Articol de Eduard Apostol - Publicat luni, 06 aprilie 2020 18:21
Adrian Mihalcea (43 de ani) vorbește deschis despre programul jucătorilor de la Dinamo în izolare, suspendarea contractelor și riscul mare de accidentări după o întrerupere prea lungă.
Mihalcea a condus doar două antrenamente la Dinamo, apoi a intrat la autoizolare, ca tot fotbalul românesc. El continuă să-și cunoască elevii prin intermediul smartphone-ului, visând la momentele când va avea libertatea de a începe ședințele de pregătire, fie și pe grupuri, pentru finalul acestui sezon fracționat.
Momentan, Dinamo merge pe stilul ei de pregătire, fără antrenamente video și cântar săptămânal, ca la Craiova, fără ideea unui stagiu izolat, ca la FCSB.
- Mister, cum vă este în această vacanță forțată?
- Din ce în ce mai greu. Ies din casă doar în timpul zilei, mai am și un câine pe care-l scot la plimbare, de câteva săptămâni e un amic de nădejde.
- Aveți grijă că sunt oameni ce-au luat amendă fiindcă s-a considerat că s-au îndepărtat prea mult de domiciliu!
- Al meu are lesa scurtă. Mergem la două-trei case distanță. Luăm aer amândoi.
Adrian Mihalcea: „O să facem și antrenamente video, încă o lună și ne ia capul pe toți"
- V-ați gândit să apelați la antrenamente video pentru echipă?
- Nu, până acum am lucrat cu un program clasic, le dăm jucătorilor indicații despre ce antrenamente să facă în interior și-n aer liber, pentru cine are posibilitatea. Mergem în continuare pe varianta asta. Și avem discuții o dată la 3-4 zile cu băieții, să vedem fiecare ce face, cum este. Dacă se va prelungi starea de urgență pentru încă o lună, până la jumătatea lunii mai, poate vom ajunge și la ideea antrenamentelor video. Bine, dacă reîncepem pregătirea pe 15 mai, sincer, cred că o să ne ia capul pe toți! (râde) Vor lucra psihologii cu ore suplimentare.
- Spuneți-ne, în linii mari, ce trebuie să facă jucătorii într-o zi normală de antrenament?
- Majoritatea programului zilnic este pentru „în casă". Ce poți face în interior? E bine dacă ai o bicicletă, o bandă, dar nu toți au posibilitatea asta. Am pus în program exerciții de stability, adică de postură, apoi abdomene, flotări etc. Este un program dat de preparator, diversificăm și îmbunătățim de la săptămână la săptămână. Iar afară, cine are posibilitatea, alergări scurte sau mai lungi, program alternativ cu exerciții pentru diverse tipuri de mușchi și de părți ale corpului.
Jucătorii lui Dinamo, atenți la kilograme!
- V-ați gândit să dați amenzi dacă vor veni jucători cu surplus de greutate?
- Gândim așa departe? Mi-ar plăcea să nu avem astfel de probleme. Oricum, după reunire, fotbaliștii vor avea testări clare. Dacă vin cu surplus de greutate, ar însemna că n-au fost profi, că n-au fost corecți față de ei înșiși. Și-n vacanțele normale, când au timp, fotbaliștii fac antrenamente, darămite acum. Departe de mine gândul că vor veni grași, dar vor fi teste după o astfel de perioadă.
- Există posibilitatea de a-i duce pe jucători într-un stagiu izolat la Săftica? Pe genul celui pe care Gigi Becali vrea să-l facă la baza FCSB din Berceni.
- În momentul de față, nu vrem să ne abatem de la regulile impuse de autorități. Când se va da voie, în grupuri mici, da, vom lua în calcul să reîncepem de a doua zi antrenamentele la Săftica. Dacă o iei pe propria răspundere, e un risc pe care nu știu cine și l-ar asuma.
Adrian Mihalcea: „Copiii sunt OK, problema e la mine"
- Cum vă omorâți timpul?
- Ne uităm la televizor, citim, dar încercăm să ocolim știrile negative, care sunt majoritare, fiindcă asta e realitatea. Doar la prânz ne informăm, cam atât. Nu e firesc să te încarci negativ, mai bine ne uităm la un film sau ascultăm muzică. Copiii rezistă mai bine, în timpul săptămânii e școala online, fetele noastre, avem două, stau în casă. Problema e la mine, simt că înnebunesc! Eram hiperactiv ca sportiv, e teribil să fiu legat în casă atâtea zile la rând. Statul cu familia e frumos, benefic, mai ales că niciodată n-am stat o lună de zile nonstop unul lângă altul, dar nu e ca și cum a fi într-o vacanță. Ceea ce e acum nu e o viață normală! Te simți ca într-o garnizoană, psihic tu știi că nu ești liber.
- Cu fotbaliștii vorbiți despre asta?
- Jucătorii sunt OK, am vorbit cu toți. Au înțeles situația, ne întrebăm unii pe alții când s-ar putea termina și rămânem fără răspunsuri. Nu e un jucător la Dinamo care să se plângă, însă e o situație de incertitudini.
Adrian Mihalcea: „E groaznic să n-ai cui da „Bună dimineața””
- Și Ante Puljici s-a liniștit?
- Îi e și lui greu, foarte greu, dar nu e supărat. Am văzut interviul lui Ante din Gazetă, a fost OK, și-a spus punctul de vedere, a rămas să vorbească și cu cei din conducere pentru a-și lămuri situația. Nu mi s-a părut deplasat ceea ce a zis despre contracte ori rămânerea sau nu în România, până la urmă și el, și mulți alți străini sunt singuri aici. Hai să o luăm altfel: e groaznic să n-ai cui să-i dai „Bună dimineața", în condițiile în care știi că ai o familie departe. Eu le-am transmis tuturor de la echipă să mă sune oricând, îi pot ajuta cu orice, în orice fel de problemă, doar singurătatea n-o pot rezolva, din păcate.
- Cum au reacționat jucătorii față de situația suspendării contractelor?
- Perioada asta de suspendare va ține cât va mai dura starea de urgență. Nu știu ce va urma după. Conducerea știe și punctul meu de vedere.
- Care ar fi acela?
- Ceea ce am discutat rămâne în familia noastră. E o chestiune de mijloc, fiindcă toată lumea va pierde, dar, într-un final, toată lumea va avea de câștigat. Prelungirea pandemiei de coronavirus aduce teama uriașă că economia se va duce în cap. Măcar să începem munca, va fi găsită o formă ca să putem reporni motorul economic, ca să ne câștigăm pâinea. Virusul va trece într-o lună, două, trei, dar apoi ce facem?
GALERIE FOTO. Imagini din întreaga lume, în plină pandemie de COVID-19
O lună de antrenamente
- V-ați gândit la ideea de a aduce un psiholog la echipă?
- Chiar vorbeam săptămâna trecută, singurătatea și incertitudinea pot fi rezolvate cu ajutor de specialitate, cu un psiholog. Dacă va ține pauza asta mai mult, nu e nicio problemă, o să aducem și un psiholog pentru discuții individuale cu cine va avea nevoie. O să ne dăm seama la momentul când ne vom revedea sau pot cere jucătorii. Oricum, când ne vom reuni, vor fi destule probleme, legate de program.
- Unii specialiști spun că două săptămâni de pregătire, după reunire, sunt de ajuns înaintea startului sezonului. Alții vorbesc de 5-6. Care e părerea dumneavoastră?
- Nu sunt de ajuns două săptămâni de pregătire pentru o competiție cu meciuri din trei în trei zile. Mi se pare prea scurt timpul, nu ai cum să încarci. Vor interveni accidentări, eu zic că e nevoie de cel puțin o lună de antrenamente.
150 de mii de euroeste bugetul lunar al salariilor dinamoviștilor în acest moment, în afara șomajului tehnic
2.380 de leivor câștiga roș-albii lunar pe durata stării de urgență
„Bine că s-a mai calmat situația în Italia și în Spania, mai căpătăm încredere. Deși, la noi, e în creștere. Tot așteptăm vârful ăla, ca apoi să mergem ușor-ușor spre normal"
Adrian Mihalcea, antrenor Dinamo