Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat vineri, 12 februarie 2021 09:00
Planul FCSB pe care l-a pronunțat Mihai Stoica, de blocare a CSA Steaua, îl costă pe Becali mai mult decât a plătit pentru Man atunci când l-a cumpărat de la UTA.
Ca să-i încurce pe „milionarii bugetari din Liga a treia”, așa cum i-a numit Mihai Stoica pe rivalii de la CSA Steaua, FCSB trebuie să consume măcar 600.000 de euro. Ce reprezintă prețul acesta?
Suma constituie bugetul minim pentru o echipă într-un sezon din liga a doua. Când a reînființat „satelitul”, FCSB l-a înscris în „C” și nu și-a propus să-l promoveze, tocmai ca să nu ajungă la cheltuieli prea mari. Ar fi fost convenabil ca jucătorii tineri să fie rulați în "B", la un nivel mai bun, doar că Becali nu era de acord să suporte costurile pentru eșalonul secund.
Calculul acesta nu mai contează, pentru FCSB e mai important s-o blocheze pe noua Steaua, echipa pe care a reînființat-o Clubul Sportiv al Armatei după ce a câștigat în instanțe dreptul exclusiv de utilizare a numelui Steaua București.
Becali îl ține trei ani pe Tănase cu banii pe care i-ar da la „satelit”
Prețul e foarte mare chiar și pentru un club bogat, așa cum e FCSB. Roș-albaștrii din prima ligă tocmai au încasat 11 milioane de euro în schimbul lui Dennis Man, pe care l-au vândut la Parma. Cheltuiala cu „satelitul” din liga a doua ar fi una nouă, nebugetată în anii recenți. Cu 600.000 de euro, banii pe care îi va consuma dacă va urca în „B” în locul CSA, Gigi ar cumpăra un fotbalist foarte bun din campionat.
Pentru Man a dat mai puțin atunci când l-a adus de la UTA, a achitat 450.000 de euro. Cei 600.000 de euro i-ar ajunge lui Becali să-i achite căpitanului Florin Tănase salariul pentru trei ani, cu tot cu taxe!
Dacă evită retrogradarea în prima stagiune din "B", FCSB trebuie să mai aloce măcar 600.000 de euro pentru încă un campionat, ca s-o aștepte pe CSA Steaua în liga a doua, în situația în care "militarii" ar promova în sezonul următor, după ce vor fi scăpat de concurența cu Gigi. z
Asta e Steaua, de aici, din Ghencea. Nu ne e frică de FCSB 2, vreau ca suporterii să aibă încredere că ne vom descurca! Echipa va arăta din ce în ce mai bine!Jucăm barajul pentru promovare cu echipa pe care o trimite FCSB, nu e nicio problemă! Gigi Becali poate să spună orice, noi ne dorim să promovăm și vom obține promovarea!
- Daniel Oprița, antrenorul de la CSA Steaua
Steaua mea purta numele acesta, juca în Ghencea și evolua în prima ligă. Deocamdată, nici CSA, nici FCSB nu întrunesc toate criteriile, deci nu prea știu ce să mai cred. De la o zi la alta, fiecare susține că ar fi Steaua reală!
- Sorin Paraschiv, fost fotbalist
Federația a scumpit campionatul
Participarea în liga a doua a devenit foarte costisitoare de când FRF a schimbat sistemul competiției și a alcătuit o singură serie. Federația a încercat să copieze modelele Serie B și Championship, din Italia și din Anglia, doar că rețeta nu a generat venituri mari, a provocat numai costuri imense. Deplasările foarte lungi îngreunează bugetele cluburilor, iar încasările din drepturile TV sunt infime. Din cauza costurilor imense, Turris Turnu Măgurele a anunțat recent că s-a retras din campionat. Turris participase în play-off în sezonul trecut și a fost foarte aproape să promoveze în prima ligă, a ratat obiectivul în ultimul minut din ultima etapă, când a încasat un gol de la Rapid și a ratat astfel victoria.
„E mai ușor în prima ligă”
Becali va trebui să aloce din buzunar banii pentru FCSB 2 dacă își promovează echipa în liga a doua numai ca s-o oprească pe CSA Steaua. Competiția nu presupune și venituri mari, ci doar cheltuieli. Victor Angelescu, acționarul principal de la Rapid, a explicat la DigiSport de ce ar fi convenabilă promovarea și dintr-o perspectivă economică: "În Liga 1 e mai ușor, putem atrage sponsori, avem drepturi TV mari. Acum primim de la FRF 25.000 de euro pentru drepturi TV, iar bilete nu vindem fiindcă spectatorii nu pot intra pe stadion. Dacă reușim promovarea acum vom sta bine din punct de vedere financiar". Bugetul estimat pentru FCSB 2, de 600.000 de euro, ar fi unul necesar doar pentru supraviețuire. Cluburile care speră să promoveze consumă peste un milion de euro pe sezon.