Articol de Sebastian Vasile - Publicat vineri, 17 septembrie 2021 22:55 / Actualizat sambata, 18 septembrie 2021 01:36
Contactat de GSP.ro, Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a vorbit despre comunicatul dat de FIFPro și despre contestația făcută la TAS împotriva FRF-ului.
Justin Ștefan a explicat cum stau de fapt treburile în privința contestației la TAS făcută de FIFPro și AFAN împotriva Federației de Fotbal a României.
„Este o normă în vigoare de ani de zile, nu ar trebui să arătam cu degetul către FRF. Este o normă regulamentară în vigoare cred că de când au apărut regulamentele sportive, deci nu e vorba de federație sau de ligă. Nu e o normă pe care a introdus-o regimul Răzvan Burleanu, este o normă care a supraviețuit încă de pe vremea regimului Sandu.
Presupun că există anumite dispoziții care le permit celor de la FIFPro să finanțeze litigiile deschise de către AFAN, este vorba despre niște litigii deschide de către AFAN în numele unor jucători.
Ideea e în felul următor, categoric că există o discuție dacă să fie obligat jucătorul sau nu să semneze un contract la 16 ani, 19 ani. Logica acelei norme nu este să facă rău jucătorilor, este gândită să protejeze cluburile de fotbal care formează jucători”, a declarat Justin Ștefan, în exclusivitate pentru GSP.ro.
Justin Ștefan: „Prin abrogarea normelor contestate ar avea toată lumea de pierdut”
Secretarul general al LPF aduce în continuare lămuriri si spune ce s-ar întâmpla dacă FIFPro ar anula regulamentele.
„De ani de zile spunem că avem nevoie în România de cluburi formatoare. Să spunem că FRF de un an, doi gestionează acel sistem de licențiere pentru academiile de fotbal și atunci este normal să ai acele norme în vigoare și acele norme să protejeze cluburile pentru a forma jucători.
Dacă privim strict din perspectiva jucătorilor facem o eroare, pentru că este ca într-o familie. Dacă privim din perspectiva cluburilor este foarte simplu, vrem să le încurajăm să formeze jucători sau vrem să le descurajăm? Dacă vrem să le încurajăm să formeze jucători trebuie să avem norme care să le protejeze, ca să nu-și piardă jucătorii imediat ce apare unul mai bogat, iar dacă vrem să-i descurajăm atunci abrogăm toate normele și spunem că protejăm doar jucătorii. Dar ce vom face, vom proteja doar câțiva jucători, să spunem excepționali care vor fi la cluburile mari și pe restul nu o să protejeze nici jucătorii, nici cluburile.
Per total, din abrogarea acelor norme regulamentare contestate de AFAN la TAS ar avea toată lumea de pierdut. Dacă ne gândim doar la jucători, aceștia pot spune de ce să fie obligați să semneze un contract la 16 sau 19 ani, pentru o suma infimă de bani”, a explicat Justin Ștefan.
Exemplul amintit într-o situație asemănătoare
Justin Ștefan dă exemplu legea Bosman și amintește ce s-a întâmplat atunci când a mai apărut o situație similară.
„Știți ce s-a întâmplat cu legea Bosman? În 1994, jucătorii nu au mai fost ținuți în raport cu cluburile după expirarea contractelor și prețurile de transfer și salariile jucătorilor au sărit substanțial, dacă vorbim de inflații în zona de salarii datorate jucătorilor de fotbal.
Același lucru s-ar întâmpla și aici, dacă noi am lăsa libere acele sume de bani, cluburile mari ar da sume mai mari jucătorilor care nu au confirmat, pentru că să fim sinceri, la 16 ani sunt puțini jucători care sar la nivelul profesionist. Dar o să se bată pe ei, or să crească substanțial salariile jucătorilor pe aceeași vârstă și nu vei avea decât inflație pe piața salariilor jucătorilor, fără niciun alt beneficiu. Iar cluburile mici vor fi total descurajate în a mai forma jucători.
Asta e părerea mea și cred că este și părerea federației și a cluburilor din Liga1 și este părerea tuturor celor care gândesc în beneficiul fotbalului”, a declarat oficialul LPF.
AFAN, criticată pentru contestațiile depuse
Oficialul Ligii Profesioniste de Fotbal este de părere că AFAN nu a procedat bine atunci când a decis să depună contestații la TAS împotriva FRF-ului.
„AFAN-ul nu are ca interes ca imaginea fotbalului românesc să fie una pozitivă? Ar trebui ca toți să avem acest interes, nu cred că este nimeni care să spună că vrea să aibă un fotbal cu o imagine negativă. Așa că în momentul în care contestăm o normă, să vedem filosofia din spatele normei, să vedem dacă într-adevăr e bine.
Repet, legea Bosman, 1994, salariile jucătorilor au explodat, s-a făcut separarea între bogați și săraci și astăzi vedem 5 sau 6 campionate care sunt de top și restul campionatelor se bat la limita subzistentei. Asta e situația din fotbalul european”, a încheiat Justin Ștefan.