Articol de Remus Răureanu - Publicat vineri, 24 aprilie 2020 11:54
E pe bune: LPF și FRF chiar se pregătesc să mute Liga 1 în Antalya. Echipele ar pleca în Turcia la jumătatea lui mai și ar rămâne acolo două luni. Plan are și avantaje, și multe defecte evidente.
Varianta avansată miercuri în videoconferința LPF, aceea ca ultima parte din Liga 1 a sezonului să se joace în Antalya, a părut inițial doar o propunere trăsnită.
De fapt, planul e bine conturat, iar șefii din fotbal au deja toate datele stabilite. Ei chiar pregătesc mutarea campionatului în Turcia! Echipele ar călători în Antalya peste două sau trei săptămâni și ar petrece acolo două luni, timpul necesar pentru pregătire și pentru disputarea ultimei părți a sezonului, 8 etape din play-off și 12 runde din play-out.
Ideea pe care cluburile, FRF și LPF au acceptat-o în videoconferința de miercuri conține și unele avantaje, și destule probleme clare.
Părțile bune ale Ligii 1 Antalya
HOTELURI DE LUX. Zona deține foarte multe hoteluri imense, cu condiții excelente, inclusiv pentru sportivi profesioniști. Resorturile de lux sunt aproape goale în perioada aceasta, mai-iunie nu e neapărat sezon de plajă și oricum turismul e blocat. Cazarea, mâncarea, facilitățile pentru refacere sunt de top în majoritatea hotelurilor de cinci stele.
TERENURI EXCELENTE. Există sute de terenuri de antrenament foarte bune. Belek, Side, Manavgat, Lara, stațiunile din zonă, sunt pline în fiecare iarnă cu echipe de fotbal, atrase de posibilitatea de a avea terenuri perfecte aproape de hoteluri.
DEPLASĂRI SCURTE. Aria în care ar fi cazate formațiile românești e una destul de mică încât loturile și membrii conducerilor să nu aibă contact cu multe persoane străine. Deplasările ar fi scurte, ușor de parcurs cu autocarele, nu e necesar să apeleze cineva la avion, să treacă prin vreun aeroport și să riște astfel să fie contaminat cu coronavirus.
JUCATORI ÎN IZOLARE. Jucătorii și oficialii din fotbal ar fi izolați două luni, ceea ce ar scădea șansele ca ei să se îmbolnăvească. Nu ar mai avea contacte cu rude, cu prieteni, cu vecini, nu ar mai trebui să meargă la cumpărături. Izolarea ar fi aproape totală, după ce vor fi testați pentru COVID-19 și înainte să decoleze din București, și la aterizarea pe aeroportul din Antalya.
Dezavantajele mutării competiției în Turcia
E PREA CALD. Șumudică a atras atenția asupra temperaturii, improprie pentru fotbal: „Sunt 37, 38 de grade și e o umiditate de îți storci tricoul dacă faci un sprint! Dacă îi prinde luna iulie în Antalya, campionatul e aproape imposibil de disputat în acele condiții!”.
Sezonul ar fi reluat în iunie, când temperatura medie e de 30 de grade Celsius, însă ar continua până spre sfârșitul lunii iulie, în care temperaturile cresc cu câteva grade. Va fi mai cald decât este de obicei în România, iar la noi era oprit fotbalul vara.
NU SUNT STADIOANE. Dacă terenuri pentru antrenamente sunt la discreție, stadioane pentru meciuri oficiale sunt puține în zonă. Antalyaspor are o arenă ultramodernă, nouă, și mai e Alanya la 140 de kilometri, o distanță de parcurs în două ore. Plus Mardan, un stadion frumos, pe care echipele românești mai jucau amicale iarna. Capacitatea lui e foarte mică, vreo 2.000 de locuri, dar acesta nu e un handicap, din moment ce toate partidele vor fi disputate oricum fără spectatori.
COSTURI MARI. Estimarea din ședința de luni e că o cameră va costa 40 de euro pe zi. Fiecare jucător va trebui să fie cazat singur în cameră. Asta înseamnă că doar cazarea pentru cele 14 cluburi timp de 60 de zile va necesita un pic peste un milion de euro. Cu transportul și cu închirierea unor stadioane pentru meciuri, cu baremurile arbitrilor și ale observatorilor, ultima bucată din sezon va consuma vreo două milioane de euro, cât mai au de încasat cluburile din drepturile TV.
„Ideea cu meciurile în Turcia e o prostie, asta denotă nivelul celor de la LPF. Au gândire mică, au gândire de raion. În Turcia pandemia e mai aprigă ca în România! Cine îți garantează că vestiarele din Antalya sunt sterile?”
- Adrian Porumboiu
Noi vrem la ei, ei fug în Kazahstan!
Turcii nu știu când se va relua campionatul intern, dar se gândesc la varianta disputării etapelor rămase în Kazahstan. Pe considerente legate de clima ceva mai prietenoasă a verii și pe rațiuni economice.
În orașele de la Marea Neagră și Mediterană va fi mai cald față de Asia centrală, aflată la Marea Caspică, în plus și umiditatea e mai accesibilă ritmului infernal din finalul sezonului. Nu în ultimul rând, pandemia nu s-a extins atât de puternic ca-n Turcia, iar posibilitatea de a atrage și bani mai mulți este extrem de apetisantă, mai ales în criza teribilă actuală. Süper Lig ar aduce sponsori și din zona Asiei centrale și ar putea avea spectatori la meciuri, spre deosebire de soluția internă.
E afacerea lui Gabriel Bodescu, de la FRF
Secretarul general adjunct din Federație, Gabriel Bodescu, a avut inițiativa și l-a cooptat ca intermediar pe Cristi Voicu, un agent care e finul lui Laurențiu Reghecampf și al Aneimaria, acuzat în 2018 că ar fi păcălit Federația Organizatorul întregii acțiuni e Cristian Voicu.
Fin al familiei Reghecampf, aflat în anturajul FCSB în perioada în care Laurențiu îi conducea pe roș-albaștri, el e apropiat și de Federație, în baza amiciției cu Gabriel Bodescu, secretarul general adjunct. Gazeta a dezvăluit în 2018 că Voicu organizase un turneu al naționalei, tot în Antalya. Nu existase vreo licitație, FRF nici nu era obligată s-o organizeze, iar societatea lui Voicu nu avea licență de operator turistic.
Federația a reacționat după publicarea articolului:
„Am plătit către MC Sports Travel doar un avans de 54.500 de euro. FRF a primit din partea firmei facturi de 82.020 de euro, care au fost refuzate la plată, deoarece firma nu organizase două partide amicale cu caracter internațional și, potrivit contractului, trebuia să plătească penalități de 30 la sută din valoarea totală a acestui contract”.
Voicu n-a respectat înțelegerea cu FRF, dar instituția apelează acum din nou la el!
GSP.ro a dezvăluit ieri dimineață legătura Bodescu-Voicu drept sursă a planului de mutare a campionatului în Antalya. Oficialul Federației a fost sunat într-o emisiune de la ProX, a confirmat informația și a avut un discurs ciudat, ca și cum ar hotărî în nume personal, nu ca angajat al FRF: "„Această propunere a fost a mea, nu a Federației Române de Fotbal. Oricum, e nevoie ca UEFA să ne dea acordul de a disputa meciurile într-o altă țară, altfel ne agităm degeaba!”.
„Antalya este cea mai bună variantă pentru a încheia sezonul, e singura zonă în care se găsesc hoteluri pentru toată lumea. Eu am fost consultat în această privință. Stațiunile nu sunt populate acum, așa că riscul de contaminare ar fi foarte mic"
„Echipele s-ar antrena două sau trei săptămâni în izolare, după care ar juca meciuri la fiecare trei zile, ca să putem termina mai repede. Toți jucătorii vor fi testați înainte de plecarea spre Antalya, apoi în Turcia va mai avea loc o testare. Același tratament le va fi aplicat și jurnaliștilor care vor face deplasarea"
- Cristian Voicu
„Și cu Liga a doua ce facem?”
LPF ar ajuta cluburile din Liga 1 să organizeze operațiunea Antalya, dar cluburile din eșalonul secund nu au variante. "Un cantonament obișnuit de 12 zile costa cam 25.000 de euro. Cum să ne permitem să plătim cazarea pentru o lună? Și să mai luăm și camere single! Echipele din Liga 2 n-au bani", a reacționat Claudiu Niculescu (CS Mioveni).
El crede că finalul stagiunii va fi un fiasco: "Fără o pregătire de minimum patru săptămâni, ultimele etape vor arăta ca miuțele pe care le mai jucăm noi din plăcere, nu vor mai avea o mare legătură cu fotbalul profesionist! O să vedem un joc la întâmplare, totul în funcție de noroc. Sunt avantajate cluburile cu loturi mari, gen CFR Cluj".
VIDEO / Măsuri obligatorii de protecție împotriva noului Coronavirus (COVID-19)
Citește și alte știri despre fotbalul din Liga 1:
Avem integral circulara trimisă de LPF cluburilor! Punctul care lovește direct în FCSB