FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ FINANCIARĂ

ANALIZĂ. Fotbalul poate fi un business de succes şi în România: Viitorul și Craiova, exemple de management: 3 milioane de euro profit

Articol de , , - Publicat duminica, 12 aprilie 2020 15:25

Datele financiare oficiale pe 2019 ale Viitorului şi Universităţii Craiova demonstrează că fotbalul poate fi şi în România un business de succes: cele două grupări au realizat un profit cumulat de peste 3 milioane de euro

Fotbalul e o gaură neagră în care pierzi bani şi finalul e, inevitabil, falimentul. E un clişeu pe care, în general, patronii cluburilor din Liga 1 l-au tot repetat, cu excepţia lui Gigi Becali, de la Copos până la Marian Iancu, de la Sechelariu şi Ioan Niculae până la Negoiţă şi Porumboiu.

Şi totuşi, există şi exemple care să susţină contrariul. Două dintre cluburile care şi-au făcut deja publice rapoartele financiare pe anul 2019 demonstrează că inclusiv fotbalul poate produce profit şi e un business de succes. Numele cluburilor: Viitorul şi U Craiova.

Viitorul și Craiova, echipele cu profit important

Ambele au terminat anul precedent cu excedent, mai precis cu o valoare a veniturilor peste ceea ce au cheltuit. Cumulat, cele două au depăşit pragul de 3 milioane de euro ca profit, în ciuda faptului că nici una dintre ele nici n-a câştigat titlul de campioană şi nici n-a mers în grupele unei competiţii europene. Au atras însă importante surse de venit din alte zone, iar sumele rezultate în dreptul celor 7 piste diferite ale încasărilor sunt extrem de asemănătoare.

Veniturile celor două echipe în 2019

SURSA/ ECHIPAVIITORULU CRAIOVA
Transferuri6.700.0005.650.000
Drepturi TV2.300.0002.300.000
Bilete250.0001.100.000
Sponsori şi publicitate1.400.0001.400.000
UEFA400.000900.000
Activităţi comerciale150.000650.000
Alte venituri400.000500.000
TOTAL11.600.00012.500.000
* sumele sunt exprimate în euro  

Craiova stă mai bine la reţeta din bilete, explicabil prin faptul că are o medie a spectatorilor pe "Ion Oblemenco" chiar şi de 7-8 ori mai mare decât ce strânge Viitorul la jocurile de la Ovidiu.

Tot datorită suporterilor, Craiova surclasează clubul lui Hagi şi în privința activităţilor comerciale, însă sumele nu reprezintă procente importante, nici chiar pentru U Craiova, raportate la veniturile totale.

În schimb, Viitorul a vândut mai bine, din perspectiva fotbaliştilor, în 2019. În plus, marea bilă albă a grupării lui Hagi e faptul că e la acelaşi nivel cu Craiova ca atractivitate pentru sponsori şi publicitate, deşi bazinul de suporteri al celor două nu suportă niciun fel de comparaţie.

"Viitorul e un club responsabil, cam aşa aş caracteriza eu ceea ce se petrece aici şi ce strategie gândim şi aplicăm eu cu Gică Hagi"
Gheorghe Popescu, preşedinte Viitorul

RADIOGRAFIE VIITORUL / Care e ponderea surselor de venit

SURSĂPROCENT
Transferuri57%
Drepturi TV20%
Sponsori şi publicitate13%
Alte venituri4%
UEFA3%
Bilete2%
Activităţi comerciale1%

9,8 milioane de euroau fost cheltuielile totale ale Viitorului pe parcursul anului trecut

52 la sutădin cheltuieli sunt reprezentate de bugetul de salarii, care s-a ridicat în 2019 la 5,2 milioane de euro

2 trofeea câştigat Viitorul în 2019: Cupa şi Supercupa României

Aproape şi-a triplat sponsorii

Viitorul a realizat un salt fantastic măcar la una dintre sursele de venit, faţă de ceea ce reuşise în 2018. De la sponsori şi din publicitate, echipa cuplului Hagi-Popescu a produs 1,4 milioane de euro, de aproape 3 ori mai mult decât în urmă cu 2 ani.

În 2019 a vândut excepţional

Pe parcursul anului trecut, Viitorul a fost un club care a cedat în ţară sau în străinătate nu mai puţin de 4 fotbalişti, iar sumele de transfer au fost mari şi foarte mari. De la Ianis Hagi, plecat în Belgia, până la Vână, lăsat să meargă la FCSB. Deşi suma cumulată pentru aceste vânzări sare de 9 milioane de euro, Viitorul n-a primit toţi banii, ci, aşa cum se procedează de regulă în cazul unor transferuri, cluburile care au cumpărat vor plăti în rate.

JUCĂTORECHIPA CARE L-A TRANSFERATSUMA (EURO)
I. HagiGenk4.000.000
T. BăluţăBrighton2.900.000
DrăguşSt. Liege1.800.000
VânăFCSB750.000

RADIOGRAFIE U CRAIOVA / Care e ponderea surselor de venit

ANALIZĂ. Fotbalul poate fi un business de succes şi în România: Viitorul și Craiova, exemple de management: 3 milioane de euro profit
Foto Facebook Universitatea Craiova
SURSĂPROCENT
Transferuri45%
Drepturi TV19%
Sponsori şi publicitate11,5%
Bilete9%
UEFA7%
Activităţi comerciale5%
Alte venituri3,5%

11,25 milioane de euroau fost cheltuielile totale ale Universităţii Craiova pe parcursul anului trecut

58% din cheltuieliau fost reprezentate de bugetul de salarii, care s-a ridicat în 2019 la 6,5 milioane de euro

2 calificăria reuşit Craiova în preliminariile Europa League în vara lui 2019, le-a eliminat pe Sabail şi Honved, apoi a fost eliminată de AEK Atena

O singură vânzare, dar record

În 2019, Craiova l-a transferat în străinătate doar pe Mitriţă, însă a dat lovitura cu el. Micuţul mijlocaş a plecat în SUA, la New York, în schimbul a 7,2 milioane de euro. Şi la această tranzacţie, contractul prevede plata în mai multe rate.

"Cu siguranţă, Universitatea Craiova e cel mai sănătos club din Liga 1, din punct de vedere financiar"
Mihai Rotaru, patron U Craiova

PARADOX / Au plătit sume imense la impresari

Viitorul şi Craiova fac notă discordantă cu restul formaţiilor din Liga 1 şi la capitolul comisioane achitate către cei care au intermediat transferurile. Pe parcursul lui 2019, Viitorul a sărit chiar de nivelul de 1 milion de euro către agenţi, iar Craiova a suportat şi ea costuri de circa 700.000 de euro. 

"Sunt sume pentru transferurile realizate inclusiv în 2016, 2017, 2018 şi ale căror rate către impresari a trebuit să fie plătite anul trecut", explică Gică Popescu, preşedintele Viitorului, club care are o relaţie extrem de strânsă pe acest domeniu cu italianul Pietro Chiodi. "Nu avem exclusivitate cu nimeni, lucrăm cu toată lumea, nu cu un singur agent", a adăugat Popescu. În 2018, FCSB n-a dat niciun euro către agenţi, iar CFR a cheltuit doar 10.000 de euro.

ISTORIE / Sunt cluburi noi!

Spre deosebire de alte grupări din Liga 1, Viitorul şi Craiova sunt cluburi care au apărut recent şi chiar foarte recent în fotbalul românesc. Hagi a demarat proiectul său în urmă cu 11 ani, mai precis în mai 2009, în vreme ce actuala echipă a Băniei a luat fiinţă abia în vara lui 2013, când a intrat direct în Liga a II-a, unde a fost invitată de FRF. Imediat, Craiova a şi promovat pe prima scenă, în vara lui 2014. În schimb, Viitorul a urcat în Liga 1 în 2012

PANDEMIE / Strategii complet diferite pentru a traversa criza

+45 FOTO

Deşi sunt stabile financiar şi sunt oferite şi ca exemplu în cadrul procesului de licenţiere de la FRF, Viitorul şi U Craiova au ales metode complet diferite de a trece cu bine peste criza financiară care va lovi fotbalul din cauza pandemiei cu coronavirus:

  • Hagi a apelat la diminuarea contractelor tuturor fotbaliştilor şi după ce a negociat cu fiecare în parte, scăderile salariale sunt între 20 şi chiar 50%. Iar actele adiţionale semnate sunt până în iunie 2021.
  • Rotaru, patronul Craiovei, a explicat, la emisiunea Fan România, care sunt cele două variante pe care le-a propus fotbaliştilor, însă în nici una dintre ele, aceştia nu vor pierde bani. Prima: să nu fie plătiţi deloc în iunie şi în noiembrie şi să recupereze sumele în aprilie 2021. A doua: să accepte să încaseze 50% în lunile iunie, iulie, august, septembrie şi, la fel, să recupereze salariul până la 100% în aprilie anul viitor.

"Eu cred că după ce va trece această pandemie, totul, dar absolut totul!, în fotbal va fi la jumătate. Drepturi TV, contracte, cine era cotat la 300 de milioane va face 150, cine se vindea cu 100 va mai costa doar 50. Aceasta e previziunea mea"
Gheorghe Hagi, antrenor-manager Viitorul

Conexiunile lui Marcel Vela cu fotbalul: o promovare istorică, clinciuri cu arbitrii, țeapă cu un antrenor controversat

CITEȘTE ȘI:

CORONAVIRUS. Ultima oră » Un nou bilanț în România: 6.300 de cazuri de coronavirus, 852 de persoane vindecate

Willy Sagnol, dezvăluiri după 14 ani: „Am fumat 250 de țigări în 10 minute. N-am vorbit cu Zidane doi ani”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (4)
lake1001
lake1001  •  12 Aprilie 2020, 17:55

Ianis vîndut pe 4 milioane de lei vechi. Băiatul a plecat la muncă si are asigurata masa si cazarea. Dacă muncea bine atunci se vorbea despre un transfer, dar pînă atunci îşi încearcă norocul printre bîrsanele scoţiene.

suporterucv
suporterucv  •  12 Aprilie 2020, 19:03

Ia uite mai...si unii frustrati visau ca se desfiinteaza „CSU-PSD” :)) Ce sa vezi, mai au si profit...si fara sa castige ceva !!!

v1ad
v1ad  •  13 Aprilie 2020, 00:43

Mare articol. Tot ce am inteles de aici e ca intre un minus falimentar si un plus contabil e doar diferenta de un transfer norocos. Adică fără Ianis, viitorul era pe minus serios. Ce sa vorbim de Craiova. Lumea uita ca hagi a dat 2 milioane sa il aducă inapoi pe printisor de florentina. Ia verificați si anul ala, sa vedeti acolo :))

Vezi toate comentariile (4)
Comentează