Articol de GSP - Publicat luni, 12 decembrie 2022 09:10 / Actualizat luni, 12 decembrie 2022 10:42
Pe 12 decembrie 1983, la București, se stingea din viață unul dintre cei mai valoroși și mai iubiți actori români, Amza Pellea. Avea numai 52 de ani. Cauza morții premature? Cancer pulmonar!
- Nu rata alte episoade #RETROGSP de colecție
Cel care a rămas în memoria spectatorilor în special pentru rolurile din „Mihai Viteazul”, „Dacii” sau „Nea Mărin miliardar” a fost și un uriaș suporter al Științei. Născut în localitatea doljeană Băilești, pe 7 aprilie 1931, el a iubit cu patimă culorile alb-albastre, luând drumul „Centralului” ori de câte ori îi permitea programul.
La 39 de ani de la dispariția lui Amza Pellea, Gazeta vă oferă o tabletă inedită scrisă de regretatul artist în aprilie 1974, când Craiova se pregătea să cucerească primul său titlu. Ziarul care l-a găzduit este unul mai puțin cunoscut, „Satul socialist”, cotidianul editat de Uniunea Națională a Cooperativelor Agricole de Producție!
„Între noi, microbiştii Craiovei...”
Mă fraţilor, s-or supăra unii pe mine, da' ce am pe suflet tot trebuie să zic, că altminteri mi se adună schiere multă și când mi s-o vărsa-n sânge mă fac din om cumsecade omu’ dracu' şi n-aş vrea.
De-aia, mai bine, ce am pe suflet zic. Io bag samă, în sfârşit, anu' ăsta o să fie pentru toată suflarea oltenească anu’ ăl mare. Anu’ ăsta musai luăm campionatu’ la fotbal. Tare m-aş bucura, di ce să mint, să iese oltenii pe locu’ întâi.
Acuşica, fie vorba-ntre noi, nici anu’ trecut nu cherdurăm campionatu’. Păi, nu-l cherdurăm, îl deterăm singuri, dă bună voie. Mă, frate-mio, ce-ntristare fu anu’ trecut pe chestia asta, auzi! Toată lumea ierea supărată. Pă’, mă dusăi io să cumpăr o coasă și ăla di la magazin zice:
- Ia lasă-mă, mă «colectivă», în pace. Iote di ce îi arde lui. Noi cherdem campionatu’ și lui îi arde de coasă.
Dacă văzui că omu’ ie supărat rău, detei să plec, da' iel:
- Ce faci mă, pleci neplătit?
- Pă’, ce să plătesc, dacă nu-mi deteși coasa?
- Nu-ţi detei? Bine-ți făcui! Și să nu mai vii dupe cumpărături când cherde Universitatea Craiova că nu vând!
- Pă’, di ce?
- Sunt microbist, d-aia!
- Da' când câştigă, dai mai ieftin?
- Mă, dacă luăm campionatu’, dau gratis!
Aici e nădejdea mea anu’ ăsta, c-aş avea nevoie de nişte scule, o cazma şi nişte sape. Da’ bag samă, anu’ ăsta, dacă să ţine ăla di la magazin de cuvânt şi dă pă gratis, fac rost de ele.
Mă copii, mă... ăştia di la Universitatea, fiț' cu ochii-n patru că o țară-ntreagă ie cu ochii pe voi. Cât despre mine, nu mai vorbesc. Aia ie..."
14,6 milioane de spectatori plătitoria avut „Nea Mărin miliardar”, cel mai vizionat film românesc din istorie. „Mihai Viteazul” e pe locul 3 în acest top, cu 13,3 milioane, iar „Dacii” pe 4, cu 13,1 milioane
10 citate ale lui Amza Pellea
Oamenii se nasc, trăiesc şi mor copii.
Timpul şterge... Da, dar el ştie să păstreze - ca nimeni altul - ceea ce nu trebuie pierdut...
Munca cu drag, aer curat, suflet curat - aștea-s cele mai bune doftorii din lume.
Nu e nimic în lume mai scump decât sănătatea şi nimic mai frumos ca omul sănătos şi la trup, şi la suflet. Că degeaba eşti sănătos ca un taur, dacă umbli toată ziua bosumflat şi nu te bucuri de viaţă, de parcă ai avea bătături pe suflet.
Visam să-l interpretez pe Mihai Viteazul de mult, în taină, fără să fiu convins că mi se va oferi vreodată acest prilej. În timpul studenției, în anii '53-'54, regretatul machior Romaniță, în timp ce-mi aplica o barbă pentru «Pescărușul» lui Cehov, exclamase: «Domnule, fantastic semeni cu Mihai Viteazul!». Poate că de la această întâmplare simplă am început să sper că voi interpreta cândva acest rol.
Că arta cere sacrificii nu e o vorbă-n vânt. La Călugăreni, am filmat pe o căldură de 40 de grade. Altădată, la Babele, vântul bătea cu 140 de kilometri pe oră. Georgică Cornea, operatorul, începuse să râdă: «Hai, mă, ridicați, ce faceți bancuri...». Dar frații Buzești și Mihai Viteazul erau ținuți la pământ nu de turci, nu de bancuri, ci de vânt. Iar altădată, la Sibiu, am stat în apa Cibinului ca să se tragă un singur cadru două ore. Și ningea...
Scopul primordial al oricărui teatru rămâne cel formativ, educativ. Teatrul trebuie să înalțe omul. Nu mă interesează un alt fel de teatru!
Jumătate din succes ţine de ceea ce spunem noi, cealaltă jumătate ţine de disponibilitatea spectatorului de a râde.
Oltenilor le merge mintea mai repede decât se pot exprima verbal.
De câte ori merg cu trenul în partea Olteniei, mă bucur foarte mult; se simte cum trenul începe să înmagazineze Oltenia, se schimbă ritmul conversaţiei, totul devine mai hazliu.