Articol de Viorel Tudorache - Publicat marti, 31 mai 2022 12:01 / Actualizat marti, 31 mai 2022 12:28
Luni seară, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care modifică un articol din Codul Penal. Avocații contactați de Gazetă au explicat că decizia nu va afecta în vreun fel posibilitatea ca Adrian Mititelu, patronul celor de la FCU Craiova, să fie eliberat mai devreme din Penitenciarul Pelendava.
Pe 26 mai, Adrian Mititelu jr. anunța că tatăl lui va fi eliberat mai devreme din închisoare: „Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 155 alin. 1 Cod Penal. Instanța a aplicat prevederile art 155 alin 1 cod Penal, normă ce a fost declarată neconstituțională ca urmare a admiterii excepției de neconstituționalitate invocate de Adrian Mititelu în dosarul soluționat cu condamnarea sa”.
Guvernul României a modificat Codul Penal
la 4 zile de la anunțul lui Mititelu j., luni, în ședința de Guvern, a fost adoptată o Ordonanță de Urgență care modifică respectiva prevedere din articolul 155, potrivit g4media.ro.
„Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care potrivit legii trebuie comunicat suspectului sau inculpatului”, este noul format al art. 155 din Legea nr. 286/2009 , alin (1).
Guvernul a adoptat un proiect de OUG prin care a fost aliniat articolul 155, alin 1 din Codul penal la o recentă decizie a Curții Constituționale din 26 mai Este o intervenție care era necesară pentru a evita o discontinuitate legislativă ce ar fi dus la compromiterea foarte multor anchete penale.
Această intervenție a fost cerută imperios chiar de către CCR, a fost susținută și de Parchetul General, cu care ne-am consultat și care ne-a confirmat că o pasivitate sau o neintervenție legislativă ar fi avut un efect devastator asupra multor anchete Era necesară o intervenție imediată, vizează protecția cetățeanului.
Era important ca această intervenție să se facă până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, pentru că ar fi dus la compromiterea multor anchete
– Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, potrivit Hotnews
Avocați pentru GSP: „Noua Ordonanță nu se aplică retroactiv și nu va influența o decizie în privința eliberării lui Mititelu”
OUG-ul adoptat de Guvern nu va bloca eliberarea lui Adrian Mititelu, condamnat în noiembrie 2020 la 3 ani de închisoare în cazul transferului lui Mihai Costea de la Universitatea Craiova la FCSB.
Avocații contactați de Gazeta au explicat că modificarea Codului Penal nu se aplică retroactiv. Astfel, pentru că decizia în cazul lui Mititelu a fost luată înainte de OUG, ea nu va fi afectată.
Acesta poate urma în continuare căile normale pentru a fi eliberat. „Adrian Mititelu trebuie să facă o contestație în anulare. Până decizia nu rămâne definitivă și irevocabilă, Mititelu nu poate fi eliberat”, spunea pe 26 mai un reprezentant al Penitenciarului Pelendava (Craiova), unde Mititelu își ispășește pedeapsa.
De ce a fost condamnat Adrian Mititelu
În 2016, Adrian Mititelu a fost trimis în judecată după ce procurorii DNA Craiova l-au acuzat de evaziune fiscală.
Motivul? Faptul că l-a vândut pe Mihai Costea la FCSB în 2011, înainte de dezafilierea Craiovei, pentru 1,1 milioane de euro, deși lotul de jucători se afla la acel moment sub sechestrul Fiscului din cauza unor debite foarte mari către bugetul consolidat al statului și Mititelu nu ar fi avut voie să vândă pe nimeni.
În concluzia scrisă înaintea de luarea deciziei, procurorul Cristina Scarlat a susținut că Mititelu și Gigel Preoteasa, fostul secretar al clubului dezafiliat, au comis fapta cu intenție directă de a se sustrage de la îndeplinirea obligațiilor fiscale. Concret, după instituirea sechestrului din 31 ianuarie 2011, FC U Craiova a încheiat acordul de transfer pentru jucătorul Mihai Costea la FCSB, în data de 23 martie 2011.