Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat vineri, 08 ianuarie 2010 00:00
Becali a semnat ieri noul contract de închiriere a stadionului cu Ministerul Apărării, urmînd să plătească 300.000 de euro pe an, dublu decît celelalte 17 echipe din Liga I la un loc
Pe lîngă transferurile de jucători, Steaua a mai avut de rezolvat o problemă extrem de importantă la începutul lui 2010. Cea a contractului de închiriere cu Ministerul Apărării în privinţa stadionului din Ghencea. Cum vechea înţelegere expirase, ministerul a strîns-o cu uşa pe Steaua să semneze noul contract, aceasta primind şi un ultimatum: "Dacă nu semnaţi pînă pe 7 ianuarie, vă evacuăm din Ghencea!".
Steaua a acceptat şi ieri a parafat actele, iar suma e chiar mai mare decît vechiul contract! 300.000 de euro pe an pînă în ianuarie 2014 e suma pe care Becali va trebui să o plătească de acum înainte, cu 50.000 de euro mai mult decît pînă acum. GSP a investigat situaţia celorlalte 17 cluburi din Liga I pentru a afla cît e chiria pe care o suportă fiecare.
Rezultatul? Restul Ligii I, la un loc, are de plătit o chirie aproape de jumătate din suma pe care Becali o varsă în contul Ministerului Apărării. 165.000 de euro e totalul banilor plătiţi de celelalte 17 echipe din prima divizie, faţă de cei 300.000 de euro ai Stelei! Mai mult, 12 cluburi nu plătesc deloc chirie, fie pentru că au propria arenă, fie pentru că primăria nu le percepe nici o taxă.
Dinamo în pericol de sechestru
"Cîinii" nu au mai plătit chiria de 3.000 de euro la stadion din primăvara trecută şi pot ajunge la confiscarea bunurilor sau chiar a jucătorilor
Roş-albii se hîrjonesc de ani de zile cu Ministerul Administraţiei şi Internelor pe tema stadionului din Ştefan cel Mare, proprietate a statului. "Cîinii" trebuie să plătească aproximativ 3.000 de euro lunar, chirie pe care roş-albii n-ar mai fi achitat-o din aprilie 2009!
Mai mult, clubul mai are datorii vechi, tot la MAI, din chirii plus utilităţi, acumulate de-a lungul anilor, în valoare de aproximativ 20 de miliarde de lei vechi (476.000 euro) cu tot cu penalităţi. Procesul început în 2005 mai are două termene, ultimul în vară, iar în cazul pierderii lui, Dinamo poate fi pusă sub sechestru. "Se poate face poprire pe bunuri, cum ar fi autocarul echipei sau chiar pe un jucător, cum s-a întîmplat în cazul lui FC Argeş", a explicat o persoană din anturajul dinamoviştilor.
Dinamoviştii au plănuit ca, în momentul în care se va termina construirea noului stadion "Lia Manoliu", să dispute aici partidele de acasă din campionat şi din cupele europene. Birourile staff-ului administrativ şi echipa secundă vor rămîne în Ştefan cel Mare, iar chirie se va plăti doar la noua arenă.