Articol de GSP - Publicat marti, 24 ianuarie 2023 12:30 / Actualizat marti, 24 ianuarie 2023 16:03
În 2008, la 23 de ani, fostul atacant Adrian Pătulea a lăsat România în urmă și a mers în Anglia pentru a-și relansa cariera de fotbalist. Acum în vârstă de 38 de ani, Pătulea a povestit în direct la GSP Live cât de greu i-a fost să ajungă în ligile inferioare britanice și cum a fost nevoit să lucreze ca zugrav înainte de a obține un contract.
„Am avut încredere în forțele proprii, mi-am luat singur «sacoșa» și am plecat în Marea Britanie, unde fratele meu locuia de mai bine de 7 ani. Avea condiții acolo, s-a oferit să mă sprijine pentru a reuși în fotbalul din Anglia”, și-a început Pătulea istorisirea la GSP Live, în emisiunea lui Costin Ștucan.
El plecase din România după ce își făcuse junioratul la Rapid și jucase la FCM Târgoviște și Petrolul la seniori. Dar până să reintre în acțiune în Anglia, a fost nevoit să lucreze ca zugrav.
VIDEO. Plecat în Anglia cu gândul la Premier League, Adrian Pătulea a ajuns să lucreze ca zugrav
„Am realizat că singura mea șansă este să lucrez 6 luni și să obțin documentele necesare pentru a deveni angajat. (...)
Am început să lucrez ca zugrav. Ăla a fost momentul în care corpul meu a făcut clic. A fost momentul zero, în care eram nimic. Mă trezeam la 5 dimineața, mă întorceam pe la 6-7 seara.
Nu aveam energie, eram căzut și psihic. Am realizat că banii pe care-i făceam ajungeau doar să supraviețuiesc, nu să realizezi ceva în viață. Erau cam 60 de lire pe zi, pentru 10 ore de muncă”, a relatat Pătulea.
Adrian Pătulea: „Am mers la Lincoln City cu CV-ul. Râdeau și secretarele de mine”
Primul club la care a mers a fost Lincoln City, echipă de liga a patra la acea vreme.
„A venit momentul în care m-am prezentat cu CV-ul la Lincoln City. Aveam o engleză fluentă, mă puteam exprima decent. Antrenorul m-a văzut că intru, m-a întrebat ce vreau. I-am zis că vreau să prezint CV-ul.
A râs, au început să râdă și secretarele. M-a întrebat ce naționalitate am, își închipuia din ce zonă a Europei vin, că îmi imaginez că ar fi simplu. Să lași CV-ul și să dai o probă? Nu există așa ceva în Marea Britanie.
M-a invitat la el în birou. A deschis mailul lui și mi-a arătat peste 400 de CV-uri trimise de anumiți jucători, care cereau o șansă la probe. M-a întrebat: «Dacă eu le dau șanse tuturor, când mai am timp să antrenez echipa? Îmi pare nespus de rău, ne strângem mâna și ne despărțim».
N-am avut timp să-i spun de Rapid, de Astra. Echipele astea nu existau pentru el. Și vorbim despre liga a patra din Anglia.
Am plecat cu CV-ul ca un cățeluș cu coada între picioare. Credeam că voi avea șanse la Premier League sau Championship, dar nu puteam da probe în liga a patra. Dezamăgire cruntă”.
Adrian Pătulea, la GSP Live: „Am nimerit în liga a șaptea”
Salvarea a venit din liga a șaptea, de la Boston United. Dar Pătulea nu a apucat să debuteze oficial acolo, pentru că Lincoln City a intrat pe fir.
„Mergeam cu CV-ul de la o echipă la alta, dar nu mi-au oferit șansa la probe. Am nimerit în liga a șaptea, la Boston United, care fusese în liga a treia cu câțiva ani înainte.
Mi-a acordat șansa unei probe. Am jucat foarte bine, pentru că după fiecare zi de muncă ajungeam acasă și mă antrenam câte două ore. A zis că-i place ce a văzut, că vrea să colaborăm. Mi-a promis că voi primi o sumă modică săptămânal și că îmi vor găsi o slujbă destul de bine plătită, ca să nu muncesc fizic.
Știrea că am dat probe a apărut în ziare, iar ziarul a ajuns și în vederea antrenorului de la Lincoln City”, a rememorat Pătulea.
Până la urmă, Pătulea a ajuns să semneze cu Lincoln City, după câteva episoade uluitoare. De la 60 de lire pe zi ca zugrav, a ajuns să câștige chiar mai puțin: „Am semnat pe o sumă de 400 de lire sterline săptămânal”. Adică sub 60 de lire zilnic!
După 3 ani în care a jucat la Lincoln City, Leyton Orient, Hayes & Yeading și Hereford United, Pătulea a revenit în România. A trecut pe mai mai multe cluburi importante, precum Farul, CSM Iași, Rapid și FC Vaslui.
Citește și:
Are peste 400 de meciuri la Manchester United și a ajuns de nerecunoscut pe Twitter: „Dumnezeule!”