Articol de Ovidiu Minea - Publicat luni, 14 martie 2022 11:00 / Actualizat luni, 14 martie 2022 11:31
Andrei Cristea (37 de ani), ultimul mare golgheter al României, a decis să pună ghetele în cui, după o carieră de două decenii.
Ursitoarele au avut un plan special cu Andrei Cristea. A copilărit pe strada Ștefan cel Mare din Bacău, iar pe Ștefan cel Mare din București a devenit golgheter al României. Apoi, în Copou, unde a domnit câțiva ani, a fost încoronat drept „Ștefan cel Mare” chiar de către cel mai valoros produs fotbalistic ieșean din toate timpurile, Daniel Pancu.
Închiderea cercului legat de numele marelui domnitor moldovean în familia Cristea a apărut în urmă cu circa 3 ani, când Andrei și-a botezat copilul Ștefan. Juniorul se bucură de ceva timp că tatăl lui are mult mai mult timp pentru el.
Asta pentru că „Șevcenko de România” a pus ghetele în cui. După o carieră cu cifre fabuloase: 421 de meciuri, 114 goluri și 46 de pase decisive în prima ligă, 116 prezențe și 29 de reușite la națională, în cupele europene, campionate străine și Cupa României!
Andrei Cristea, cumpărat de Gigi Becali cu 1,2 milioane $ la 20 de ani
Părinților lui Andrei li se umplea inima de bucurie când profesorii le spuneau că puștiul lor era foarte bun la matematică și alte materii. Talentul fotbalistic ieșit din comun i-a deturnat însă copilului drumul dinspre premiile școlare spre fotbal, care avea rang de religie în Bacăul natal.
Din clasa a X-a a început să se antreneze alături de echipa mare, un FCM greu, cu atacanți de rasă, precum Ciocoiu sau Cursaru. În 2002, la 18 ani, a debutat în prima divizie, iar la 20 l-a făcut pe Gigi Becali să-i dea lui Dumitru Sechelariu 1,2 milioane de dolari pentru a transfera „perla Moldovei”.
Andrei Cristea, erou cu Valencia
În Ghencea a luat viața în piept, la o vârstă crudă. Așezat în vestiar pe scaunul lui Lăcătuș, lângă Dorinel Munteanu și în fața lui Rădoi, moldoveanul a luat două titluri cu Steaua și a intrat în istorie cu celebra „dublă” prin care a eliminat Valencia din Cupa UEFA în 2005.
Peste un an a fost titular în ambele partide ale „sfertului” UEFA contra Rapidului, fiind absent în returul de coșmar de la Middlesbrough, în urma căruia „roș-albaștrii” au ratat calificarea în finală.
Minunea de la Liberec
După un intermezzo la Timișoara și o primă logodnă cu Poli Iași, sub comanda regretatului Ionuț Popa, alături de care i-a salvat pe moldoveni de la retrogradare, Cristea a ajuns la Dinamo.
În „Groapă” a ridicat o Supercupă a României și a bifat câteva reușite memorabile. În 2008 a parafat victoria cu numărul 1.000 a dinamoviștilor în campionat, un an mai târziu a deschis drumul minunii de la Liberec, marcând primul gol în returul câștigat de „câini” cu 3-0, iar în 2010 a devenit golgheterul României.
Operat la Bayern
Titlul i-a adus un transfer la Karlsruhe, în Germania, unde a pornit excelent, golurile sale fiind decisive pentru salvarea echipei de la retrogradare. O accidentare gravă i-a rupt însă urcușul. Operat la cartilaj de doctorii lui Bayern Munchen, Andrei a avut puterea de a reveni.
A refuzat pe Cottbus pentru a se întoarce la Dinamo, a trecut apoi pe la FC Brașov, Gabala, Salernitana, Martina Franca.
Andrei Cristea, regele Copoului
La începutul lui 2016 s-a întors la Iași, unde avusese două jumătăți de campionat de pus în ramă. Cu o haltă la Craiova, în 2019, Cristea a jucat la Poli până vara trecută, fiind adulat de ieșeni, pentru care a bifat 65 de goluri în aproape 200 de meciuri oficiale.
Între acestea s-a numărat și prima reușită europeană din istoria Politehnicii, în 2016, cu Hajduk Split. În ciuda faptului că vara trecută și-a dorit să continue la Iași, ultimul club din carieră a fost CS Mioveni, unde a fost legitimat în acest sezon.
Rugăciunea arbitrului Tudor la golul 100
Unul dintre episoadele marcante din carieră a apărut la o partidă Chiajna - Poli. „Aveam 98 de goluri în prima ligă, iar în prima repriză am înscris o dată. La pauză i-am zis lui Sandu Tudor, care se retrăgea din arbitraj, că ar fi frumos ca la ultimul lui meci, în anul Centenar, să înscriu golul 100.
A făcut o cruce mare și a zis «Doamne ajută!». Rugăciunea i-a fost ascultată, în repriza a doua am dat golul 100!” rememorează Cristea
Giovanni Becai a pus pe masă 4 milioane, Gigi a cerut 20
Cariera lui Andrei putea fi și mai spectaculoasă dacă verii Becali nu erau certați în perioada în care fotbalistul a evoluat la Steaua. Giovanni putea să rezolve un transfer de 4 milioane de dolari în străinătate, pe tapet fiind piste ca Valencia și Ajax, însă Gigi a cerut 20!
„Dacă semnam cu Giovanni, puteam face lucruri și mai frumoase. E regretul carierei mele că nu m-am putut transfera după incredibila calificare cu Valencia”, îşi aduce aminte Cristea.
A fost o decizie foarte grea să mă retrag. Privesc însă înapoi cu mândrie, cred că am lăsat urme în fotbalul românesc.
Îmi pare rău că nu mi s-a dat posibilitatea de a pleca din fotbal de la Poli Iași, clubul sufletului meu. Acum, îmi doresc să rămân în fenomen.
Am licența A de antrenor, am avut șansa să lucrez cu mulți tehnicieni valoroși, de 10 ani mi-am notat toate antrenamentele, citesc multă literatură de specialitate. Nicio carieră în administrație nu mi-ar displăcea.
- Andrei Cristea
VIDEO Andrei Cristea, după ratarea unui transfer important: „Nu am fost ajutat și susținut”
Citește și alte știri de actualitate:
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”