Articol de Viorel Tudorache - Publicat marti, 29 iunie 2021 12:59 / Actualizat marti, 29 iunie 2021 13:10
Tribunalul București a acceptat luni, 28 iunie, cererea clubului Dinamo și a desemnat ca administrator judiciar provizoriu societatea RTZ&Partners SPRL - Filiala Bucureşti, condusă de Răzvan Zăvăleanu. Clubul din „Ștefan cel Mare” a intrat din nou în insolvență după șapte ani, ca o ultimă măsură prin care încearcă să redreseze situația financiară catastrofală.
Cuantumul datoriilor este de 6 milioane de euro la finalul lui 2020, conform datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, dar restanțele ar depăși de fapt 7 milioane de euro, conform declarațiilor lui Ioan Andone.
- Bună ziua, domnule Zăvăleanu. Cum ați evalua, pe scurt, dosarul Dinamo?
- Suntem în stadiul incipient al analizei. Abia am început să studiem documentele și nu am, deocamdată, o imagine realistă asupra a ceea ce se întâmplă acolo. Este evident că lucrurile sunt complicate în stadiul acesta, nu ne îmbătăm cu apă rece că vom trece foarte ușor prin procedura asta de insolvență.
Am convingerea că muncind toți, împreună cu oamenii ăștia care se implică atât de tare, mă refer la suporterii inimoși, vom reuși să salvăm Dinamo.
- Îi asigurați pe suporteri că veți salva Dinamo?
- Vreau să fie convinși că ne vom da tot interesul și ne vom pune toate cunoștințele în slujba acestui deziderat de a salva clubul. Suntem conștienți că Dinamo înseamnă dincolo de o companie obișnuită o stare de spirit și implicațiile sociale sunt deosebite.
E vorba de un brand intangibil, cel puțin din punct de vedere fotbalistic, așa cum mai sunt puține branduri în România. Am venit aici cu convingerea că vom salva acest brand.
Administrator judiciar Dinamo: „Avem nevoie de trei săptămâni ca să ajungem la realitate cu informațiile”
- Care ar fi primul pas?
- Pfuu. Primul pas ar fi să ne formăm o imagine asupra realității, din punct de vedere procedural. N-aș putea spune nimic concret astăzi despre ce acțiuni urmează să întreprindem. Probabil, că avem nevoie de trei săptămâni ca să ajungem la realitate cu informațiile.
- Până la urmă ce datorii sunt? Șase milioane de euro, șapte milioane?
- N-are niciun rost să speculăm în momentul acesta, pentru că valoarea datoriilor ne-o va da tabelul de creditori în funcție de declarațiile de creanțe care se vor depune. Astăzi putem doar să speculăm că sunt datorii la jucători, la furnizori, dar n-are rost.
Am văzut prin presă tot felul de sume. Ba trei, ba șase, ba șapte. Azi nu există o certitudine. Unele dintre creanțe sunt prescrise. Unii dintre creditori, vă spun din experiență, nu-și depun declarații de creanță.
Jucătorii fără contracte de muncă, în pericol
- Ce șanse au jucătorii și angajații să-și primească restanțele salariale?
- Contractele individuale de muncă se plătesc întotdeauna cu prioritate. Eu nu știu ce contracte au jucătorii, n-am văzut niciun contract. De asta, am spus o chestie la modul general valabil referitor la contractele de muncă.
- Dacă nu au contracte de muncă s-ar putea să aibă probleme în a-și recupera banii?
- Dacă nu au contracte de muncă, o să vedem. Sunt foarte multe necunoscute azi. Un Plan de reorganizare se întocmește raportat la două mari aspecte. Unul va fi evaluarea patrimoniului, și doi valoarea datoriilor. În funcție de lucrurile astea pe care o să le aflăm în urma întocmiri tabelului de creditori vom putea spune cine și câți bani va primi prin Planul de reorganizare.
Ce spune despre riscul penalizării cu 9 puncte
- Planul de reorganizare va fi confirmat de judecătorul sindic până la 30 noiembrie, așa cum spun experții în licențiere, pentru ca Dinamo să nu fie penalizată cu 9 puncte?
- Cred că termenul de 30 noiembrie n-ar nicio legătură cu procedura asta. Nu văd un pericol foarte mare. O să vedem cum vor evolua lucrurile între timp, dar cred că termenul până la care trebuie să avem Planul de reorganizare confirmat este primul trimestru al anului viitor. Adică până când trebuie depusă documentația de licențiere pentru sezonul următor.
- Fără a risca depunctarea?
- Câtă vreme ești protejat de legea insolvenței nu știu cum ar putea avea loc o depunctare, pentru că acum plățile se fac potrivit legei insolvenței, în principal. Noi trebuie să respectăm legea. Un regulament nu poate să stea înaintea unei legi. Deci, câtă vreme noi respectăm legea insolvenței nu văd în ce măsură monitorizarea de la 30 noiembrie poate să afecteze Dinamo.
„Aștept cu interes să vedem cu cine vom lucra”
- Din experința pe care o aveți, ce este mai greu pentru o societate aflată în insolvență pentru a reuși să iasă curată din această procedură?
- Secretul unei reorganizări de succes la fotbal, și nu numai, constă, după părerea mea, în modul în care se exercită managementul curent al societății. Dacă vom avea un management cu care să putem colabora va fi extraordinar. Pentru că, noi putem să dăm sfaturi juridice despre insolvență, darpunerea lor în aplicare se face de managementul societății. Și asta urmează să vedem. Aștept cu interes să vedem cu cine vom lucra aici.
- Sunteți la curent cu tevatura de la nivelul conducerii clubului? Cu Pablo Cortacero...
- Evident că sunt la curent. Cred că este un aspect care a condus la starea în care se află Dinamo în acest moment.
- Consiliul de Administrație al clubului mai are vreun rol în insolvență?
- Nu. În insolvență Consiliul de Administrație nu mai are niciun fel de atribuție, se suspendă. Noi nu vom lucra cu Consiliul de Administrație, vom lucra cu administratorul special al companiei, care va fi acesta. Nu știm astăzi.
A scos din insolvență CFR Cluj și Gaz Metan
- Cum ați fost ales de Dinamo ca administrator judiciar?
- Am fost solicitați de Dinamo. Au fost discuții cu mai mulți administratori judiciari. Se pare că a contat experiența relevantă în domentul fotbalului. În baza ofertei despuse la dosar am fost numiți de instanța de judecată.
- Câte dintre cluburile aflate în insolvență pe care le-ați consiliat au reușit să iasă cu bine?
- CFR Cluj și Gaz Metan Mediaș. Cu FC Brașov n-am lucrat, am fost cumva pe acolo, dar n-am lucrat. Nu-mi mai amintesc ce a fost. La ASA nu s-a reușit salvarea, era în metastază când am ajuns.
EXCLUSIV Dinamo, în corzi! Sumă imensă de achitat până la finalul lunii: „Altfel va fi dezastru”