Articol de Remus Dinu - Publicat marti, 01 ianuarie 2019 12:26
Noul an nu aduce perspective prea îmbucurătoare pentru suflarea dinamovistă. Echipa se află în punctul cel mai de jos din istorie și e aproape să joace în play-out pentru al doilea an consecutiv.
Mai mult, Dinamo e înghesuită din toate părțile de probleme și prea multe lucruri pozitive nu se anunță pentru 2019:
1. Cel mai slab lot din istorie
Dinamo pleacă la drum în noul an cu poate cel mai slab conglomerat de jucători din istoria clubului. Cornel Dinu, dar și alți foști mari jucători ai echipei, au insistat pe ideea că niciodată din 1948 încoace echipa nu a avut un lot atât de modest.
Alcătuită din tineri, fotbaliști români cu cote mediocre sau jucători no-name din străinătate, echipa suferă în exprimare la fiecare meci și are unul dintre cele mai inestetice jocuri din România.
2. Investiții inexistente
Lipsa investițiilor nu mai e o noutate în "Ștefan cel Mare", devenind chiar o stare de fapt de când clubul a fost preluat de Ionuț Negoiță. Politica presupune doar aducerea jucătorilor liberi de contract, mai exact o autofinanțare la limita subzistenței.
O analiză lucidă a situației a fost realizată în luna noiembrie de Dinu Gheorghe, fost președinte al clubului: "E naiv cine crede că Negoiță nu mai investește la Dinamo, dar el trebuie să înțeleagă că e nevoie de investiții pentru ca echipa să se califice în grupele Europa League. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, Dinamo s-ar autofinanța, altfel e foarte greu", spunea cel poreclit "Vamă", pe 20 noiembrie.
Concluzia e una tranșantă: fără investiții masive de capital, Dinamo se va zbate sezon de sezon în mediocritate.
3. Stadionul e o ruină
Problemele juridice ale arenei lui Dinamo sunt departe de a se fi încheiat. Chiar dacă li s-a promis un stadion nou pe vechiul "Velodrom", presupusa construcție va fi gata abia după 2020, ceea ce înseamnă că dinamoviștii trebuie să aibă de-a face în continuare cu starea accentuată de degradare a arenei din "Groapă".
Condițiile învechite ale noului stadion sunt un impediment serios pentru fani: vizibilitatea e extrem de proastă din orice unghi al stadionului, iar scaunele murdare și betonul fisurat din incinta stadionului completează un tablou absolut dezolant.
La ultimul meci din 2018, disputat pe teren propriu cu CS U Craiova, integritatea corporală a puținilor spectatori prezenți la meci a fost serios pusă în pericol. Gheața domnea nestingherită printre scaune, iar căile de acces erau complet acoperite de zăpadă. Mai mult, cabina de transmisie a comentatorilor TV era acoperită de un strat consistent de gheață, iar în zona masei presei de la Tribuna a II-a se formaseră bălți uriașe.
4. Fanii au părăsit definitiv echipa
Chiar dacă precedentele sezoane mai lăsau loc de interpretări, actuala ediție din Liga 1 a demontat un mit: fanii lui Dinamo chiar și-au părăsit clubul, dovadă fiind asistențele jenante de la meciurile de pe teren propriu.
În 2018, cu excepția a două derby-uri cu FCSB disputate pe Arena Națională, dar și a unui meci cu CS U Craiova din februarie, "câinii" au jucat cu tribunele goale la absolut toate partidele de acasă.
5. Un club mic, tot mai mic
Progresivitatea rezultatelor modeste ale echipei a mai avut o consecință dramatică: identitatea brandului s-a știrbit din ce în ce mai mult, iar Dinamo e în prezent o echipă care nu mai sperie pe nimeni. Ba mai mult, a devenit ținta a din ce în ce mai multe glume și ironii venite din toate părțile.
Un exemplu relevant s-a petrecut pe 1 decembrie. Umiliți pe teren de Viitorul lui Hagi, 1-4, roș-albii au mai trebuit să suporte o ofensă: fanii constănțeni ai echipei înființate în 2009 scandau ironic "B-ul, B-ul!", lozincă cu trimitere directă spre locul modest ocupat de Dinamo în clasament.
Un alt aspect semnificativ e reprezentat de reticența jucătorilor din Liga 1 atunci când vine vorba de un transfer în "Ștefan cel Mare". Cândva un etalon, o adevărată țintă pentru orice fotbalist, Dinamo a ajuns să fie evitată din cauza salariilor nesatisfăcătoare. S-a ajuns la situații aiuritoare când o echipă fără istorie, precum FC Voluntari, ajunge să ofere salarii mai ofertante unor jucători decât Dinamo, cum s-a întâmplat în cazurile lui Lucian Sânmărtean și Florin Cernat.
Va mai reveni Dinamo la performanțele de altădată?
Vezi și: Vis spulberat! Dorința fanilor dinamoviști, înnăbușită de Mircea Lucescu: "Nu, în niciun caz!"