Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat luni, 23 martie 2020 09:49
Antrenori și foști fotbaliști explică de ce va mai trece mult timp până la repornirea fotbalului: pauza lungă, în care jucătorii s-au antrenat în case, a scos din formă echipele și ar exista un risc foarte mare de accidentări dacă s-ar trece direct la competiție.
Cluburile au programat reluarea antrenamentelor pe 16 aprilie, când se va împlini mai mult de o lună de la întreruperea competițiilor. Șansele să se poată antrena atunci sunt însă mici, din moment ce epidemia de coronavirus se tot întinde și este, oricum, posibil ca starea de urgență pe care a decretat-o președintele Iohannis să fie extinsă cu încă 30 de zile, până la mijlocul lunii mai.
Pauza fotbaliștilor ar deveni, astfel, una mai lungă de două luni. Pe 16 aprilie vor fi o lună și patru zile de la oprire. Poate fi repornit campionatul imediat după ce va fi stopată epidemia?
CORONAVIRUS FĂRĂ FOTBAL: „Ar fi îngrozitor să stăm două luni!"
Antrenorii și fotbaliștii sunt siguri că un asemenea plan ar fi imposibil de realizat. Răzvan Raț, al patrulea cel mai selecționat jucător din istoria naționalei României, crede că echipele ar avea nevoie de o perioadă cuprinsă între patru și șase săptămâni pentru pregătire după pauza pe care a provocat-o coronavirusul.
Vasile Maftei, și el fost internațional și acum antrenor secund la Astra, confirmă opinia lui Raț: „Ideal ar fi să avem șase săptămâni înainte să jucăm din nou, dar s-ar descurca echipele și după numai o lună cu antrenamente".
Scenariul pe care îl descriu ei e nuanțat de Claudiu Niculescu. Clau-gol a preluat postul de „principal" la Mioveni exact înainte să fie oprit fotbalul. Echipa e a doua în clasamentul înghețat, deci pe un loc de promovare.
Fostul atacant crede că situația de acum e diferită de pauzele obișnuite, în care jucătorii puteau merge să alerge sau să mai lucreze în săli de fitness: „Le-am dat un program de pregătire, dar ce pot să facă și ei... Unde să alerge un om care locuiește într-un apartament mic? Se antrenează fiecare în casă, așa cum poate. Acum e mai important să fie în siguranță. Dacă va fi reluată pregătirea pe 16 aprilie, va fi în regulă să ne antrenăm o lună și să repornim campionatul pe 16 mai.
Dacă se prelungește starea de urgență cu încă 30 de zile și stăm în case până în mai, mi-e groază! Mi-e groază fiindcă s-ar aduna peste două luni de pauză. E enorm! Într-o asemenea situație, jucătorii ar porni antrenamentele ca și cum ar fi revenit după accidentări, cu readaptare la efort, nu cu exerciții normale pentru profesioniști".
Bogdan Andone: „Nu poți să faci fotbal cu oameni obișnuiți de pe stradă!"
Bogdan Andone, antrenorul Astrei, e și el îngrijorat de context: „În momentul ăsta depindem cu toții de cât de conștiincioși sunt jucătorii. Ei au primit un program, avem un grup de WhatsApp în care le-am pus și imagini cu exercițiile de lucrat. Dacă respectă aproape integral planul vor fi într-o formă rezonabilă la reluarea pregătirii. Dacă nu fac nimic, doar stau acasă, va fi extrem de greu să ne mai descurcăm!
Gândiți-vă că e posibil să se adune o pauză de peste două luni! Asta i-ar transforma din fotbaliști profesioniști în oameni obișnuiți care merg pe stradă. Și nu ai cum să pornești antrenamente serioase, normale cu oameni obișnuiți! Trebuie să facă tot ce pot din programul de antrenamente pe care l-au primit. Toți antrenorii le-au planificat jucătorilor o pregătire pentru perioada asta. Doar de ei depinde să nu iasă complet din forma sportivă".
"Dacă după pauza asta lungă încercăm să repornim brusc campionatul vor apărea rupturi musculare și cam toate tipurile de accidentări! Ar fi nevoie de o pregătire ca pe vremea când jucam eu, cu vreo două săptămâni de reacomodare la efort și abia apoi cu antrenamente cu mingea, meciuri amicale" - Bogdan Andone, antrenor Astra
"Fotbaliștii trebuie să fie atenți, responsabili în perioada asta, să se izoleze, fiindcă riscurile rămân și după ce reluăm campionatul! Dacă încep meciurile și apare un singur caz de jucător, antrenor sau arbitru îmbolnăvit, s-a terminat totul! Atunci va fi închis sezonul definitiv!" - Claudiu Niculescu, antrenor Mioveni
"Am vorbit cu Crepulja, mi-a spus că în Croația a fost liniște până acum, nu au existat restricții, și s-a putut antrena normal, n-a fost nevoie să stea închis în casă. Oricum, el, Radunovici, Graovac sunt conștiincioși, nu-mi fac probleme că nu se antrenează" - Bogdan Andone, antrenor Astra
LIGA 1 în pauză: „Risc cardiovascular, muscular!"
Pompiliu Popescu, fostul medic al echipei naționale, atenționează că rupturile musculare, la care se gândesc toți antrenorii îngrijorați să-și forțeze fotbaliștii, nu constituie singurul risc dacă liga reîncepe brusc.
„Fără minimum două săptămâni de pregătire, reluarea campionatului ar însemna un risc pentru sistemul cardiovascular și pentru aparatul respirator! Plus leziuni fibrilare, rupturi de ligamente. Nici nu se pot face antrenamente cu grupuri de jucători în perioada asta, fiindcă mulți nu au educație, beau apă unii după alții din aceeași sticlă, își pot transmite și coronavirus, și alte boli. Eu mă chinuiam să-i dezvăț de obiceiul ăsta. Pentru că mă temeam să nu-și transmită hepatită, le scrisesem numele pe bidoanele cu apă, fiecare avea sticla lui și îi certam când vedeam că nu respectau. Chiar dacă se supărau pe mine, știam că o făceam spre binele lor.
Coronavirusul e mai periculos decât alte virusuri gripale care au circulat fiindcă se transmite foarte rapid. O problemă o constituie și perioada de replicare mare, de la două zile la două săptămâni. Asta înseamnă că un om care poartă virusul și nu are simptome se poate întâlni în două săptămâni cu zeci de persoane cărora să-l transmită. Din păcate, până nu vor fi măcar trei zile la rând cu temperatura de minimum 25 de grade n-o să avem o reducere a epidemiei".
„Pompi” crede că riscurile la care ar fi supuși jucătorii scad doar cu o pregătire minimă: „Cel puțin două sau trei săptămâni cu antrenamente înainte să fie reluat campionatul!".
"Fotbaliștii să priceapă că nu e vorba numai despre performanța lor, de data asta își riscă sănătatea dacă stau acasă fără să facă antrenament! Revenirea lor pe teren va fi foarte complicată! Să lucreze fiecare cu ce are prin casă, sunt convins că oricare jucător are o bicicletă sau alte materiale de folosit pentru pregătirea fizică" - Pompiliu Popescu, medic
Ionuț Badea: „Am putea reîncepe chiar în septembrie"
Ionuț Badea, fostul secund al lui Daum la națională, o pregătește pe FC Argeș, o formație implicată în lupta pentru promovare în momentul în care a fost oprit campionatul. El insistă că poate fi reluată competiția chiar și mai târziu de mai sau iunie, datele pe care le-au luat în calcul FRF și LPF.
„Ar fi frustrant pentru toată lumea să fie înghețat campionatul așa cum e acum, iar titlul, promovarea să fie hotărâte în felul ăsta. Cred că ar trebui să jucăm chiar și în septembrie și să facem pe urmă o pauză de o săptămână înainte să începem sezonul care urmează. Soluția cea mai bună mi se pare a doua dintre cele pe care le-au propus Federația și Liga, cu meciuri într-o singură manșă în programul care a mai rămas. Liga a doua ar fi împărțită în play-off și play-out, cu opt echipe în turneul de promovare, fiecare am avea câte șapte partide în play-off.", a spus Badea.
El e mai puțin îngrijorat de forma fizică a jucătorilor: „Au primit program de antrenamente și am un feedback pozitiv, sunt conștiincioși. Fiecare poate să se antreneze cumva. Cât a fost posibil, am făcut antrenamente chiar și la stadion cu jucătorii care locuiesc în Pitești. Am respectat regulile, nu au intrat în vestiar, nu s-au apropiat la mai puțin de un metru și jumătate unul de altul".
Citește și alte știri din Liga 1:
E de urmat modelul maghiar în Liga 1? Cum arată regula U21 în viziunea Federației de la Budapesta