FOTBAL  »  Superliga  »  

Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP: „Becali primește ce merită. Dar ce se schimbă pentru suporteri?” + radiografia dură a unui fotbal plin de clone

Sus, banner de pe contul oficial de Facebook al CSA Steaua. Jos, banner al suporterilor FCSB la un meci pe Arena Națională
Sus, banner de pe contul oficial de Facebook al CSA Steaua. Jos, banner al suporterilor FCSB la un meci pe Arena Națională

Articol de GSP - Publicat vineri, 05 iulie 2019 19:56

FCSB nu e Steaua. A pierdut marca, a pierdut accesul pe Ghencea, acum a pierdut și palmaresul 1947-2003.

CSU Craiova va juca sub numele de Universitatea Craiova, deși nu e Universitatea Craiova. S-a descurcat să facă rost de marcă și siglă, deși clubul s-a înființat în 2013 și, conform justiției, nu are palmaresul istoric. Știința, aia de legendă, a fost îngropată la falimentul din 2014 cu tot cu palmaresul glorios al anilor '70-'80.

Dinamo din Liga 1, al lui Negoiță, are exact același nume și aceeași emblemă cu Dinamo din Liga 4, al lui Badea. Palmaresul nu e împărțit, ci e la comun. Ambele echipe au, deci, aceeași zestre.

Poli Iași e, de fapt, Tricolorul Breaza, de la care a preluat un loc în Liga 2 după ce clubul intrase în faliment, în 2010.

Astra Giurgiu este, de fapt, Internațional Pitești, de la care a cumpărat un loc în B acum vreo 15 ani. Astra Ploiești, originalul adică, își schimbase numele în Petrolul Ploiești și apoi a falimentat.

Rapid, Petrolul, FC Argeș, U Cluj, UTA, Poli Timișoara, Farul Constanța, CSM Reșița. Niciuna dintre echipele astea de tradiție din Liga 2 nu este cea originală / originară. Toate au trecut prin falimente, insolvențe, fuziuni, certuri pe mărci sau palmares, desființări, dezafilieri, furturi, bătăi, exiluri și renașteri.

Unde sunt suporterii? Foarte mulți pe net sau la TV și destui pe stadioane, susținând în continuare echipele astea revopsite, reînviate, rebranduite. Puțini s-au retras din activitatea de suporteri de dorul dreptății și al cluburilor istorice.

De ce susțin aceste echipe cu ADN modificat? Pentru că oamenii au obosit tot încercând să înțeleagă ceva din acest ghiveci de legi, regulamente și hotărâri judecătorești. Și pentru că, dincolo de idealuri, cei mai mulți vor ceva comod. O echipă despre care să vorbească la bere, un meci frumos de comentat, o performanță de aplaudat, un jucător de lăudat / criticat, eventual un patron de înjurat. Și neapărat un obiectiv important pentru care să viseze. Fie o promovare, fie o calificare în Europa, fie un meci mare cu o rivală.

De asta nu cred că pierderea palmaresului 1947-2003 va fi o ciupercă radioactivă pentru FCSB-ul lui Becali. Transformată de mult într-o inițiativă pe persoană fizică și golită treptat de seva istorică (alungarea din Ghencea, scindarea gloriilor etc), echipa asta nu va mai pierde prea mult din bazinul actual de susținători. Sau nu-i va pierde din cauza poveștii cu palmaresul, ci mai degrabă din pricina faptului că n-a dat doi bani pe fidelizarea fanilor, pe marketing, pe imagine.

Risc un pronostic și spun că măcar în următorii 2-3 ani oamenii vor continua să vină cu miile în Liga 1 și poate chiar cu zecile de mii la meciurile din grupele cupelor europene, dacă va fi cazul, ca să vadă „echipa lui Becali”. Nu neapărat pentru că ar considera-o „adevărata Steaua”, ci pentru că au nevoie de o jucărie accesibilă, vizibilă și cu potențial. Adică de o echipă cu pretenții.

Pentru CSA Steaua, singura șansă de a concura head-to-head cu clubul lui Becali e să ajungă la același nivel competițional. În Liga 1, în cupele europene, cu un lot plin de fotbaliști la modă care să umple un Ghencea ultramodern.

Magia nu funcționează, așa că singurele variante ca Steaua Armatei să ajungă în Liga 1 sunt fie promovarea succesivă pe căi sportive, deci abia în 2022 dacă totul merge fără greșeală, fie obținerea prin Justiție a unui loc direct în prima divizie. Adică un tribunal să decidă că echipa actuală nu trebuia lăsată în Divizia A după ce MApN a dispărut din peisaj. În ambele situații, oricum trebuie să se desprindă de Minister. Să redevină echipă privată, sub domnia altui Becali. Ironic, nu?

În rest, Gigi Becali primește acum exact ce merită, pentru că a tratat latura legală a afacerii la fel cum tratează și fotbalul. Forțează mereu regulile, e rudimentar, orgolios, deseori limitat în a înțelege ce i se întâmplă și niciodată sincer în a accepta că la unele lucruri chiar nu se pricepe.

Așa a pierdut și titluri, și procese. „Sunt banii mei, e dreptul meu să mă bag, totul se face după mintea mea, eu decid tot”. Aha! Să nu vă mire dacă și alegerea avocaților sau strategia de apărare la bară au fost dictate tot de Gigi, prin bilețele sau SMS-uri, ca la schimbările dictate din lojă. Rezultatele sunt prea proaste pentru a fi opera exclusivă a unor avocați netalentați. 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mititelu se laudă că a găsit următorul star al Olteniei: „De la Gică Popescu n-am mai avut așa ceva!”
Liga 2
Mititelu se laudă că a găsit următorul star al Olteniei: „De la Gică Popescu n-am mai avut așa ceva!”
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
Stranieri
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
Gică Hagi pregătește revenirea iernii » Lucrează la aducerea fostului căpitan de la Farul
Superliga
Gică Hagi pregătește revenirea iernii » Lucrează la aducerea fostului căpitan de la Farul

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (110)
10207202405083487
Nanu Daniel  •  07 Iulie 2019, 10:09

Pseudogazetarii GSP obisnuiesc sa-si ridice singuri mingea la fileu. La urma urmei cand joci singur nu ai altceva de facut. GSP a fost fondat in 1924 si-a reluat activitatea dupa Revolutie, de cine? cum? ... nu conteaza, nimeni nu s-a opus fiindca acolo nimeni au avea dreptul si interesul. Oricine putea fi GSP in decembrie 1989....da nu si Craiova, in spatele acestei echipe este o munca de grup ...sute de mii de oameni, care inca traiesc, vibreaza si isi cer dreptul pe care nu l-au vandut niciodata.

timm
timm  •  06 Iulie 2019, 22:40
Postat de Vasiliu Daniel pe 06 Iulie 2019, 10:14

Noi suntem de vina !!! Dar nu pentru ce spun ei mai sus .. ci pentru ca suntem inculti .. nu vedem adevarul nici daca ne scoate ochiul .. romanul incult .. e varza .. nu stiu cum sa`l insult sa nu ma cenzureze astia .. as folosi cele mai urate cuvinte .. pentru ca asta meirtam ... Romania o tara frumoasa populata de *** si oameni fara Coloana !!*** .. Si petru cei care vor comenta .. *** *** .. esti sarac dai drumu la CSA si uita-te la fotbal .. Vizioneaza Cristina Neagu !! CRaiolguta .. hai romane ia cu paine !!!Cat despre Talpan ?!! a spus singur ce vrea el .. El vrea sa fie Seful Stelei :)))) vai ce putin creier au acei 300 de boraci care se strang prin Ghencea ... Doamne ajuta sa faca Talpan echipa de schii, de curling .. curse de cai , "gropita", Leapsa / avem nevoie ... da`i *** pe batrani .. ca platim noi astia care am fost dati afara din tara ..Nu e de ajuns ca suntem sclavii prin tarile astea .. ei vor sa platim tribut si romaniei !!Am un Plan mai bun !! sa ne bagam ceva in CSA ... eu tin cu FCSB .. ca nu joaca pe banii mei ... Cum isi permit cei de la CSA sa taxeze bilete ?!! pai eu deja platesc CSA`ului ca Roman in Romania .. de ce ar trebui sa platim bilet ? CRaiova Oltchim CSA .. si toooot ce e sustinut din bani publici GRAtiiiiiiis pentru Romani !!

FCSB joaca pe banii tai. Are un prejudiciu de 37 de milioane catre CSA.

balauru48
balauru48  •  06 Iulie 2019, 17:09
Postat de ticbis pe 06 Iulie 2019, 11:00

Excelenta analiza lui Catalin Tepelin! Asa este, conform acestui "verdict" aberant, absolut toate fostele cluburi de stat inainte de 1989 sunt acum doar niste clone, fara palmares. Inclusiv Dinamo si CFR Cluj, ca la Rapid si U Craiova e deja clar. Sa ne intelegem, dupa 1989 toate cluburile au trecut de la stat la privat, prin preluare de activitate de fotbal profesionist, intr-un fel sau altul. NU EXISTA in niciunul dintre cazuri ACT de vanzare-cumparare, dupa cum cer unii pe aici. Din momentul asta, orice institutie de stat care a detinut inainte de 1989 echipa de fotbal poate solicita palmaresul pana la momentul cedarii/privatizarii acesteia. E noaptea mintii!!! In primul rand, palmaresul sportiv e o notiune strict sportiva, fara nicio legatura cu marca si denumirea comerciala; nici nu cred ca exista legislatie pentru a se judeca asa ceva in tribunalele civile. Palmaresul nu se judeca, ci pur si simplu se constata! Banuiesc ca judecatoarea aia a judecat dupa legislatia de partaj la divort: ce-ai avut tu inainte de casatorie; ce-ai dobandit in timpul casatoriei...:))). In al doilea rand, justitia noastra nu face nici doi bani; e greu sa ai incredere in asemenea facatura. Astia ar fi in stare chiar si sa-i bage in "palmares" lui Stefan cel Mare, pe langa cele 43 de batalii castigate, si pe cele 4 pierdute; gasesc ei paragraf de lege!:) O justitie care mutileaza realitatile si istoria functioneaza degeaba! Provoaca doar sila si dezgust. Rusine!

Dai drumul de aci ba prostalău! :))

Vezi toate comentariile (110)
Comentează