Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat luni, 30 noiembrie 2020 20:42 / Actualizat luni, 30 noiembrie 2020 21:11
Dacă cei 3 jucători, Kehinde Fatai, Takayuki Seto și Alex Ioniță, care fac obiectul unei anchete din partea Agenției Anti-Doping, vor fi găsiți vinovați și suspendați, atunci Astra Giurgiu va fi dată afară din campionat, fiindcă legea spune că „organizatorul va descalifica echipa respectivă și o va sancționa cu pierderea tuturor punctelor"
- GSP a publicat în luna septembrie fotografii cu 3 jucători ai Astrei (Fatai, Seto și Ioniță) care primeau vitamine prin perfuzie în venă, la clinica soțului Andreei Berecleanu. Imaginile au ajuns și la ANAD, care a anunțat că i-a suspendat provizoriu pe cei 3 - toate detaliile, AICI.
Astra Giurgiu așteaptă cu sufletul la gură o decizie în privința celor 3 fotbaliști ai săi, care în momentul de față se află în stare de suspendare provizorie și care sunt acuzați că ar fi apelat la o metodă interzisă de regulamentul anti-doping. E vorba despre Takayuki, Fatai și Alex Ioniță.
La începutul lunii septembrie, ANAD a intrat în posesia unor fotografii, pe care o clinică din București le-a postat pentru a-și promova imagina și tratamentele pe care le efectuează. În respectivele poze apăreau cei 3 fotbaliști cu perfuziile în venă.
Astra Giurgiu, pe marginea prăpastiei
Se putea observa chiar și flaconul cu vitamine și minerale, substanțe care nu sunt interzise de regulamentul WADA, chiar dacă sunt administrate intravenos. Totuși, un punct din articolele Agenției Mondiale Anti-Doping specifică în mod foarte clar că, indiferent de substanță, e interzisă introducerea, în venă, a unei cantități mai mari de 100 ml în decurs de 12 ore: „Se consideră ca fiind încălcarea regulamentului WADA orice perfuzii intravenoase și / sau injecții cu mai mult de 100 mL pe o perioadă de 12 ore, cu excepția celor primite în mod legitim în cursul tratamentelor spitalicești, procedurilor chirurgicale sau investigațiilor clinice de diagnostic".
Cei de la ANAD au trimis reprezentanți pentru a discuta cu jucătorii respectivi, iar conform celor povestite de ei, toți cei 3 ar fi susținut că li s-au administrat câte două flacoane de vitamine și minerale, fără să realizeze că răspunsurile lor practic înseamnă o probă clară că au încălcat regulamentul WADA. Fiindcă două flacoane înseamnă în jur de 200 de ml. Și e considerat doping.
Nu s-au prezentat la primele două termene
Imediat, fotbaliștii au fost notificați și, conform regulamentului WADA, ei au intrat în stare de suspendare provizorie. S-a deschis o procedură disciplinară, însă la primele două termene de judecată, la Comisia ANAD, ei nu s-au prezentat.
În schimb, au atacat într-un tribunal civil, la Ploiești, în contencios administrativ, decizia de a fi suspendați provizoriu, iar o decizie în acest proces e așteptată pe 10 decembrie! În schimb, cea de-a treia ședință a comisiei de la ANAD e programată pentru vineri, când jucătorii au fost, iarăși, citați.
Ce spune legea anti-doping
Astra se află într-un pericol imens. Dacă va exista o decizie de penalizare a celor 3 jucători, indiferent cum va suna ea, atunci și clubul Astra va avea de suferit. Și va fi dată afară din Liga 1!!!
Articolul 62 din Legea Anti-Doping specifică în mod clar cum se pun în practică sancțiunile. Iar alineatul 2 susține că: „În situația în care mai mult de 2 membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute la articolul 2, alineatul 2 în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile aplicate individual sportivilor implicați, va sancționa echipa respectivă cu descalificarea și pierderea punctelor".
Trimiterea către articolul 2 cuprinde capul de acuzare care există în privința celor 3 de la Astra: „Constituie încălcări ale reglementărilor anti-doping: utilizarea sau tentativa de a utiliza o substanță interzisă sau o metodă interzisă".
- Imaginile cu jucătorii Astrei la perfuzii i-au incriminat pe aceștia
Fatai, Seto și Ioniță stau deja de peste 9 săptămâni
Takayuki, Fatai și Ioniță n-au mai jucat într-un meci oficial de mai bine de două luni. Mai precis din 26 septembrie. Ei nu doar că n-au mai avut voie să bifeze jocuri în competițiile oficiale, dar le este interzis și să se antreneze cu echipa Astrei. Cel mai tânăr dintre ei e Ioniță, care peste două săptămâni va împlini 26 de ani, în vreme ce, în februarie, Fatai va face 31, iar mijlocașul japonez va atinge 35 de ani!
Pot lua și 4 ani de suspendare!
Pedeapsa prevăzută în regulamentul WADA pentru folosirea unei metode interzise e cuprinsă între 2 și 4 ani. Se poate ajunge chiar și sub pragul minim, dar doar în cazul în care sportivii în cauză recunosc vinovăția încă dinainte de a fi notificați și colaborează cu cei care desfășoara ancheta.
Acest lucru însă nu s-a întâmplat cu cei 3 de la Astra, astfel că dacă vor fi găsiți vinovați, atunci riscă să primească spre pedeapsa maximă.
Dani Coman, președinte Astra Giurgiu: „Avem documente, avem tot"
La scurt timp după ce jucătorii au fost suspendați provizoriu de către ANAD, președintele clubului Astra, Dani Coman, susținea că nu sunt motive să se teamă de eventuale sancțiuni. „Într-adevăr, au fost la o clinică fără acordul conducerii, fără acordul medicului. Au fost efectiv pentru a-și face niște vitamine. Eu am fost la acea clinică azi, am fost foarte bine primit, am întâlnit niște oameni extraordinari, care mi-au arătat exact cantitatea băgată jucătorilor, perfuziile pe care le-au făcut. Eu cred că sunt acoperiți din toate punctele de vedere, avem documente, avem tot", a spus Dani Coman.
FIFA și WADA monitorizează cazul!
Decizia finală va aparține Agenției Naționale Anti-Doping, dare ea va putea fi contestată la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Totuși, ANAD e sub atenta supraveghere, în principal, a agenției mondiale, WADA, care solicită informări săptămânale privind cauzurile care se află în desfășurare. De fapt, WADA poate ataca o decizie a ANAD, dacă va considera că verdictul nu e cel care se impune.
În plus, FIFA e un alt organism care ține o strânsă corespondență cu ANAD. Nu mai departe de luna trecută, cazul fotbalistului de la Rapid, Hlistei, care s-a aflat într-o anchetă terminată fără a fi găsit vinovat, s-a aflat în atenția FIFA, care a solicitat tot dosarul acestuia, modul în care s-a judecat, dar și verdictul final și motivarea lui.
2009e anul în care Astra a promovat ultima oară în Liga 1, iar de atunci a câștigat 4 trofee: titlul, Cupa și de două ori Supercupa
100%a fost procentajul de prezență al Astrei în play-off-ul celor 5 ediții de Liga 1, în aceeași situație s-a mai aflat o singură altă echipă, FCSB
VIDEO. Vasile Maftei, despre rolul lui Dani Coman la Astra: „A ținut clubul în viață!”
Citește mai multe știri din Liga 1:
Programul etapelor „de foc” din Liga 1 » Când se joacă CFR - FCSB, Craiova - FCSB și CFR - Craiova
Dima a facut prăpăd! Ion Crăciunescu, verdict nemilos, la 24 de ore după Iași - CFR Cluj