Articol de Marius Mărgărit - Publicat marti, 07 noiembrie 2023 13:11 / Actualizat marti, 07 noiembrie 2023 16:52
Partida Hermannstadt - CFR Cluj 1-0, de luni seară, a tras cortina peste turul sezonului regulat cu o surpriză: victoria sibienilor, prin golul senzațional al lui Neguț, rezultat care a adus și schimbări spectaculoase la nivelul zonei play-off.
Grație succesului cu ardelenii, elevi lui Marius Măldărășanu au urcat pe locul 4 și au coborât Farul, campioana en titre, în afara primelor 6 poziții.
Făcând o comparație cu clasamentul de la vârful ierarhiei sezonului trecut, după 15 runde, numai 5 echipe se mai regăsesc în Top 6, FCSB, CFR, Rapid, Hermannstadt și Universitatea Craiova. Au ieșit constănțenii, în schimb a apărut surprinzătoarea Petrolul.
1. FCSB, cea mai mare ascensiune
Părea că în acest campionat FCSB nu va avea adversar. După etapa a 13-a avea 3 puncte distanță de CFR și 7 de Rapid. Remiza cu Petrolul (2-2) și înfrângerea de acasă cu giuleștenii (1-2) au risipit avansul, acum FCSB terminând turul regulat pe primul loc, dar la numai un punct în fața ardelenilor și la două de Rapid.
În ciuda crizei de rezultate în ultimele runde, roș-albaștrii au înregistrat cel mai mare salt comparativ cu sezonul trecut, avansând 5 locuri, de pe 6 pe 1. Au adunat cu 8 puncte mai mult, având 3 victorii în plus (9-6) și de două ori mai puține înfrângeri (2-4).
2. CFR Cluj, în pierdere de viteză
Cu o echipă mult remaniată și cu un nou antrenor, Andrea Mandorlini, care a schimbat stilul de joc, CFR nu era creditată cu mari șanse la lupta pentru titlu în acest campionat.
Și totuși, ardelenii au încheiat turul regulat tot pe 2, dar cu 4 puncte mai puțin decât anul trecut. La capitolul victorii au un pasiv de două (9-11), dar au marcat mai mult (28-26).
3. Rapid, constantă
Giuleștenii și-au anunțat ca obiectiv clasarea pe locurile 1-3 și implicarea în lupta pentru titlu. Au acumulat același număr de puncte ca anul trecut după 15 etape, adică 29.
Au însă cel mai bun atac din primul eșalon, cu 31 de goluri înscrise, cu 14 mai multe ca în sezonul precedent, dar și o apărare mai permisivă, cu 17 goluri încasate față de 10.
4. Hermannstadt, mai sus cu un loc
Hermannstadt a fost în primele 6 și anul trecut la jumătatea sezonului regulat. Doar că acum, grație victoriei cu CFR, a urcat un loc mai sus, deși are același număr de puncte ca atunci, 23. Acumulate cu o victorie în plus și mai puține înfrângeri (2-4), dar și cu o eficacitate mai redusă (23-19).
Probabil că băieții lui Măldărășanu ar fi fost și anul trecut în play-off și la finalul sezonului regulat dacă echipa, din vina conducerii de atunci, n-ar fi fost penalizată cu 9 puncte pentru datorii neachitate, în decembrie 2022.
VIDEO Andrei Cristea nu are milă de FCSB: „Club dezorganizat, nepregătit să treacă peste momente grele”
5. Universitatea Craiova, mai jos cu o treaptă
O altă eternă candidată la titlu, Universitatea Craiova, a rămas în zona play-off, în ciuda rezultatelor oscilante, dar cu un loc mai jos față de anul trecut. A adunat doar 23 de puncte față de 25, a marcat ceva mai mult (21-19), dar are și o victorie mai puțin (6-7).
6. Surpriza Petrolul
După începutul ezitant de sezon, părea că ploieștenii vor avea griji pentru evitarea retrogradării. Și-au revenit pe parcurs, au câștigat în Giulești și în Bănie, cu Universitatea, au terminat la egalitate cu FCSB și cu Sepsi, astfel că au intrat pe furiș în Top 6.
Petrolul a reușit cu numai un punct mai mult, dar a „ciugulit" serios și din cele 9 remize, 7 mai multe decât sezonul precedent.
7. S-a stins Farul
Cea mai abruptă cădere a înregistrat-o campioana en titre, Farul, care a ieșit în afara Top 6, aflându-se pe locul 7, după ce anul trecut, după 15 rude, era lider.
Avea atunci 34 de puncte, acum a strâns numai 21. Patru victorii mai puține (6-10) și golaveraj negativ (21-23)!, cu un deficit de 7 goluri înscrise. Iar jocul nu le dă speranțe "marinarilor" că ar putea reveni în zona play-off, la care mai speră și Sepsi, U Cluj și chiar UTA, aflate la numai 2-3 puncte în urmă.