Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu, Vlad Nedelea - Publicat marti, 21 iulie 2020 21:41 / Actualizat miercuri, 22 iulie 2020 09:03
LIGA 1. Tot mai multe cluburi insistă pentru oprirea sezonului sau măcar iau în calcul scenariul în care va fi înghețat campionatul.
Cum echipele nu au disputat același număr de meciuri, o soluție pe care LPF o ia în calcul ar constitui-o respectarea unui clasament calculat pe baza procentului de puncte câștigate din totalul partidelor bifate.
CFR Cluj păstrează titlul de campioană, iar Dinamo evită retrogradarea fără emoții, cu câteva locuri deasupra liniei roșii. Cum sunt posibile asemenea concluzii, nesusținute de clasamentul valabil astăzi?
Oprirea sezonului imediat ar necesita să fie stabilită totuși o ierarhie. Clasamentul la zi e dezechilibrat, nu toate formațiile au jucat la fel de multe meciuri. Care va fi soluția?
Una pe care Liga Profesionistă de Fotbal le-a prezentat-o cluburilor încă de acum două luni și o ia în considerare în continuare: alcătuirea unui clasament bazat pe procentul punctelor câștigate din numărul de jocuri pe care le-a disputat fiecare club.
LPF a convocat o Adunare Generală pentru joi, 30 iulie, și în ședința aceea se va discuta și despre propunerile de înghețare a sezonului, și despre soluțiile pentru validarea unui clasament.
Calcularea procentului de puncte câștigate pe meci ar provoca surprize mari, ar răsturna situația în care se găsesc unele dintre echipe în ierarhia valabilă în clipa de față:
- CFR ar fi campioana, cu o medie de două puncte adjudecate din fiecare partidă. Craiova e doar cu un pic mai slabă, are 1,97 puncte pe meci.
- FCSB ar prinde un loc de Europa League indiferent de rezultatul din finala Cupei, cu Sepsi. Roș-albaștrii s-ar clasa pe poziția a patra, însă ar avea-o înainte pe Astra, lipsită de licența pentru participarea în EL.
- Dinamo ar scăpa de retrogradare chiar lejer! Procentul de puncte adunate îi plasează pe "câini" pe poziția a treia din play-out, Depășiți doar de Viitorul și de Sepsi! Ar pica direct Chindia și Poli Iași, FC Voluntari ar merge la baraj pentru salvare/promovare cu locul al treilea din "B".
„De ce nu ne-am inspirat și noi din soluția la care au apelat Belgia, Franța, Olanda, care au oprit campionatele? În Italia, în Anglia și în Spania a fost altceva, acolo era vorba despre bani foarte mulți din drepturile de televizare, erau sume enorme"
Mircea Rednic, antrenorul Politehnicii Iași
„Fiecare să folosească jucătorii pe care-i mai are și să ducem la capăt campionatul, că nu ne permitem să pierdem banii din drepturi TV. Îmi pare rău pentru Dinamo, dar dacă nu mai are jucători să piardă fiecare meci cu 0-3, asta este!"
Valeriu Iftime, președintele de la FC Botoșani
Clasamentul calculat după procentul punctelor câștigate:
Clasament Play-off Liga 1, după scenariul LPF
- CFR 2 puncte / meci
- Craiova 1,97 p/m
- Astra 1,58 p/m
- FCSB 1,51 p/m
- FC Botoșani 1,5 p/m
- Gaz Metan 1,35 p/m
Clasament Play-out Liga 1, după scenariul LPF
- Viitorul 1,63 puncte / meci
- Sepsi 1,22 p/m
- Dinamo 1,15 p/m
- Hermannstadt 1,14 p/m
- Clinceni 1,11 p/m
- FC Voluntari 1,05 p/m
- Poli Iași 0,94 p/m
- Chindia 0,85 p/m
Codașele insistă să nu mai pice nimeni
Adunarea Generală a LPF va avea de analizat și propunerea câtorva formații, cu Dinamo inițiatoare a acesteia, ca nimeni să nu mai retrogradeze la finalul acestui sezon. Ar promova patru formații din Liga 2 și s-ar reveni la o primă ligă într-un format clasic, cu 18 cluburi care s-ar întâlni între ele tur-retur, fără play-off și fără play-out. Bogdan Bălănescu, președintele lui Dinamo, a insistat pentru soluția aceasta și a argumentat cu criza de coronavirus care i-a decimat lotul. Roș-albilor li s-au îmbolnăvit 11 jucători, le este extrem de greu să mai alcătuiască o formulă decentă. Și devine complicat ca ei să mai joace toate partidele din program, din moment ce le-au fost amânate deja trei partide, iar sezonul trebuie încheiat până pe 3 august, conform înțelegerii pe care au încheiat-o FRF și LPF cu UEFA.