presă, care este crezul său în meseria pe care o face. După ce și-a început cariera la FC Voluntari, la juniori, apoi ca antrenor secund, a fost antrenor principal la Șelimbăr, iar din 2021 este la Corvinul.
Pe hunedoreni i-a promovat vara trecută din Liga 3, sperând ca gruparea să aibă drept de promovare în proximul sezon, din partea FRF.
Florin Maxim a privit penalty-urile: „Nu vreau să par de piatră, dar băieții trebuie să facă tot ce-am stabilit”
Formația din eșalonul secund tocmai a cucerit Cupa României, se pregătește de fiesta din oraș.
„Era singurul obiectiv palpabil pentru noi. Dacă nu crezi, nu ți se întâmplă lucruri. La un moment dat, simțeam că nu ne atinge nimic, ci trebuie doar să stăm în picioare. Am făcut niște lucruri notabile, pentru noi, în primul rând, pentru familiile noastre, apoi pentru ceilalți. Este al 13-lea meci în decurs de 48 sau 49 de zile”, a explicat Florin Maxim.
Antrenorului i-au fost depistate mai de mult probleme cardiace, dar fostul apărător de bandă stângă a explicat că reușește să țină situația sub control. A avut puterea să se uite și la penalty-uri, spre deosebire de omologul său Dorinel Munteanu.
„Iau pastile, îmi țin tensiunea sub control. Bine că am depistat această problemă pe care o am, nu poate fi controlată. N-am avut nicio problemă. Nu vreau să par de piatră, dar când pregătești fiecare zi, parcă ești stors... În timpul meciului, băieții trebuie să facă tot ce-am stabilit.
La penalty-uri e și meritul mare al lui Lefter. E băiat de lot național, foarte muncitor, era momentul lui. De când am venit eu la echipă, aproape tot timpul a fost titular”, a mai declarat tehnicianul.
Hergheligiu comparat cu Mendieta: „Țintuiește portarul cu o privire”
Andrei Herghelegiu, 32 de ani, a executat penalty-ul decisiv, cu finețe. O execuție din gleznă, pe jos, la firul ierbii, portarul advers a rămas pironit pe linia porții, în timp ce mingea s-a scurs în poartă. Florin Maxim nu a fost surprins peste măsură de opțiunea lui Hergheligiu.
„Este un executant foarte, foarte bun. Pot spune că am fost inspirat, am vrut să-l pun să bată, dar el a fost și mai inspirat decât mine, a vrut al 5-lea. Așa e, când toți gândim pozitiv, lucrurile se întâmplă.
Dacă nu mă credeți, faceți un concurs cu Hergheligiu, puneți portarii și vedeți ce executant este. N-am văzut așa ceva! Țintuiește portarul cu o privire. Nu e întâmplător. Poate Gaizxa Mendieta mai avea astfel de lovituri.
Așa bate. E vorba de antrenament. Rămâne după pregătiri, are pariuri cu portarii, chiar îi enervează”, a spus Maxim.
Mendieta, acum în vârstă de 50 de ani, a fost un fotbalist de excepție la începutul anilor 2000. Mijlocașul basc și-a început cariera la Valencia, cu care a ajuns de două ori în finala Champions League. A mai fost la Lazio, Barcelona și Middlesbrough.
40de selecții și 8 goluri a adunat Mendieta pentru naționala Spaniei
8echipe a adunat Herghelegiu în carieră: Poli Iași, Universitatea Craiova, FC Botoșani, Luceafărul Oradea, Hermannstadt, Mioveni, Chiajna și Corvinul