FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ - FCSB

CFR CLUJ - FCSB // Superanaliză financiară a celor două cluburi, pe 5 capitole: cine e mai stabilă, cine are mai puține datorii + cine a câștigat mai mult din transferuri

CFR Cluj și FCSB se întâlnesc duminică în derby-ul etapei // FOTO: GSP
CFR Cluj și FCSB se întâlnesc duminică în derby-ul etapei // FOTO: GSP

Articol de , , - Publicat miercuri, 10 aprilie 2019 09:00

ANALIZĂ GSP. Înaintea derby-ului CFR Cluj - FCSB, Gazeta compară cifrele financiare oficiale ale celor două cluburi în 2018: FCSB e mai stabilă, cu venituri mai mari de la UEFA, din bilete și din sponsorizări, în timp ce campioana e superioară la bugetul de salarii, dar și la datorii către stat și propriii angajați.

Noua politică impusă de FRF cu privire la obținerea licenței pentru cluburile din Liga 1 obligă toate formațiile să-și prezinte în mod extrem de transparent exercițiul financiar pe anul precedent.

Cum termenul scandent este finalul acestei săptămâni, cluburile au început deja să posteze cifrele oficiale, balanța contabilă ce va fi depusă și la Ministerul Finanțelor. Primul club a fost Viitorul, urmat de chiar echipele care se bat pentru titlu, CFR și FCSB.

GSP.ro a analizat cifrele financiare ale celor două și face o comparație în detaliu, cu 4 zile înaintea meciului direct, extrem de important în privința bătăliei pentru primul loc.

Concluzia rece e că FCSB e un club mai stabil. Are un buget de salarii mai mic, dar are datorii incomparabil mai mici și încasări mai mari din principalele categorii de unde se atrag banii: drepturi TV, bonusuri UEFA, bilete și sponsorizări.

Toate cifrele de mai jos sunt din balanța aferentă anului trecut, cu stuația la zi la 31 decembrie 2018.

CAPITOLUL 1 - VENITURI

1. UEFA

Bucureștenii, aproape de 5 ori mai mult

În vara anului trecut, nici FCSB, nici CFR n-a reușit să ajungă în grupe. Diferența de încasări însă din partea UEFA e foarte mare. Gigi Becali a atras de la forul de la Nyon peste 5 milioane de euro, în vreme ce campioana en-titre s-a ales cu numai 1,3 milioane de euro. De unde provine această mare discrepanță. Din faptul că FCSB a disputat în primăvara lui 2018 "dubla" cu Lazio din "16-imile" Europa League.

Bonusurile pentru locul 2 ocupat în acea grupă, pentru accesul în primăvară, dar și pentru punctele acumulate, chiar dacă au fost bifate în toamna lui 2017, au fost achitate în 2018 și apar în raportul contabil aferent anului precedent. 

2. DREPTURI TV

Nu e diferență mare

E unul dintre capitolele la care CFR reușește să se țină aproape de FCSB. Diferența între cele două cluburi e de mai puțin de 600.000 de euro. 

FCSB: 3.400.000
CFR: 2.685.000

3. BILETE

CFR, o treime din FCSB

În ciuda faptului că pe parcursul lui 2018 nu a ajuns în grupele Europa League și a fost văduvită de încasări de cel puțin 2 milioane de euro la cele 3 meciuri pe care le-ar fi jucat acasă, rețeta din bilete a fost una decentă. Ceva mai mult de 1,4 milioane de euro au însemnat veniturile roș-albaștrilor din partea spectatorilor. CFR a strâns de 3 ori mai puțin, 435.000 de euro. 

4. SPONSORIZĂRI

Împreună au produs peste 3 milioane

Fotbalul în România continuă să fie atractiv pentru anumite firme, care sunt interesate să-și asocieze imaginea cu ceea ce se petrece la anumite formații din Liga 1. FCSB a produs aproape 2,4 milioane de euro pe parcursul anului trecut, din sponsorizări și publicitate, în vreme ce CFR s-a apropiat și ea de un milion de euro. 

CAPITOLUL 2 - TRANSFERURI

1. ACHIZIȚII

Steaua a cumpărat mai mult și mai scump

Sunt două cluburi care au plătit sume de transfer în schimbul unor fotbaliști, ceea ce înseamnă o raritate în Liga 1. FCSB rămâne lider incontestabil la acest capitol.

A adus în 2018 jucători în valoare de 3.250.000 de euro. Suma e de 3 ori și jumătate peste ce a înregistrat CFR în acte pentru aducerea de fotbaliști, adică numai 900.000 de euro! 

2. VÂNZĂRI

Surpriză: Clujul a produs mai mult

E poate cea mai surprinzătoare concluzie. Încasările din vânzarea de fotbaliști au adus o sumă mai mare pentru CFR, care și-a alimentat conturile cu 2.150.000 de euro, în timp ce FCSB s-a ales cu numai 2.100.000 de euro. Chiar și aici însă, tot clubul lui Gigi Becali e mai prosper. Creanțele pe care cele două cluburi le dețin din cedarea de jucători arată așa:

FCSB - 3.200.000 de euro
CFR - 4.400 de euro

Creanțele reprezintă sumele pe care un club le are de recuperat după ce a vândut un fotbalist și fie plata se face în rate, fie în anul sau anii următori celui în care s-a realizat efectiv trecerea jucătorului de la o echipă la cealaltă.

Cum e, de exemplu, cazul lui Budescu, plecat la Al Shabab în vara trecută, dar pe care FCSB mai are de primit mare parte din sumă! 

3. COMISIOANE LA AGENȚI

FCSB, zero! CFR, 10.000 de euro!

FRF obligă, de asemenea, cluburile să raporteze toate sumele pe care le-au achitat către cei ce intermediază transferurile de jucători. FCSB și CFR s-au supus, însă sumele fie lipsesc cu desăvârșire, fie sunt hilare.

Printr-o adresă semnată de Iulian Ghiorghișor, administratorul societății pe care activează clubul, FCSB a informat Federația că n-a plătiti nici măcar un euro agenților. În schimb, CFR a plătit, dar suma e una nesemnificativă: 45.600 de lei, adică în jur de 9.800 de euro! 

CAPITOLUL 3 - CHELTUIELI

1. SALARII

CFR, 40% peste FCSB

Argumentul că CFR Cluj are cel mai mare buget de salarii din Liga 1 are acum o confirmare. Cu cifre oficiale. Pe parcursul lui 2018, gruparea din Gruia a achitat salarii, la jucători, antrenori, restul staff-ului, conducere și restul personalului, în valoare totală de aproape 10,5 milioane de euro!

FCSB nu doar că nu a atins pragul de 10 milioane, dar a reușit să se mențină puțin sub 7.500.000 de euro. Ceea ce înseamnă că CFR a cheltuit cu 40% mai mult! 

40.000 €a fost contractul lunar pe care Dan Petrescu l-a câștigat la CFR în perioada ianuarie - mai 2018

50.000 €a fost salariul lunar pe care l-a avut brazilianul Baptista în perioada iulie - decembrie 2018

55%din cheltuieile totale ale clubului pe 2018, altele decât cele pentru achiziția de jucători, au fost reprezentate la FCSB de bugetul de salarii

71%din cheltuielile totale ale clubului pe 2018, altele decât cele pentru achiziția de jucători, au fost reprezentate la CFR de bugetul de salarii

CAPITOLUL 4 - DATORII

1. CREDITE ȘI ÎMPRUMUTURI

Rubrica din balanța contabilă intitulată "datorii pe termen lung" are la primul punct "creditele și alte împrumuturi". FCSB figurează aici cu o sumă sub 1 milion de euro. În schimb, CFR a spart plafonul. Are credite sau împrumuturi care însumau la finalul anului trecut peste 17 milioane de euro. Această sumă reprezintă peste 80% din totalul datoriei pe care o are CFR. 

2. DATORII LA PROPRIII ANGAJAȚI

Clujenii au de dat 1,6 milioane

Și aici, FCSB stătea bine la 1 ianuarie. Atunci figura cu o datorie de numai 455.000 de euro, ceea ce înseamnă cam 70% din bugetul de salarii pe o singură lună.

În schimb, CFR strânsese datorii de 1,6 milioane de euro. De fapt, în luna ianuarie a existat o mică revoltă în rândul jucătorilor CFR-ului, care erau nemulțumiți că nu li se achitaseră două salarii restante, dar și primele pentru câștigarea titlului 2017-2018. 

3. DATORII LA ANAF

FCSB, aproape pe zero!

La finalul anului trecut, clubul lui Gigi Becali stătea foarte bine, raportat și la cifra de afaceri, din perspectiva taxelor către autoritățile fiscale ale statului.

FCSB figura cu o datorie foarte mică, de numai 110.000 de euro. Și CFR are cifre cât de cât OK. Datoria către ANAF era la 31 decembrie de 850.000 de euro. 

DATORIE TOTALĂ LA 31 DECEMBRIE 2018:

FCSB - 4.300.000 de euro
CFR - 20.550.000 de euro

CAPITOLUL 5 - PROFIT VS PIERDERE

Ambele au înregistrat deficit

E capitolul la care cele două echipe au fost în aceeași situație. În 2018 au cheltuit mai mulți bani decât au încasat. Și, evdient, au raportat pierdere.

Dar asemănările se opresc aici fiindcă deficitul e de aproape 4 ori mai mare pentru CFR Cluj. FCSB a pierdut în jur de 2 milioane de euro. În schimb, clubul din Gruia a avut un pasiv de 7,7 milioane de euro. 

Vezi și: Mihai Stoica, despre derby-ul cu CFR Cluj și Dan Petrescu: „Atât pot să spun” + Comparație Dică - Teja: „Măcar nu se uită la telenovele” :)

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (35)
leul_90
leul_90  •  10 Aprilie 2019, 18:14
Postat de j0k3r pe 10 Aprilie 2019, 15:42

tocmai ce ai descris echipa stelei. bravo

Tu ce cauti aici, ca nu se dau nici mici, nici bere!?

104343947122875
Anton Pan  •  10 Aprilie 2019, 17:42

No problems pentru haiducii din Gruia!!! Asa cum honvedul pazcany a tepuit statul si angajatii cu insolventa si a ratacit zeci de milioane de euro spre Cipru, beneficiind de protectie politica, a procurorilor, serviciilor, la fel va proceda si urmasul sau varga bacsi. La chefereul praduitor a devenit un model de afacere de succes sa blatuiesti campionate, sa dispari cu banii din club si sa tepuiesti statul si angajatii, dupa care sa scapi nevatamat si sa reiei ciclul de praduiala. Cat va mai dura haiduceala gruparii pazcany-varga numai protectorii lor din sistemul ticalosit o stiu!!! Noi suntem doar martori neputinciosi la fardelegile lor repetate!

j0k3r
j0k3r  •  10 Aprilie 2019, 15:42
Postat de leul_90 pe 10 Aprilie 2019, 12:07

Dupa ce te umileste in Europa o echipa din Luxembourg, mai aveti curajul sa comentati :)))). Sunteti cea mai urata echipa, nu va suporta nimeni, nici in Cluj, nici in tara! Poate in campia panonica ati avea mai mult succes! Cea mai penibila galeria, care isi leaga microfoane si le place sa se auda in boxele tribunelor, cei mai penibili jucatori, mercenari, care simuleaza si protesteaza la fiecare decizie luata contra lor!! E de Doamne fereste mentalitatea voastra... Daca maine ar ajunge tzefere in liga a 4-a, ipotetic, ar avea o galerie formata doar din rudele jucatorilor! Hala Dudelange!

tocmai ce ai descris echipa stelei. bravo

Vezi toate comentariile (35)
Comentează