Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat vineri, 21 august 2020 09:25 / Actualizat vineri, 21 august 2020 09:52
Noul campionat debutează astăzi și deși se anunță un sezon în care echipele care se vor feri cel mai mult de infectările cu Covid-19 vor fi cele mai avantajate, în culise și nu numai mai sunt și alte lucruri spectaculoase de urmărit, dar și mari semne de întrebare care trebuie puse.
După cea mai scurtă pauză din istorie, fotbalul românesc începe astăzi un nou campionat pe prima scenă. După numai 16 zile de la ultimele jocuri disputate în play-out și la doar 9 diferență față de returului barajului de menținere-promovare.
Noul campionat va începe sub același mare pericol, care a existat și în intervalul iunie - august: incertitudinea legată de apariția unor teste pozitive cu coronavirus. Va fi primul și probabil cel mai mare semn de întrebare privind modul de desfășurare a meciurilor. Totuși, în afara influenței virusului SarsCoV-2, ne rămân și suficient de multe atracții, dar și semne de întrebare și jocuri de culise care vor produce și în noul sezon adrenalina de care e nevoie pentru a întreține pasiunea iubitorului de fotbal.
Tocmai de aceea, GSP propune câteva puncte de mare interes privind noul sezon:
Câștigă cine se ferește de virus
Până în momentul de față, dintre cele 16 echipe care iau startul, mai mult de jumătate dintre ele au raportat cel puțin un caz pozitiv, la un moment dat. Dinamo și CFR au fost lideri detașați în această inedită ierarhie, în vreme ce 7 cluburi încă se țin departe de infecția cu coronavirus.
Câți jucători va da Liga 1 la meciul anului, barajul cu Islanda?
Pe 8 octombrie, fotbalul românesc va avea cel mai important meci din ultimii ani: barajul cu Islanda, care ne poate duce în finala pentru accesul la Euro 2021. Liga 1 va disputa, până la acel moment, nu mai puțin de 6 etape, 20% din sezonul regulat. Cum dinspre stranieri vin puține vești bune, marele pariu al campionatului intern va fi să propună fotbaliști care să facă față unui astfel de nivel.
Cum arată în acest moment cele mai bune două echipe formate din românii:
- Lazar (Astra) - Cr. Manea (CFR), Burcă (CFR), M. Constantin (Mediaș), Bancu (Craiova) - Cicâldău (Craiova), Nistor (Craiova) - Deac (CFR), G. Iancu (Viitorul), Fl. Coman (FCSB) - Alibec (Astra)
- Pleșca (Mediaș) - Boboc (Viitorul), Bălașa (Craiova), Ghiță (Viitorul), Fl. Ștefan (Sepsi) - Mateiu (Craiova), Bordeianu (CFR) - Man (FCSB), Budescu (Astra), Mihăilă (Craiova) - S. Buș (FCSB)
Grila de start e gata. FCSB e prima, Iași e ultima!
Diferențele în fotbal se fac aproape întotdeauna raportat la bugetele de care dispun cluburile și la calitatea jucătorilor. Liga 1 pleacă de la zero puncte pentru fiecare echipă, dar, de fapt, există o grilă, cum se întâmplă în Formula 1, în care cluburile sunt deja departajate în funcție de ceea ce fiecare antrenor are la dispoziție ca lot.
Iar evaluarea site-ului transfermarkt arată că FCSB are cea mai valoroasă echipă, iar pe ultimul loc se situează, surprinzător, nu vreuna dintre cele două nou-promovate, ci Poli Iași, care a pierdut foarte mulți dintre fotbaliștii sezonului precedent.
Raportat la această ierarhie, play-off-ul ar trebui să le conțină pe FCSB, CFR, Astra, Craiova, Viitorul și Botoșani, să retrogradeze Iași și Chindia, iar Clinceni și FC Argeș ar disputa barajul.
Liga 1 în funcție de cota jucătorilor
Cât și ce mai poate Mulțescu?
Dinamo a fost cedată spaniolilor, însă problemele sportive nu pot fi rezolvate peste noapte. Mulțescu a primit încredere și toate speranțele suporterilor se leagă de el. Echipa a pierdut jucători importanți și, până acum, în afară de Vlad Achim, n-a adus pe nimeni.
Supranumit SMURD tocmai fiindcă a reușit să țină în viață echipe declarate în moarte clinică, Mulțescu are în față poate cea mai dificilă misiunea a ultimilor ani din cariera sa. Peste Mulțescu au trecut și anii. În noiembrie va împlini 69 de ani și se accentuează o întrebare care e pusă din ce în ce mai apăsat: câtă putere și câtă capacitate de muncă mai are Mulțescu, mai ales în haosul generalizat de la Dinamo?
Unde se situează cei 16 antrenori, din perspectiva vârstei
- 65-70 ani: Gheorghe Mulțescu
- 60-65 ani: -
- 55-60 ani: Cristiano Bergodi, Emil Săndoi
- 50-55 ani: Dan Petrescu, Dusan Uhrin jr., Leo Grozavu
- 45-50 ani: Bogdan Andone, Toni Petrea
- 40-45 ani: Ionuț Badea, Ilie Poeenaru, Daniel Pancu, Mihai Teja, Laszlo Balint
- 35-40 ani: Marius Croitoru, Ruben Albes, Ruben Barrera
1 lunăe diferența de vârstă între cei doi antrenori spanioli din Liga 1, care sunt cei mai tineri din campionat, născuți în 1985: tehnicianul Viitorului în ianuarie, iar cel al Sibiului în februarie
2 antrenori din Liga 1au câștigat un titlu de campion: Dan Petrescu, 4 campionate în Liga 1, cu Urziceni și CFR, și cehul Dusan Uhrin jr., cu Dinamo Tbilisi în Georgia
Cât va rezista spaniolul angajat de Hagi?
Gică Hagi a șocat, la începutul lunii august, când a anunțat că renunță la postul de antrenor principal de la Viitorul. În octombrie ar fi împlinit 6 ani consecutivi pe banca trupei din Ovidiu. În locul său va fi un antrenor spaniol, care nu are nimic spectaculos în CV.
Precedentul antrenor al Viitorului, înainte ca Hagi să preia banca tehnică, a fost Bogdan Stelea, care a renunțat în toamna lui 2014 din cauza presiunii și chiar a imixtiunii lui Hagi. Una dintre provocările noului sezon conține, de fapt, două dileme: cât de bun va fi acest antrenor iberic și mai ales cât va fi lăsat în pace și câtă independență va avea la un club în care e cunoscut că nimic, dar absolut nimic, nu se face fără a fi de acord Hagi?
2 ani și 7 lunie cel mai lung mandat al unui antrenor aflat acum în Liga 1, raportat la echipa pe care o conduce în prezent: Ilie Poenaru, care a preluat-o pe Academica Clinceni în ianuarie 2018, pe locul 2 e Dan Petrescu (1 an și jumătate)
Cum vor arăta cele 3 stadioane noi?
Campionatul care va debuta astăzi va avea, pe parcursul lui, 3 arene nou construite pe care se vor disputa meciurile de Liga 1.
- În primul rând, cel din Arad, construit din fondurile Administrației Locale, e programat să fie inaugurat chiar vinerea viitoare, când UTA va evolua împotriva Voluntariului în etapa a doua. Arena a început să fie construită în 2014, dar e gata abia acum și din cauza faptului că stadionul a trebuit reproiectat după toamna lui 2015, când a avut loc tragedia de la Colectiv, pentru a respecta noile norme și reglementări impuse de ISU;
- Al doilea stadion nou pe care se vor disputa jocuri va fi cel de la Arcul de Triumf, care va fi finalizat cel mai probabil la finalul anului, iar din 2021 poate primi echipele care și-au anunțat intenția de a evolua acolo. E vorba despre FCSB și Dinamo;
- A treia arenă în țiplă va fi cea a clubului Sepsi. La Sf. Gheorghe, în aprilie 2021 e prevăzută finalizarea construcției, care a fost finanțată cu bani primiți din partea Guvernului de la Budapesta, condus de Viktor Orban.
Debutul lui Pancu la Liga 1
Instalarea fostului rapidist în Copou a fost una dintre atracțiile verii. Daniel Pancu va fi pentru prima dată antrenor la nivelul Ligii 1, după ce a promovat cu Rapid în Liga 2 și a fost demis în primăvară, înaintea ultimelor 5 etape, într-un moment în care avea șanse de a promova.
Pancu se întoarce la Iași după 24 de ani, el fiind fotbalist al Politehnicii la jumătatea anilor '90, după care a ajuns în curtea Rapidului. La 43 de ani, fostul internațional, cu 27 de selecții în CV și cu 8 trofee la echipele de club, va avea o misiune complicată având în vedere subțirimea lotului din acest moment de la Poli Iași.
3 antrenoridin noul campionat nu dețin licență Pro: Croitoru (Botoșani), Ilie Poenaru (Clinceni) și Pancu (Poli Iași)
Duelul starurilor U21: Mihăilă versus Coman
Noul sezon va fi, din perspectiva legii FRF U21, la fel ca precedentul. Eligibili sunt jucătorii născuți după 1 ianuarie 1998. De departe, duelul vedetelor U21 va fi cel dintre Mihăilă și Coman, care evoluează pe același post: atacant lateral stânga.
Craioveanul e mai tânăr cu aproape 2 ani, de fapt, el va respecta regula până în vara lui 2023. Unul face parte din naționala de seniori, Coman, celălalt devenise până la întreruperea preliminariilor de tineret un titular în naționala pregătită la acea vreme de Mirel Rădoi.
Ambii au avut un sezon precedent la un nivel foarte înalt, cel mai bun din cariera lor de până acum, și se anunță a fi o dispută pasionantă pentru titulatura de cel mai bun tânăr al noului campionat.
12 goluria marcat Florinel Coman în campionatul precedent, în 28 de meciuri disputate
7 goluria reușit Valentin Mihăilă pentru Craiova în sezonul trecut, în 27 de etape jucate
Ce se va întâmpla cu cluburile dependente de primării?
Au promovat UTA și FC Argeș, două echipe susținute financiar de autoritățile locale. Ele se adaugă altor grupări de pe prima scenă care sunt sprijinite din bani publici. Exemple: Voluntari, Hermannstadt, Clinceni, Poli Iași, Chindia. Pe 27 septembrie vor avea loc alegerile locale și pentru aceste cluburi se ridică două mari semne de întrebare:
- Dacă nu vor mai câștiga actualii primari, cluburile respective vor mai fi susținute financiar?
- Cum vor putea primăriile și Consiliile Locale să mai direcționeze către sport aceleași sume ca și până acum având în vedere presiunea mare pe care o vor avea din perspectivă publică, mai ales după pandemie, de a investi mai mult în alte direcții: spitale, școli etc?
1,4 milioane de euroe suma anuală pe care UTA o primește exclusiv din partea Primăriei și Consiliului Local Arad, sumă care va depăși cota pe care echipa o va încasa din drepturile TV
Atenție la arbitrajele cuplului Hermannstadt - Voluntari
Nu a existat și nici nu va exista sezon în care arbitrii să nu fie personaje principale, iar prestațiile lor să nu vicieze într-un anumit mod clasamentul. Sunt două echipe care au avut parte de protecția arbitrilor în 2020 și care au reușit să se salveze de la retrogradare și datorită susținerii oamenilor în negru.
În primul rând, Hermannstadt, care a devenit brusc favorita arbitrilor de când la Sibiu a intrat în conducerea clubului Anamaria Prodan.
La fel s-a petrecut și cu Voluntari, care a beneficiat de anumite erori în 2020. Ce au în comun cele două formații? Prietenia cu un personaj extrem de important și influent din cadrul FRF, cu implicații în activitatea arbitrilor: Gabriel Bodescu. Acesta e foarte bun prieten atât cu Anamaria Prodan, cât și cu Florentin Pandele, primarul Voluntariului.
Cei mai bătrâni jucători din Liga 1
- Răzvan Dâlbea Hermannstadt 39 de ani fără 2 luni
- Răzvan Pleșca Gaz Metan 38 de ani fără 3 luni
- Ovidiu Hoban CFR Cluj 37 ani și 8 luni
- Andrei Cristea Poli Iași 36 de ani și 3 luni
- Paulo Vinicius CFR Cluj 36 ani
Cei mai bine cotați jucători din Liga 1
- Florinel Coman FCSB - 5,5 milioane euro
- Dennis Man FCSB & Alexandru Cicâldău U Craiova - 5 milioane euro
- Billel Omrani CFR Cluj 2,8 milioane euro
- Valentin Mihăilă U Craiova 2,5 milioane euro
Superlativele sezonului trecut
- CEL MAI BUN ANTRENOR: Dan Petrescu
- CEL MAI BUN FOTBALIST: Ciprian Deac
- ANTRENORUL REVELAȚIE: Marius Croitoru
- SURPRIZA: Academica Clinceni
- DECEPȚIA: Dinamo București
- GOLGETER: Gabi Iancu (Viitorul) - 18 goluri
- CEL MAI BUN ARBITRU: Istvan Kovacs
Mai multe știri din Liga 1:
Revoluție la FCSB! Ce s-a întâmplat cu Academia lui Gigi Becali