Articol de Marius Mărgărit - Publicat miercuri, 09 februarie 2022 10:18 / Actualizat miercuri, 09 februarie 2022 10:43
Chiar dacă a câștigat ultimele 4 campionate și acum conduce Liga 1, CFR Cluj încă are mari probleme financiare, cu mult peste cele doar 3 salarii restante asumate public de conducerea clubului.
La CFR, problemele nu sunt doar fotbalistice la început de 2022, după trei remize consecutive. Mai sunt și cele financiare, mai mari chiar decât lăsase se vadă anunțul președintelui Cristi Balaj, care a recunoscut că jucătorii au de primit restanțe salariale pentru trei luni.
Ultimul salariu întreg la CFR Cluj, pentru septembrie 2021!
Pe 25 februarie, când ar trebui să fie plătit salariul pe ianuarie, s-ar putea aduna chiar 4 luni neachitate
De fapt, elevii lui Dan Petrescu mai au de încasat și o treime din salariile pe luna august, pe care, în urma unui acord cu clubul, tot din cauza întârzierilor, l-au reeșalonat în trei rate egale. Practic, în acest moment, ardelenii și-au luat ultimul salariu întreg pe luna septembrie 2021!
Restanțe mari și la primele din sezonul trecut
Dar asta nu e tot. În sezonul 2020-2021, când a luat al 4-lea titlu consecutiv, echipa din Gruia a obținut 26 de victorii în sezonul regulat plus play-off.
Conform actelor normative interne, jucătorii încasează câte 1.000 de euro la fiecare succes. Numai că deocamdată nu s-au achitat nici una dintre acele prime. Nici pentru campionatul trecut, dar nici pentru cel în curs, în care s-au adunat deja 19 victorii.
Mai mult, au rămas restante și bonusurile pentru cucerirea ultimului titlu, unde este vorba, în medie, de sume de 20.000-25.000 de euro per jucător, în funcție de contractele individuale ale fiecăruia.
Datorii peste datorii la CFR Cluj
Datoriile nu se opresc însă aici. În ultimul an, clubul nu le-a plătit unora dintre jucători și TVA-ul aferent sumelor încasate, astfel că unii s-au trezit cu probleme, cu conturi blocate de către ANAF.
La toate acestea se adaugă și 350.000 de euro pe care CFR îi datorează la bugetul local, potrivit datelor făcute publice de Direcția Taxe și Impozite Cluj Napoca.
Iar până pe 31 martie, CFR trebuie să rezolve toate aceste datorii, pentru a-și putea lua licența de Liga 1. Și, cel mai probabil, jucătorii vor fi nevoiți să facă alte înțelegeri cu clubul, pentru o nouă reeșalonare a acestor restanțe.
Arlauskis avea 1.650.000 de euro pe doi ani
Înainte de despărțirea de CFR, care a venit în urma scandalului prin care Marius Șumudică a fost îndepărtat de pe banca tehnică, portarul Giedrius Arlauskis încheiase un nou contract.
Unul valabil pe doi ani, în care ar fi urmat să încaseze 1.650.000 de euro, adică 68.750 de euro pe lună. O sumă mai mult decât dublă față de cea încasată de Chipciu, care are 400.000 de euro pe an (33.330 pe lună).
Avem minusurile noastre, sunt întârzieri salariale de trei luni, jucătorii vor primi banii. Ei știu, au mai fost situații de genul ăsta și nu s-au depus memorii. În niciun caz nu-și vor primi mai repede banii dacă își depun memorii și nici nu primesc mai mulți bani.
- Cristi Balaj, președinte CFR Cluj