Articol de GSP - Publicat sambata, 14 martie 2020 14:56
Ion Traian Ștefănescu, fost conducător al Universității Craiova, a murit azi, la vârsta de 78 de ani.
„A murit prof. univ. dr. Ion Traian Ștefănescu, șef promoție 1965 Facultatea de Drept București, ultimul prim-secretar al Doljului, cel care a salvat statuia lui Oblemenco de furia lui Emil Bobu, s-a opus mai marilor zilei unei colaborări tip cartel cu Dinamo și Steaua, așa cum i s-a propus, s-a implicat direct în bunul mers al echipei în acei ani grei, 1988, 1989 și multe alte fapte bune”, a anunțat pe facebook jurnalistul craiovean Ion Jianu.
Ștefănescu a fost membru al CC în Partidul Comunist Român și prim-secretar al județului Dolj. Fost absolvent al Facultății de Drept, Ștefănescu a condus Universitatea Craiova după perioada „Craiova Maxima” și a fost decisiv în două rânduri pentru echipa alb-albastră.
1. L-a numit pe Sorin Cârțu antrenor
În sezonul 1988-199, Universitatea a avut trei înfrângeri în primele trei etape, cu nou-promovatele FC Bihor, 0-2, și Inter Sibiu, 1-2, și cu FC Argeș, 0-5. Ștefănescu a decis înlocuirea antrenorului Gheorghe Constantin . Deși avea mai multe variante, Ion Traian Ștefănescu a decis să-l aducă pe Sorin Cârțu, cei care avea 33 de ani și era antrenor și jucător la Electroputere Craiova, în Divizia B, echipă care avea rezultate bune și un joc spectaculos. În discuția cu Ion Traian Ștefănescu, Cârțu, întrebat dacă-și dorește o casă sau o mașină, a spus că vrea să-i fie judecate rezultatele la finalul anului și nu vrea să aibă „prietenii” cu Steaua și Dinamo.
„I-am solicitat însă prim-secretarului, Ion Traian Ştefănescu, ca la echipă să nu fie nici un fel de presiuni în favoarea unor alte cluburi. Universitatea începuse să joace pe prietenie cu Steaua, Dinamo, dar şi cu alte protejate ale anilor de atunci, Victoria, FC Olt şi Flacăra Moreni. La fel de adevărat este şi că existau presiuni politice pe diferite filiere pentru aceste echipe. Oricum, lui Ion Traian Ştefănescu i-am cerut să nu fiu frate cu Dinamo şi Steaua. Exact aşa i-am spus. Terminasem turul la -4, ceea ce era o premieră negativă pentru Craiova. Sincer, eu nu prea mai aveam speranţe că voi fi menţinut în funcţie. Traian Ştefănescu însă îmi promisese că voi fi tras la răspundere numai din retur, şi s-a ţinut de cuvânt. Era un om de altă factură decât majoritatea responsabililor politici de atunci”
Sorin Cârțu, pentru jurnalul.antena3.ro.
Craiova a terminat acel sezon în afara locurilor de cupe europene, pe 5, la egalitate cu Flacăra Moreni. În următorul sezon, Craiova a obținut victorii importante, cu Dinamo și Craiova.
2. L-a adus înapoi pe Gică Popescu
Ion Traian Ștefănescu s-a implicat și în aducerea lui Gică Popescu de la Steaua înapoi la Craiova. În toamna lui 1987, Popescu, titular la Universitatea, a plecat la Steaua, fiind înrolat în armată. La finalul sezonului 1987-1988, Gică Popescu, după o discuție cu tatăl său, a decis să revină la Craiova, dar Steaua nu era de acord. Fundașul a fugit din căminul în care stătea și a fost dus la Olănești și în Bulgaria. Ulterior, în prima etapă a sezonului 1988-1989, oltenii plănuiau să-l folosească pe Popescu în primul meci, cu FC Bihor, pentru ca Steaua să nu-l mai poată legitima.
Înainte de meci, Ștefănescu a vorbit oficialii celor de la FC Bihor și cu oficialii prezenți la meci ca să păstreze secret faptul că Gică Popescu este pe foaia de joc pentru ca cei de la Steaua să nu afle. „Eu mă am grijă de tine după ce se termină meciul”, i-a spus conducătorul lui Gică Popescu, iar după aceea s-a ocupat de trecerea în rezervă a lui Popescu și ca acesta să nu aibă probleme după fuga de la clubul militar.
Citește și:
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat
FCSB se pregătește să-l înfrunte pe „Mentalistul” lui Olympiakos » Dușman al fotbalului modern