Articol de GSP - Publicat miercuri, 05 noiembrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 05 noiembrie 2014 13:23
Pe locul 17, cu 9 puncte obţinute în 13 meciuri şi cu 8 înfrîngeri încasate, Rapidul gîfîie. În situaţia financiară actuală, fără bani de transferuri şi cu bugetul de salarii completat în ultimul moment, clubul alb-vişiniu nu numai că nu poate să îşi recapete gloria, dar se îndreaptă rapid spre Liga a doua.
Dincolo de oficialii clubului, care par depăşiţi de situaţie, fanii pot pune umărul la revenirea Rapidului în elita fotbalului românesc. Cum? Iată 3 propuneri:
1. Rapidul are, probabil, cea mai mică asistenţă din istorie! Dacă în sezonul 2010-2011, rapidiştii aveau o medie de 7.690 de spectatori pe teren propriu, asistenţa a fost în declin în ultimele 3 sezoane şi a atins nadirul în acest sezon. După 13 etape, în medie, doar 3.215 fani au venit să-şi vadă echipa favorită în Giuleşti, deşi trupa lui Marian Rada a jucat ambele derby-uri, cu Steaua şi Dinamo, acasă.
Galeria a beneficiat de mult mai puţine locuri decît de obicei, din cauza restricţiilor de infrastructură, dar trendul descendent este vizibil de cîţiva ani buni. De exemplu, în ultimul sezon de Liga 1, Rapidul a adus pe stadionul de acasă doar 3.660 de fani, în medie. Într-o perioadă în care fiecare cent contează, rapidiştii îşi pot ajuta echipa simplu: venind să o vadă.
2. Rapid are cel mai slab parcurs în primele 13 etape din ultimii 63 de ani, mai exact din 1951, atunci cînd "vicecampioana" ediţiei 1950 cumulase doar doua victorii şi o remiză. Dar are o istorie bogată, o poveste care vinde şi mii de fani.
Fanii pot încerca să caute noi sponsori pentru echipa din Grant. Cum Valerii Moraru nu dă semne că se descurcă singur, fanii rapidişti ar putea încerca la "clienţii" tradiţionali. Ar fi momentul să se organizeze în grupuri de lobby pe lîngă oameni de afaceri de calibru, de tipul lui Adrian Porumboiu.
3. U Cluj a lansat moda chetelor, Rapidul a continuat-o anul trecut. Într-un sondaj IRES, 6% dintre fani se declarau rapidişti, a treia forţă după Steaua şi Dinamo, iar momentul ca acest lucru să se vadă a sosit.
Pentru un club care s-a plîns mereu că nu îşi poate decide singur soarta, Rapidul are şansa să rămîna pe linia de plutire şi dacă taie din cheltuielile mărunte, acolo unde fanii pot interveni.